Vad är en startup?

Sidan blev senast uppdaterad:

Här kan du läsa mer om startups, vad det är och var du hittar stöd och rådgivning för ditt startup-företag.

En startup definieras bäst genom att förklara processen med hur ett bolag jobbar. I en startup försöker entreprenörerna att hitta en skalbar och repeterbar affärsmodell och fortsätter att utveckla modellen snarare än att ha en fast modell, som är fallet för många andra företag.

Startup är inte en bolagsform utan snarare ett sätt att jobba. Startups kan hittas i alla typer av branscher men idag används ordet startup mer till att beskriva innovativa och skalbara företag inom branscherna för teknik och digitalisering.

Du kan finansiera din startup på olika vis, antingen genom att ta ett banklån, hitta investerare eller genom så kallade affärsänglar.

Att finansiera starten

Starta en startup

Starta en startup är en digital kunskapsbank som innehåller information och inspiration för dig som håller på att starta ett företag. Materialet består av många korta filmer. I filmerna kan du lära dig mer om hur det är att arbeta i en startup, hur du startar företag och hur du kan finansiera din start. Du har också möjligheten att skapa ett eget konto där du kan skapa en handlingsplan för ditt företag. Förutom filmerna finns även quiz och länkar för dig som vill lära dig mer.

Information och inspiration på startaenstartup.se

Film: Att jobba i en startupkultur

(Längd: 1:20 minuter.)

Driver jag ett startup-företag?

Det kan vara svårt att definiera vad som är en startup. Ta kontakt med en rådgivare eller ett nätverk för att diskutera din affärsidé och affärsplan. På sidan Rådgivning utifrån dina behov kan du hitta rådgivare i den region du bor.

Hitta rådgivning utifrån dina behov

Du kan även söka efter rådgivare på internet som specifikt arbetar med att stötta start-ups.

Stöd och nätverk

För startups finns det många olika nätverk du kan engagera dig i. Här nedan har vi listat några:

Startup Sweden

Startup Sweden är ett program som riktar sig till Sveriges mest lovande techbolag. I programmet får du som entreprenör träffa ledande investerare, sakkunniga experter och potentiella kunder via olika aktiviteter både i Sverige men även utomlands. Det är kostnadsfritt att delta och programmet drivs av Tillväxtverket.

Startup Swedens webbplats

Swedish Cleantech

Swedish Cleantech är en webbplats som riktar sig till dig som driver ett företag inom miljöteknik, det vill säga inom områden som energi, vatten och avlopp, avfall och återvinning, infrastruktur, transporter, eller avancerade material. På webbplatsen hittar du information om bland annat finansiering, rådgivning, export och aktuella händelser.

På den engelska sajten kan du också söka i och anmäla intresse till Sveriges största register för svenska miljöteknikföretag.

Swedish Cleantechs webbplats

Innovativa startups - Vinnova

Vinnova erbjuder nystartade mikroföretag bidrag för att genomföra ett projekt med stor potential och hög risk, som ökar företagets möjligheter att attrahera kunder, kapital eller investeringar. Projektet kan handla om att ta fram prototyper, utveckla affärsmodellen eller strategier för att skydda företagets nya lösning.

Innovativa startups på Vinnovas webbplats

Start Up Energy Transition (SET)

Start Up Energy Transition (SET) är en internationell plattform som stödjer transformativa innovationer som påskyndar och möjliggör omställningen till ett hållbart energisystem. Den består av det årliga SET Award och SET Tech Festival. SET-plattformen drivs av den tyska Energimyndigheten (DENA) tillsammans med intresseorganisationen World Energy Council (WEC).

Start Up Energy Transition (SET) webbplats (på engelska)

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp