Starta ideell förening

När ni startar en ideell förening behöver ni inte registrera den. Men om ni vill att föreningen ska ha ett organisationsnummer ska ni anmäla den till Skatteverket.

Sidan blev senast uppdaterad:

När du registrerar en ideell förening hos Skatteverket får föreningen ett organisationsnummer. Numret är föreningens identitetsnummer och används vid kontakter med myndigheter.

Om föreningen bedriver näringsverksamhet ska föreningen även ansöka om godkännande för F-skatt och momsregistreras om den bedriver näringsverksamhet. Om föreningen betalar ut lön och ersättningar ska föreningen även registreras som arbetsgivare.

Om föreningen ska bedriva näringsverksamhet kan du välja att skydda föreningens namn hos Bolagsverket. En näringsdrivande ideell förening kan skydda sitt företagsnamn i det län den är registrerad. Företagsnamnet kan registreras i flera län där verksamheten är avsedd att drivas, så kallad skyddsregistrering. Då tillkommer en extra avgift på 900 kronor per län.

Du kan inte registrera en ideell förening här på verksamt.se, utan registreringen görs hos Skatteverket på blanketten Företagsregistrering respektive hos Bolagsverket blanketten Nyregistrering, näringsdrivande ideell förening.

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.