Finansiering

Sidan blev senast uppdaterad:

Att starta företag kan vara kostsamt om du behöver utrustning, lokaler och personal. Därför bör du räkna ut hur mycket kapital som krävs innan din verksamhet är igång.

I första hand är det du som företagsägare som satsar egna pengar i ett uppstartsskede. Men ibland är det svårt att få ihop tillräckligt med kapital och då kan det bli aktuellt att se sig om efter annan finansiering.

Finansiera starten

När du har bestämt dig för att satsa på din affärsidé inom vård- och omsorgsbranschen bör du upprätta en affärsplan. I affärsplanen planerar du bland annat inför din företagsstart. När du gör affärsplanen får du ta ställning till hur mycket kapital du behöver inför starten, hur mycket du beräknar sälja tjänster för, vilket resultat du förväntar dig och om du har tillräckligt med kapital för att betala dina inköp.

Så skapar du en affärsplan

Prissättning

När du utformar din affärsplan måste du tänka på att särskilda regler gäller för prissättning vid försäljning av tjänster till kommuner och landsting. Du kan alltså inte alltid sätta det pris du vill, eller ändra priset på dina tjänster hur som helst.

I en upphandling enligt LOU är det ofta företaget som anger priset i förfrågningsunderlaget. I ett valfrihetssystem enligt LOV är priset på tjänsterna redan fastställt när det presenteras i förfrågningsunderlaget.

Viktiga lagar för vård- och omsorgsbranschen

För personlig assistans är utgångspunkten den ersättning som den assistansberättigade får. Det är ett så kallat schablonbelopp som avgörs från år till år. Detta är den timpenning som assistansanordnaren kan debitera kunden, som antingen betalas av Försäkringskassan eller kommunen.

Aktuella ersättningsnivåer på Försäkringskassans webbplats

Budget

Almi företagspartner erbjuder mallar som hjälper dig att steg för steg skapa en resultat- och likviditetsbudget.

Ladda ner budgetmallar på Almis webbplats

Du kan också göra enklare resultatbudget och likviditetsbudget här på verksamt.se. 

Gör en resultatbudget

Gör en likviditetsbudget

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp