Starta ideell förening

Sidan blev senast uppdaterad:

När ni startar en ideell förening behöver ni inte registrera den. Men om ni vill att föreningen ska ha ett organisationsnummer ska ni anmäla den till Skatteverket.

När du registrerar en ideell förening hos Skatteverket får föreningen ett organisationsnummer. Numret är föreningens identitetsnummer och används vid kontakter med myndigheter.

Om föreningen bedriver näringsverksamhet ska föreningen även ansöka om godkännande för F-skatt och momsregistreras om den bedriver näringsverksamhet. Om föreningen betalar ut lön och ersättningar ska föreningen även registreras som arbetsgivare.

Om föreningen ska bedriva näringsverksamhet kan du välja att skydda föreningens namn hos Bolagsverket. En näringsdrivande ideell förening kan skydda sitt företagsnamn i det län den är registrerad. Företagsnamnet kan registreras i flera län där verksamheten är avsedd att drivas, så kallad skyddsregistrering. Då tillkommer en extra avgift på 900 kronor per län.

Du kan inte registrera en ideell förening här på verksamt.se, utan det gör du hos Skatteverket och hos Bolagsverket.

Registrera förening hos Skatteverket på blanketten Företagsregistrering

Registrera förening hos Bolagsverket på blanketten Nyregistrering

Till sidans topp

Anmäl verklig huvudman

De flesta företag och föreningar ska anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Nystartade företag och föreningar måste anmäla inom fyra veckor. En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag eller en förening.

Läs mer och anmäl verklig huvudman på Bolagsverkets webbplats

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp