Skydda din dator, mobiltelefon och dina lösenord

Sidan blev senast uppdaterad:

De allra flesta använder dator, surfplatta eller mobiltelefon i sitt företag. För att inte drabbas av skadlig kod eller intrång behöver du veta hur du ska skydda alla dina enheter. Men minst lika viktigt för hur företagets information kan skyddas är hur du och dina anställda agerar på internet och hur ni exempelvis hanterar e-post, lösenord och inloggning till e-tjänster.

Agera säkert på internet

Hur du och dina anställda agerar på nätet är avgörande för hur väl företagets information kan skyddas. Besök endast webbplatser som du behöver för att driva ditt företag. Du bör ha en dator för företaget och en för det du gör privat.

Vid internetköp är det viktigt att du kontrollerar företaget/webbplatsen. Sök efter omdömen och eventuella varningar om det företag du planerar att beställa av.

Lämna bara ut kreditkortsuppgifter till företag som du litar på och som har säkra betalningssätt för näthandel.

Till sidans topp

Hantera din e-post på rätt sätt

Var uppmärksam på meddelanden i e-post eller i chat-appar där det finns länkar och bilagor som du uppmanas att klicka på. Det är ett vanligt sätt att installera skadlig kod på din dator, surfplatta eller telefon. Dessa meddelanden ser ofta ut att komma från seriösa aktörer som till exempel posten, banken eller Skatteverket, men är allt igenom bluff.

E-post används ofta för återställning av lösenord för andra tjänster, vilket gör den särskilt intressant för bedragare.

Tips

 • Besök endast webbplatser som du behöver för att driva ditt företag.
 • Vid internetköp, ta reda på mer om företaget innan du genomför ditt köp.
 • Var misstänksam mot meddelanden från okända avsändare eller med konstigt innehåll från tillsynes kända avsändare.
 • Lämna inte ut personliga uppgifter utan att vara säker på mottagarens avsikter.
 • Lämna aldrig ut koder eller lösenord till någon.

Till sidans topp

Starka lösenord

För att skydda information som finns på din dator, surfplatta och mobiltelefon samt skydda att dina konton för e-post, molntjänster, sociala nätverk och annat måste dina lösenord vara starka.

En del leverantörer har egna regler för hur lösenord ska konstrueras. Om det inte finns några regler bör du ändå tänka på att välja ett lösenord med hög säkerhet.

Behöver alla lösenord vara lika starka?

Oavsett om du använder ditt lösenord till exempelvis banktjänster eller e-postkonton bör du fundera över vad det kan få för konsekvenser om lösenordet hamnar i orätta händer. Om ditt lösenord skulle komma på avvägar påverkar det säkerheten för andra system om du har samma lösenord. Det är särskilt viktigt att ha ett säkert och unikt lösenord för e-postkonton. Kan någon komma in i din e-post kan de enkelt hitta fler lösenord som skickats via mejl och då komma in på fler sidor.

Hantera dina lösenord rätt

Även väldigt starka lösenord kan bli osäkra om de inte hanteras på rätt sätt. Hamnar ett lösenord i orätta händer kan det orsaka stor skada. De flesta webbläsare har automatiska minnesfunktioner för att minnas de lösenord som du matar in. Ta för vana att inte spara lösenord i dina webbläsare med automatik. Då kan andra som har tillgång till din dator logga in på dina sidor. De flesta webbläsare har en funktion där du kan ta bort sparade lösenord. (Menyalternativet verktyg/ta bort webbhistorik/ta bort lösenord).

Använd tvåfaktorinloggning och lösenordshanterare

Starka lösenord som blir kända av obehöriga kan användas utan din vetskap. För att säkerställa att det just är du som har angivit rätt lösenord finns det ofta en möjlighet att kräva en engångskod, även kallad tvåfaktorinloggning. Det betyder att tjänsten ber om engångskoder som skickas via sms eller e-post till förutbestämda adresser eller att koderna skapas i en särskild app på telefonen. Alla tjänster erbjuder inte detta, men rådet är att du aktiverar funktionen där det går.

För att hantera alla dina lösenord kan du använda en lösenordshanterare. Det är oftast en app till din mobiltelefon, eller ett program till din dator, där du lagrar dina lösenord. Appen och dess innehåll skyddas av ett särskilt lösenord som bör vara mycket starkt. Lösenordshanterare kan också hjälpa dig att skapa starka lösenord.

Tips för lösenord

 • Skapa ett starkt lösenord genom att sätta ihop slumpmässiga ord tillsammans med siffror, specialtecken samt stora och små bokstäver. Lösenordet bör vara minst 12 tecken långt. Exempelvis ”!karta4TYPur”.
 • Använd olika lösenord till olika sidor, särskilt viktigt är det att använda ett unikt lösenord till din e-post. 
 • Byt lösenord om du misstänker att någon känner till det.
 • Välj inte lösenord som kan kopplas till dig personligen, som till exempel bilens registreringsnummer eller barnens personnummer.
 • Undvik vanliga ord som ”sommar” eller vanliga bokstavskombinationer som, exempelvis ”qwerty”.
 • Använd en lösenordshanterare om du behöver hålla reda på många lösenord.
 • Ge inte ut koder eller lösenord till någon.
 • Använd tvåfaktorinloggning för de tjänster som erbjuder detta.
 • Memorera dina lösenord, sätt in lösenordet i en ramsa.

Till sidans topp

Installera säkerhetsuppdateringar

Programvaror har ofta buggar (fel) som kan utnyttjas av dem som exempelvis vill förstöra, komma åt information eller spionera på den enhet där en programvara är installerad.

Tillverkaren av din dator, surfplatta, mobiltelefon, programvara eller dina appar rekommenderar därför att du uppdaterar dina enheter och installerade program kontinuerligt. På så sätt får du de senaste rättningarna och det hjälper till att skydda dig. Se därför till att inställningarna på dina enheter tillåter automatiska uppdateringar.

Eftersom alla programvaror medför vissa risker är det bäst om du bara installerar de programvaror som är absolut nödvändiga i din verksamhet.

Piratkopierade programvaror är inte tillförlitliga eftersom de ofta innehåller skadlig kod som placerats där för att förstöra eller komma åt din information.

Tips för att installera säkerhetsuppdateringar

 • Installera endast de programvaror som är absolut nödvändiga för din verksamhet.
 • Installera aldrig piratkopierad programvara på din dator.
 • Uppdatera löpande dina enheter med de senaste säkerhetsuppdateringarna, helst samma dag som de släpps.
 • Acceptera alltid automatiska uppdateringar från tillverkaren.
 • Kontrollera att funktionen för automatiska uppdateringar är aktiverad.
 • Installera endast appar från officiella appbutiker som Play Butik och App Store.

Till sidans topp

Skydda datorn mot skadlig kod

Skadlig kod kan till exempel vara datorvirus och brukar vara en programvara som har placerats i din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Ofta installeras den skadliga koden i bakgrunden, genom att du luras att köra ett program, klickar på en länk eller godkänner ett varningsmeddelande. Den skadliga koden används för att exempelvis skicka ut skräppost, radera filer eller förstöra system.

Om din dator eller mobiltelefon har drabbats av skadlig kod är det inte säkert att det går att få bort de skadliga filerna utan att ominstallera datorn från grunden, eller att göra en fabriksåterställning på surfplattan eller mobilen.

Utpressningsvirus – så kallat ransomware – låser datorn genom att kryptera filer. För att få tillbaka kontrollen kräver gärningsmannen att du betalar en lösensumma inom en viss tid för att få en nyckel för att låsa upp de krypterade filerna. Det finns ingen garanti att du får nyckeln även om du betalar. Du måste då ominstallera datorn från grunden. Dokument och filer går förlorade om du inte har en säkerhetskopia.

Hjälp med att få tillbaka din krypterade data

Har du drabbats av ransomware kan du på webbsidan nomoreransom.org få hjälp med att återställa din krypterade data. Bakom webbsidan står bland annat Europol och Polismyndigheterna från samtliga av Europas länder.

Läs mer om hur du kan få hjälp med skadlig kod på nomoreransom.org

Skydda dig mot virus

Datorns, surfplattans och mobilens inbyggda säkerhetsfunktioner ger ett grundläggande skydd, men skyddet är inte tillräckligt. Du bör också installera antivirusprogram på dina olika enheter.

Tips för skydd mot virus

 • Klicka aldrig på länkar i e-post eller i chat-appar från okända eller oväntade avsändare.
 • Öppna inte bifogade filer i e-post eller i chat-appar från okända eller oväntade avsändare.
 • Installera antivirusprogram på dina enheter.
 • Använd inte piratkopierade programvaror.
 • Acceptera alltid automatiska uppdateringar från tillverkaren av din dator och mobil.
 • Kontrollera att funktionen för automatiska uppdateringar är aktiverad.
 • Betala inte om du råkar ut för ett utpressningsvirus.
 • Se till att du alltid har säkerhetskopior av innehållet på en annan dator, externt minne eller i molnet.

Till sidans topp

Om du drabbas

Gör genast en polisanmälan. Betala inte den lösensumma som gärningsmannen kräver. Gör en fullständig ominstallation av datorn och lägg sedan tillbaka de filer du behöver från din senaste säkerhetskopia.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp