Företagande inom bild och form

Sidan blev senast uppdaterad:

Majoriteten av alla konstnärliga yrkesutövare är företagare. För att kunna leva som företagare inom kultursektorn räcker det inte att ha en konstnärlig talang - Du måste också kunna ta betalt för den.

Film: Fotograf Daniel Månssons tips för dig som vill starta eget företag

(Längd: 3:32 minuter.)

Ta del av filmen Fotograf Daniel Månssons tips för dig som vill starta eget företag i textformat

Fotografen Daniel Månsson berättar i filmen om hur han tänkte när han startade sitt företag, och ger också några goda råd.
- Ha en tydlig linje med vad du vill säga och vilka du vill nå, tipsar Daniel.

Konstnärs- och företagarrollen

Inom kulturområdet råder det delvis egna efterfrågemekanismer. Betalningsviljan är ofta relativt låg och det kan vara svårt att sätta prisnivåer eftersom sambandet mellan nedlagd arbetstid och inkomst inte följer en given logik. Produktionskostnaderna kan vara höga och inkomsterna låga. För många innebär det att de måste leva med en viss osäkerhet, och det är inte alla som klarar av att hävda sig på marknadens villkor. Trots det finns det många som kan leva på sitt konstnärliga arbete.

Mellan konstnärs- och företagarrollen finns ett spänningsfält, och det gäller att hitta en balans mellan dessa båda roller. Å ena sidan vill man vara fri i sitt skapande, å andra sidan gäller det att hitta en marknad som är villig att betala för ens produkter så att man kan överleva som företagare. Nyckeln är ofta att hitta tillräckligt många vägar/områden att utöva sitt konstnärliga arbete inom.

Planera din start

Oavsett vad du ska syssla med har du allt att vinna på att planera din start och vara väl förberedd. Kan du, eller måste du, sälja eller kommersialisera ditt arbete på kort eller lång sikt? Om nej, vilka alternativa försörjningsmöjligheter finns det? Jämför kostnaderna för uppehälle, boende, lokal och liknande med intäkterna från den konstnärliga verksamheten.

Hitta rådgivning och stöd

I vår tjänst kan du hitta stöd och rådgivare i ditt län att diskutera din företagsstart med.
Sök efter rådgivning i ditt län

Affärsidé och affärsplan

En affärsidé är en formulering av vad du vill göra och vad som är viktigt med just ditt företag. Affärsidén kan också ses som hur ett företag tillfredsställer marknadens behov. En affärsplan - där affärsidén ingår - är en strukturerad och konkret beskrivning av dina förutsättningar, samarbeten, mål, vision, marknadsplan med mera. Kort sagt handlar affärsplanen om hur du planerar att uppnå dina mål och finansiera din verksamhet. Läs mer om att skapa din egen affärsplan

Välj företagsform

Här på verksamt.se får du vägledning om vilken företagsform som passar dig. Vilken företagsform du bör välja beror oftast på vad du ska syssla med och på dina förutsättningar, till exempel om du ska starta ensam eller om ni är flera.

Läs mer om vilken företagsform som passar dig

Försäkringar

När du startar företag bör du se över vilka försäkringar du behöver.

Läs mer om försäkringar

Din checklista

Du kan skapa en egen checklista över vad du måste göra när du startar företag. Välj företagsform och svara på några enkla frågor, så får du information och länkar som är anpassade till din situation.

Skapa din checklista

Mer om finansiering

Finansiera starten

Under den första tiden innan försäljningen har kommit igång behöver du ett startkapital.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp