Bild och form

Ska du starta företag inom bild och form? Öka möjligheterna att leva på din verksamhet genom att lära dig om budget, ersättningar och moms. Vilka stipendier och bidrag finns att söka? Kan du ha nytta av branschorganisationer inom området?

Sidan blev senast uppdaterad:

Majoriteten av alla konstnärliga yrkesutövare är företagare. För att kunna leva som företagare inom kultursektorn räcker det inte att ha en konstnärlig talang, du måste också utveckla den och lära dig att ta betalt för den.
Läs mer under Starta företag inom bild och form.

När man startar företag gäller det att ha koll på ekonomin. Läs om budget och arvoden, olika slags ersättningar, momsregler, stipendier, bidrag, sponsring och crowdfunding under rubriken Ekonomi och finansiering.
Till Ekonomi och finansiering.

Den person som har skapat ett konstnärligt verk har upphovsrätt till verket. Upphovsrätten är en immateriell rätt, vilket kan beskrivas som att konstnären äger rätten till verket. Upphovsrätten gäller i 70 år från upphovsmannens död.
Läs mer under Upphovsrätt.

En kulturinkubator vänder sig först och främst till kreatörer och kulturutövare inom konst, design, konsthantverk, film, musik och scenkonst som har en unik idé i kombination med stor kapacitet och kompetens.
Läs mer under Kulturinkubatorer.

För dig som vill verka inom bild- och formområdet kan det vara bra att känna till ett antal nyckelorganisationer som på olika sätt arbetar för att tillvarata olika gruppers intressen.
Läs mer under Branschorganisationer.

Din checklista

Skapa din egen checklista och få reda på vad du måste göra när du startar företag. Välj vilken företagsform du ska starta och svara på några enkla frågor så får du information och länkar som är anpassade till din situation.

Skapa din checklista

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se. Om du vill ha svar från oss, ange din e-postadress.

Mer inför företagsstarten

Gå på Starta företag-dagen

Starta företag-dagen anordnas på flera platser runt om i Sverige och ger dig grundläggande information om att starta företag. Du får samlad information från sju olika myndigheter och har möjlighet att ställa frågor.