Mer vägledning

Sidan blev senast uppdaterad:

För dig som redan driver eller planerar att starta ett företag inom vård- och omsorgsbranschen finns mycket hjälp att få. Här hittar du information om de olika myndigheter och organisationer som kan vägleda dig.

Försäkringskassan

Privatpersoner kan ansöka om ersättning för personlig assistans för mer än 20 timmar i veckan hos Försäkringskassan. Myndigheten beslutar om ersättningen och ersättningsnivån.

Ansök om ersättning på Försäkringskassans webbplats

Upphandlingsmyndigheten

Upphandlingsmyndigheten erbjuder stöd i upphandlingsfrågor för dig som företagare. Där får du vägledning om hur upphandlingar går till, från planering till avslutad leverans och uppföljning. Den vänder sig särskilt till de företagare som vill ta sig in på den offentliga marknaden.

Läs mer om offentlig upphandling på Upphandlingsmyndighetens webbplats

Konkurrensverket

Valfrihetssystem enligt LOV beskrivs på Konkurrensverkets webbplats. Det är en steg för steg-beskrivning, och förklarar hur valfrihetssystem är uppbyggt.

Läs mer om valfrihetssystem på Konkurrensverkets webbplats

Konkurrensverket driver även Valfrihetswebben, den nationella databasen där kommunernas och landstingens annonser publiceras enligt LOV, lagen om valfrihetssystem.

Läs mer på Valfrihetswebben

Inspektionen för vård och omsorg, IVO

IVO utfärdar tillstånd för de företag som vill starta verksamhet inom personlig assistans. Myndigheten utfärdar också tillstånd för företag som ska bedriva verksamhet enligt socialtjänstlagen.

Läs mer och ansök om tillstånd på IVO:s webbplats

Vårdförbundet

Fackförbundet Vårdförbundet har information som vänder sig till företagare och entreprenörer inom vården.

Läs mer på Vårdförbundets webbplats

Vårdföretagarna

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och intresseorganisation för företag som bedriver vård och omsorg i privat regi. De har tagit fram en arbetsgivarguide som ska underlätta företagande för vårdgivare.

Gå till arbetsgivarguiden

Hitta rådgivare

Använd vår tjänst för att söka efter en rådgivare som kan hjälpa dig att starta eller utveckla ditt företag. 
Gå till e-tjänsten Hitta rådgivare

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp