Starta ideell förening

Sidan blev senast uppdaterad:

När ni startar en ideell förening behöver ni inte registrera den. Men om ni vill att föreningen ska ha ett organisationsnummer ska ni anmäla den till Skatteverket.

Ideella föreningar ska ansöka om organisationsnummer hos Skatteverket  Numret är föreningens identitetsnummer och används vid kontakter med bland annat banker och myndigheter.

Om föreningen bedriver näringsverksamhet ska den ansöka om godkännande för F-skatt. Föreningen ska momsregistreras om den säljer varor eller tjänster. Betalar föreningen ut lön och ersättningar ska den även registreras som arbetsgivare. Tänk på att föreningen måste ha ett organisationsnummer innan den kan ansöka om dessa registreringar.

Allmännyttiga ideella föreningar är, till skillnad från övriga ideella föreningar, skattebefriade för en del inkomster. Läs mer under företagsform-Ideell förening och hos Skatteverket.

Om föreningen ska bedriva näringsverksamhet kan du välja att skydda föreningens namn hos Bolagsverket. En näringsdrivande ideell förening kan skydda sitt företagsnamn i det län den är registrerad. Föreningen kan även söka namnskydd i fler län. Det kostar en extra avgift per län.

Föreningen kan inte ansöka om organisationsnummer eller registrera en näringsdrivande ideell förening här på verksamt.se. Ni ansöker om organisationsnummer hos Skatteverket och registrerar en näringsdrivande ideell förening hos Bolagsverket.

Ansök om organisationsnummer hos Skatteverket på blanketten Ansökan – om organisationsnummer för ideell förening (SKV 8400)

Registrera förening hos Bolagsverket på blanketten Nyregistrering

Mer om bland annat deklaration för ideella föreningar hos Skatteverket

Anmäl verklig huvudman

De flesta företag och föreningar ska anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Nystartade företag och föreningar måste anmäla inom fyra veckor. En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag eller en förening.

Anmäl verklig huvudman på Bolagsverkets webbplats

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp