Starta handelsbolag eller kommanditbolag

Sidan blev senast uppdaterad:

Ett handelsbolag eller kommanditbolag startar du ihop med en eller flera andra. Ni ska först avtala med varandra om att gemensamt starta företaget. Därefter skickar ni in en anmälan om att registrera det. När det är registrerat ansöker ni om F-skatt. Logga in med hjälp av din e-legitimation.

Registrera handelsbolag/kommanditbolag

Skicka in en anmälan om att registrera ert företag. Bolagsverket godkänner företagsnamnet och registrerar företaget. Du får ett registreringsbevis med företagets namn och organisationsnummer. Företagsnamnet är skyddat i det län där företaget är registrerat. 

Anmäl följande uppgifter: 

  • namnförslag 
  • verksamhetsbeskrivning 
  • vilka som ska vara delägare 
  • vilka som ska vara firmatecknare

Använd e-tjänst eller blankett 

Registrera företaget på Mina sidor. Du legitimerar dig med svensk e-legitimation, eller med e-legitimation från ett land som är med i EU:s samarbete för e-legitimation.  

Om du inte har e-legitimation, kontakta Bolagsverket för att få en blankett

Bolagsverket skickar ett registreringsbevis när företaget är registrerat. 

Vad kostar det och hur lång tid tar det att registrera mitt företag?

Se avgifter för registrering 

Se aktuella handläggningstider för att registrera handelsbolag/kommanditbolag på Bolagsverkets webbplats

Hjälp att välja företagsnamn

Behöver du hjälp att välja företagsnamn? I tjänsten Hjälp att välja företagsnamn hittar du information som kan hjälpa dig när du ska välja namn till ditt företag.

Gå till tjänsten Hjälp att välja företagsnamn

Du kan få nej på anmälan 

Bolagsverket kan besluta att inte registrera ditt företagsnamn. Du kan då välja ett nytt namn eller komplettera din anmälan med annat som gör att företagsnamnet kan registreras.  

Anmäl verklig huvudman

Ni ska anmäla en så kallad verklig huvudman till Bolagsverket inom fyra veckor. En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar handelsbolaget eller kommanditbolaget. 

Anmäl verklig huvudman på Bolagsverkets webbplats

Ansök om godkännande för F-skatt

När företaget är registrerat kan ni ansöka om F-skatt, momsregistrering och arbetsgivarregistrering. Det gör ni enklast i e-tjänsten Ansökan om godkännande för F-skatt. Vissa av uppgifterna från registreringen följer med dit, till exempel bolagets räkenskapsår. 

Varje delägare ska fylla i de uppgifter som gäller just för sig själv i en preliminär inkomstdeklaration. Detta gör ni enklast i Skatteverkets e-tjänst Preliminär inkomstdeklaration. Normalt ansöker delägarna om särskild A-skatt.  

Varje delägare fyller bland annat i hur stor andel av företaget som hen äger och hur stor vinsten av den andelen beräknas bli för första året. Utifrån den uppgiften bestämmer Skatteverket hur mycket preliminär skatt som ska betalas varje månad. 

Vad kostar det?

Det är gratis att ansöka om godkännande för F-skatt, momsregistrering och arbetsgivarregistrering.

Ansök via blankett

Om ni inte kan använda e-tjänsten, kan ni istället ansöka via pappersblankett. Blanketten skickar ni in till Skatteverket. 

Skatteverkets blankett Företagsregistrering (SKV 4620)

Om du är under 18 år

Du som har fyllt 16 men inte 18 år får vara bolagsman i ett handelsbolag om din förmyndare och överförmyndare ger sitt tillstånd. Förmyndare är oftast dina föräldrar. Överförmyndare finns i varje kommun. Blankett för överförmyndarens tillstånd får du från din kommun. 

Mer information om handelsbolag och kommanditbolag 

Mer om handels-/kommanditbolag

Skydda företagets namn

Företagsnamnet är företagets fasad utåt och ska underlätta för kunder och andra att hitta just ditt företag.

Handelsbolag/kommanditbolag

Ett handelsbolag ska ha två eller flera delägare. Delägarna kan vara privatpersoner eller företag.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp