Skydda dina digitala enheter

Sidan blev senast uppdaterad:

För att inte drabbas av skadlig kod eller intrång behöver du veta hur du ska skydda dina digitala enheter. Men minst lika viktigt för hur företagets information kan skyddas är hur du och dina anställda agerar på internet och hur ni exempelvis hanterar mejl.

Agera säkert på internet

Hur du och dina anställda agerar på nätet är avgörande för hur väl företagets information kan skyddas. Besök endast webbplatser som du behöver för att driva ditt företag. Du bör ha en enhet för företaget och en för det du gör privat.

Vid internetköp är det viktigt att du kontrollerar företaget och webbplatsen. Sök efter omdömen och eventuella varningar om det företag du planerar att beställa av.

Lämna bara ut kreditkortsuppgifter till företag som du litar på och som har säkra betalningssätt för näthandel.

Hantera din mejl på rätt sätt

Var uppmärksam på meddelanden i mejl eller i chat-appar där det finns länkar och bilagor som du uppmanas att klicka på. Det är ett vanligt sätt att installera skadlig kod på din dator, platta eller telefon. Dessa meddelanden ser ofta ut att komma från seriösa aktörer som till exempel posten, banken eller Skatteverket, men är bluff. Bedöm rimligheten i vad som står. På den seriösa aktörens webbplats brukar det finnas aktuella varningar om att andra agerar i deras namn och varumärke.

Mejl används ofta för återställning av lösenord för andra tjänster, vilket gör den särskilt intressant för bedragare.

 • Besök endast webbplatser som du behöver för att driva ditt företag.
 • Vid internetköp, ta reda på mer om företaget innan du genomför ditt köp.
 • Var misstänksam mot meddelanden från okända avsändare eller med konstigt innehåll från tillsynes kända avsändare.
 • Lämna inte ut personliga uppgifter utan att vara säker på mottagarens avsikter.
 • Lämna aldrig ut koder eller lösenord till någon.

Installera säkerhetsuppdateringar

Programvaror har ofta buggar (fel) som kan utnyttjas av dem som exempelvis vill förstöra, komma åt information eller spionera på den enhet där en programvara är installerad.

Tillverkaren av din dator, platta, mobiltelefon, programvara eller dina appar rekommenderar därför att du uppdaterar dina enheter och program kontinuerligt. På så sätt får du de senaste rättningarna och det hjälper till att skydda dig. Se därför till att inställningarna på dina enheter tillåter automatiska uppdateringar.

Eftersom alla programvaror medför vissa risker är det bäst om du bara installerar de programvaror som är absolut nödvändiga för din verksamhet.

Piratkopierade programvaror är inte tillförlitliga eftersom de ofta innehåller skadlig kod som placerats där för att förstöra eller komma åt din information.

Tips för att installera säkerhetsuppdateringar

 • Installera endast de programvaror som är absolut nödvändiga för din verksamhet.
 • Installera program från tillförlitliga leverantörer, aldrig piratkopierad programvara på din dator.
 • Uppdatera löpande dina enheter med de senaste säkerhetsuppdateringarna, helst samma dag som de släpps.
 • Acceptera alltid automatiska uppdateringar från tillverkaren.
 • Kontrollera att funktionen för automatiska uppdateringar är aktiverad.
 • Installera endast appar från tillförlitliga officiella appbutiker som Play Butik och App Store.

Skydda datorn mot skadlig kod

Skadlig kod kan till exempel vara datorvirus och brukar vara en programvara som placerats i din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Ofta installeras den skadliga koden utan att du märker det, genom att du luras att köra ett program, klickar på en länk eller godkänner ett varningsmeddelande. Den skadliga koden används för att exempelvis skicka ut skräppost, radera filer eller förstöra information.

Om din dator eller mobiltelefon har drabbats av skadlig kod är det inte säkert att det går att få bort de skadliga filerna utan att ominstallera datorn från grunden, eller att göra en fabriksåterställning på surfplattan eller mobilen.

Utpressningsvirus – så kallat ransomware – krypterar och gör filerna oanvändbara. För att få tillbaka informationen kräver gärningsmannen att du betalar en lösensumma inom en viss tid för att få en nyckel för att låsa upp de krypterade filerna. Betala aldrig. Det finns ingen garanti att du får nyckeln även om du betalar. Du måste då ominstallera datorn från grunden. Dokument och filer går förlorade om du inte har en säkerhetskopia. Se därför till att du löpande säkerhetskopierar din information så att du alltid har en back-up.Tänk på att all information försvinner om du inte har en osmittad säkerhetskopia.

Hjälp med att få tillbaka din krypterade data

Har du drabbats av ransomware kan du på webbsidan nomoreransom.org få hjälp med att återställa din krypterade data. Bakom webbsidan står bland annat Europol och Polismyndigheterna från samtliga av Europas länder.

Så kan du få hjälp med skadlig kod på nomoreransom.org

Skydda dig mot virus

Datorns, surfplattans och mobilens inbyggda säkerhetsfunktioner ger ett grundläggande skydd, men skyddet är inte tillräckligt. Du bör också installera antivirusprogram på dina olika enheter.

Tips för skydd mot virus

 • Klicka aldrig på länkar i mejl eller i chat-appar från okända eller oväntade avsändare.
 • Granska alltid mejl noga. Kolla stavning, ordval, budskap, är det bråttom.
 • Öppna inte bifogade filer i e-post eller i chat-appar från okända eller oväntade avsändare.
 • Installera antivirusprogram på dina enheter.
 • Använd inte piratkopierade programvaror.
 • Acceptera alltid uppdateringar från tillverkaren av din dator och mobil.
 • Kontrollera att funktionen för automatiska uppdateringar är aktiverad.
 • Betala inte om du råkar ut för ett utpressningsvirus.
 • Se till att du alltid har säkerhetskopior av innehållet på en annan dator, externt minne eller i molnet.

Om du drabbas

Gör genast en polisanmälan. Betala inte den lösensumma som gärningsmannen kräver. Gör en fullständig ominstallation av datorn och för över de filer du behöver från din senaste säkerhetskopia.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp