Bild och form

Sidan blev senast uppdaterad:

Ska du starta företag inom bild och form? Öka möjligheterna att leva på din verksamhet genom att lära dig om budget, ersättningar och moms. Vilka stipendier och bidrag finns att söka? Kan du ha nytta av branschorganisationer inom området?

Majoriteten av alla konstnärliga yrkesutövare är företagare. För att kunna leva som företagare inom kultursektorn räcker det inte att ha en konstnärlig talang, du måste också utveckla den och lära dig att ta betalt för den.

Starta företag inom bild och form

Den person som har skapat ett konstnärligt verk har upphovsrätt till verket. Upphovsrätten är en immateriell rätt, vilket kan beskrivas som att konstnären äger rätten till verket. Upphovsrätten gäller i 70 år från upphovspersonens död.

Upphovsrätt

Som kulturarbetare finns det många stipendier och bidrag att söka. En annan möjlighet är att ta hjälp av en kulturinkubator, de vänder sig först och främst till kreatörer och kulturutövare som har en unik idé i kombination med stor kapacitet och kompetens. För dig som vill verka inom bild- och formområdet kan det även vara bra att känna till ett antal nyckelorganisationer.

Nätverk och möjligheter inom bild och form

Din checklista

Skapa din egen checklista och få reda på vad du måste göra när du startar företag. Välj vilken företagsform du ska starta och svara på några enkla frågor så får du information och länkar som är anpassade till din situation.

Skapa din checklista för att starta företag

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp