Bild och form

Sidan blev senast uppdaterad:

Ska du starta företag inom bild och form? Öka möjligheterna att leva på din verksamhet genom att lära dig om budget, ersättningar och moms. Vilka stipendier och bidrag finns att söka? Kan du ha nytta av branschorganisationer inom området?

Majoriteten av alla konstnärliga yrkesutövare är företagare. För att kunna leva som företagare inom kultursektorn räcker det inte att ha en konstnärlig talang, du måste också utveckla den och lära dig att ta betalt för den.

Läs mer under Starta företag inom bild och form

Den person som har skapat ett konstnärligt verk har upphovsrätt till verket. Upphovsrätten är en immateriell rätt, vilket kan beskrivas som att konstnären äger rätten till verket. Upphovsrätten gäller i 70 år från upphovspersonens död.

Läs mer under Upphovsrätt

Som kulturarbetare finns det många stipendier och bidrag att söka. En annan möjlighet är att ta hjälp av en kulturinkubator, de vänder sig först och främst till kreatörer och kulturutövare som har en unik idé i kombination med stor kapacitet och kompetens. För dig som vill verka inom bild- och formområdet kan det även vara bra att känna till ett antal nyckelorganisationer.

Läs mer under Nätverk och möjligheter

Din checklista

Skapa din egen checklista och få reda på vad du måste göra när du startar företag. Välj vilken företagsform du ska starta och svara på några enkla frågor så får du information och länkar som är anpassade till din situation.

Skapa din checklista

Mer inför företagsstarten

Gå på Starta företag-dagen

Starta företag-dagen anordnas på flera platser runt om i Sverige och ger dig grundläggande information om att starta företag. Du får samlad information från sju olika myndigheter och har möjlighet att ställa frågor.

Hjälpte den här informationen dig?

Berätta gärna mer om vad du tycker om sidan!

Fältet är obligatoriskt

Fältet är obligatoriskt

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp