Kulturinkubatorer
Sidan blev senast uppdaterad:En kulturinkubator vänder sig i första hand till kreatörer och kulturutövare inom konst, design, konsthantverk, film, musik och scenkonst som har en unik idé i kombination med stor kapacitet och hög kompetens.
Idén ska uppfylla minst en av dessa tre punkter:
- Den ska ha särpräglad stil/uttryck/formspråk.
- Den ska utgöra ett tydligt koncept.
- Den ska vara en ny produkt.
Målsättningen med att vara på en inkubator är inte primärt att finslipa det konstnärliga uttrycket. Hos en inkubator ska du ha fokus på att identifiera möjliga marknader för din produkt eller tjänst, hur du presenterar den och hur den kan bidra till en ekonomiskt stabil verksamhet för dig.
Tiden hos en inkubator ska få fart på säljprocesserna av såväl produkter som produktioner. Du kan även få stöd i rekryteringsprocesser om du är i en tillväxtfas. Kulturinkubatorer finns på flera ställen i Sverige. Ett exempel är Transit Kulturinkubator som är en ideell förening med kulturbidrag från Stockholm Läns Landsting. De erbjuder coachning, affärsrådgivning och kompetensutvecklande aktiviteter inom konst, design, konsthantverk, film, musik och scenkonst.
Kurser i entreprenörskap
En kulturinkubator arbetar efter samma principer som andra affärsrådgivare. Du behöver göra din marknadsanalys, affärsplan och marknadsplan samtidigt som den konstnärliga och kreativa verkshöjden betonas. Till detta läggs stor vikt vid att få personen bakom idén att växa i sin förmåga att se möjligheter och få större kapacitet att bearbeta hinder och svårigheter. De flesta intresseorganisationer inom kultursektorn arbetar fortlöpande med medlemsrådgivning och fortbildning inom sina respektive områden. Som medlem får du tillgång till nätverk och kunskap. Högskolor och universitet kan ofta erbjuda kurser i entreprenörskap.
Ansvarig: Tillväxtverket