Informationssäkerhet

Sidan blev senast uppdaterad:

Informationssäkerhet handlar om åtgärder som förhindrar att information hamnar i fel händer eller förstörs. I dag är det vanligt att drabbas av olika typer av bedrägerier. Det kan till exempel handla om att bli utsatt för datavirus, id- och företagskapning.

Här hittar du praktiska råd om vad du bör tänka på, och göra för att skydda  dig själv och ditt företag, men även dina kunder och anställda.

Till sidans topp

Skydda din information och dina it-verktyg

Den digitala utvecklingen har förändrat stora delar av företagarens vardag. Det finns mängder av olika digitala tjänster för att hantera, lagra och överföra information. Detta skapar både risker och möjligheter som du bör känna till.

En bra grund för ditt företags informationssäkerhet är att du håller isär dina roller som företagare och privatperson. Till exempel bör du ha en dator för företaget och en för det privata.

Skydda din dator och mobil mot virus och intrång

De allra flesta använder dator, surfplatta eller mobiltelefon i sitt företag. För att inte drabbas av virus eller intrång behöver du veta hur du ska skydda dina enheter.

Läs mer på sidan Skydda din dator och mobiltelefon

Skydda dig med hjälp av e-tjänster, digital brevlåda och molntjänster

All information som du har om och i ditt företag kallas affärsinformation. Om du går miste om affärskritisk information kan det innebära stora konsekvenser för dig, till exempel om du förlorar hela din kundstock eller din bokföring.

Läs mer på sidan Skydda din affärsinformation

Skydda ditt företag mot kapning

Risken att utsättas för en företagskapning är liten. Men för de som drabbas kan konsekvenserna bli stora. Här hittar du tips på hur du skyddar ditt företag och vilka varningssignaler du ska se upp för. 

Läs mer på sidan Skydda ditt företag mot kapning

Skydd av personuppgifter

Om du behandlar personuppgifter i ditt företag, till exempel om du har anställd personal eller ett kundregister, omfattas du av Dataskyddsförordningen (GDPR). Det är viktigt för dig som företagare att känna till vad som gäller vid behandling av personuppgifer.

Läs mer om personuppgifter på sidan GDPR - dataskyddsregler

Skydda dig mot Id-kapning

Id-kapning betyder att någon har fått tag på personlig information om dig, som till exempel ditt personnummer eller dina bankkortsuppgifter och använder dem för att utge sig för att vara du. Var alltid försiktig med dina personliga uppgifter och om dokument som innehåller personlig information.

Läs mer om hur du skyddar dig mot id-kapning på webbplatsen DinSäkerhet.se

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp