Starta handelsbolag eller kommanditbolag

Sidan blev senast uppdaterad:

För att kunna starta ett handelsbolag måste bolagsmännen avtala med varandra om att gemensamt starta handelsbolag. Därefter skickar du in en anmälan om att registrera bolaget. När det är registrerat ansöker du om godkännande för F-skatt. Logga in med hjälp av din e-legitimation.

Registrera handelsbolag/kommanditbolag

När du startar ska du först skicka in en anmälan om att registrera bolaget. Bolaget får genom registreringen sitt namn och organisationsnummer. Ett handels-/kommanditbolags namn är skyddat i det län där företaget är registrerat.

Hur lång tid tar det att registrera mitt företag?

Se aktuella handläggningstider för att registrera handelsbolag/kommanditbolag på Bolagsverkets webbplats

Vilka uppgifter behövs?

När du anmäler ett handels-/kommanditbolag behövs följande uppgifter:

  • namnförslag
  • verksamhetsbeskrivning
  • vilka som ska vara bolagsmän (delägare)
  • vilka som ska vara firmatecknare.

Hjälp att välja företagsnamn

Behöver du hjälp att välja företagsnamn? I tjänsten Hjälp att välja företagsnamn hittar du information som kan hjälpa dig när du ska välja namn till ditt företag.

Gå till tjänsten Hjälp att välja företagsnamn

Anmäl verklig huvudman

De flesta företag och föreningar ska anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. Nystartade företag och föreningar måste anmäla inom fyra veckor. En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag eller en förening.

Anmäl verklig huvudman på Bolagsverkets webbplats

Ansök om godkännande för F-skatt

När bolaget har registrerats kan du ansöka om godkännande för F-skatt, momsregistrering och arbetsgivarregistrering. Vissa av uppgifterna som du har angett i e-tjänsten vid registreringen följer med till e-tjänsten Ansökan om godkännande för F-skatt, till exempel bolagets räkenskapsår.

Varje delägare ska fylla i de uppgifter som gäller just för sig själv i en preliminär inkomstdeklaration. Detta gör ni enklast i Skatteverkets e-tjänst Preliminär inkomstdeklaration. Som bolagsman ansöker du normalt om särskild A-skatt. 

Varje delägare fyller bland annat i hur stor andel av företaget som hen äger och hur stor vinsten av den andelen beräknas bli för första året. Utifrån den uppgiften bestämmer Skatteverket hur mycket preliminär skatt som ska betalas varje månad.

Vad kostar det?

Det är gratis att ansöka om godkännande för F-skatt, momsregistrering och arbetsgivarregistrering.

Ansök via blankett

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten, kan du istället ansöka via pappersblankett om att bli godkänd för F-skatt. Samma blankett kan också användas till att registrera företaget för moms och som arbetsgivare. Blanketten skickar du in till Skatteverket.

Skatteverkets blankett Företagsregistrering (SKV 4620)

Om du är under 18 år

Du som har fyllt 16 men inte 18 år får vara bolagsman i ett handelsbolag om din förmyndare och överförmyndare ger sitt tillstånd. Förmyndare är oftast dina föräldrar. Överförmyndare finns i varje kommun. Blankett för överförmyndarens tillstånd får du från din kommun.

Frågor och svar om handelsbolag

I verksamt.se:s FAQ hittar du svaren på de vanligaste frågorna om att starta handelsbolag

Mer om handels-/kommanditbolag

Skydda företagets namn

Företagsnamnet är företagets fasad utåt och ska underlätta för kunder och andra att hitta just ditt företag.

Handelsbolag/kommanditbolag

Ett handelsbolag ska ha två eller flera delägare. Delägarna kan vara privatpersoner eller företag.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp