Skydda din företagsinformation

Sidan blev senast uppdaterad:

Om du går miste om viktig företagsinformation kan det innebära stora konsekvenser för dig och ditt företag. Gemensamma förhållningssätt, rutiner och olika digitala tjänster hjälper dig att hantera information på ett säkert sätt.

Skydda din viktigaste information

Fundera över vilken information som är viktigast för att företaget ska fungera och vilka problem som uppstår om någon obehörig kommer åt informationen, om den är felaktig eller att ni själva inte kommer åt den. Det ökar också medvetenheten hos alla anställda att informationen behöver skyddas på olika sätt.

Genom att skilja på vad som är privat information och vad som är företagets information kan företaget skyddas bättre. Använd olika datorer för det ni gör inom företaget och det som görs privat.

Ge åtkomst och ha behörighet till information

Är ni flera som arbetar på företaget kan det vara bra att skriva ner hur ni ska hantera olika typer av informationen och det skydd informationen behöver. Alla medarbetare behöver oftast inte har tillgång till all information.

Se till att alla anställda har en egen inloggning (konto) med eget användarnamn till de tjänster de använder. Dela inte samma inloggning mellan olika personer och behåll dina inloggningsuppgifter för dig själv.

Använd e-tjänster

En e-tjänst är en elektronisk tjänst som du kan använda för att göra olika ärenden med stöd av din dator, surfplatta eller mobiltelefon. E-tjänster är både enklare och ofta säkrare än pappershantering. När det finns en e-tjänst för att sköta kontakten med myndigheter och andra företag bör du använda den.

Här på verksamt.se finns ett antal e-tjänster, till exempel registrera F-skatt, anmäla sig som arbetsgivare och registrera företaget hos Bolagsverket.

Alla e-tjänster här på verksamt.se

Säkrare med digital brevlåda

Skaffa en digital brevlåda så får du post från myndigheter digitalt i stället för på papper. Till skillnad från vanliga mejl är den digitala brevlådan säker eftersom inloggning sker med e-legitimation, till exempel Mobilt BankID. En digital brevlåda är gratis. Du kan välja mellan ett antal olika brevlåde-leverantörer.

Att välja digital brevlåda

Surfa på säkra nät    

Om du använder någon annans nätverk, till exempel ett publikt nätverk (kallas även gästnät) på ett café eller en flygplats, har den som kontrollerar nätverket och den trådlösa routern möjlighet att följa vad du gör på nätet. Det vill säga, titta på all trafik som du genererar (se vart du surfar, se dina användarnamn och lösenord etc.) så länge trafiken är okrypterad.

Undvik att använda publika gästnät, använd hellre din mobiltelefons datauppkoppling eller en VPN-lösning. Om du använder dig av öppna trådlösa nät bör du vara medveten om vilken information du skickar och tar emot. Ett exempel är att bara fylla i användarnamn och lösenord på webbsidor som erbjuder krypterad kommunikation, vilket visas genom att adressen börjar med https://.  

Spara informationen i en molnjänst eller på en extern hårddisk 

Din information kan förloras, bli oåtkomlig eller korrupt om den bara sparas på ett ställe. Spara därför viktig information på mer än ett ställe och inte bara på en dators hårddisk. Du riskerar då att förlora informationen om någon skulle stjäla datorn eller om datorn slutar fungera.

Ta för vana att regelbundet skapa en säkerhetskopia/backup. Använd till exempel en molntjänst eller en extern hårddisk.

Oavsett var du sparar informationen, se till att göra säkerhetskopia tillräckligt ofta så att informationen är aktuell. Det finns både automatiska och manuella lösningar.

Väljer du att ha säkerhetskopian i en molntjänst behöver du skydda inloggningen till tjänsten med ett starkt lösenord. Använd helst en lösning som erbjuder tvåfaktorsinloggning.

Lösenord och tvåfaktorsinloggning

Väljer du att lagra säkerhetskopian på en hårddisk, se till att den lagras på annan plats så att informationen inte blir förstörd vid brand, översvämning eller inbrott.

Tänk på att du måste kunna få information om dina inloggningsuppgifter till molntjänsten om din dator utsätts för utpressningsvirus eller kommer bort. Ta reda på vilken metod dina molntjänstleverantörer använder för att få nya inloggningsuppgifter.

Kontakt

Har du frågor kring hur du kan skydda din företagsinformation ska du ta kontakt med:

Polisen
Facebook Polisen – bedrägeri
Skatteverket
Bolagsverket
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
No more ransom
Så bestrider du bluffakturor

Personuppgifter

Om du hanterar personuppgifter i ditt företag måste du veta var molntjänsten lagrar dessa uppgifter. Molntjänstleverantören måste också uppfylla de krav som dataskyddsdirektivet (GDPR) ställer på hantering av personuppgifter.

GDPR och hantering av personuppgifter

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp