Skatteskolan – en podcast för företagare

Podcasten Skatteskolan lär dig det mesta du behöver veta om skatt, moms och avgifter för att starta och driva företag. Under tio avsnitt ger Skatteverkets experter dig en snabbkurs i företagsformer, lön, preliminärskatt, bokföring, avdrag och mycket mer. Varje onsdag släpps nya avsnitt.

Sidan blev senast uppdaterad:

Lyssna i spelaren nedan.

Till sidans topp

 

Till sidans topp

Avsnitt 1: Enskild näringsverksamhet och aktiebolag

Vad är det för skillnad mellan enskild näringsverksamhet och aktiebolag? Ska man ha F-skatt eller FA-skatt? Och vad är egentligen ett räkenskapsår? Skatteverkets experter ger dig svaren.

Till sidans topp

Avsnitt 2: Lön och eget uttag

Lön eller eget uttag? Vad är skillnaden? Och vad är det som påverkar hur mycket pengar du kan ta ut från ditt företag? Skatteskolan reder ut skillnaderna och ger dig svaren.

Till sidans topp

Avsnitt 3: Preliminärskatt

Preliminärskatt, schablonavdrag och egenavgifter? Vad är det? Skatteskolan ger dig svaren och berättar hur du räknar ut hur mycket preliminärskatt du ska betala. 

Till sidans topp

Avsnitt 4: Moms

Vad är moms? Och vems är pengarna? I veckans avsnitt av Skatteskolan får du lära dig det mesta du behöver veta om moms. Skatteverkets experter berättar till exempel vilka skattesatser som gäller för din bransch och att momsen i de flesta fall inte påverkar företagets resultat.

Till sidans topp

Avsnitt 5: Experternas svar på vanliga frågor

Hur fungerar det med avdrag för inköp? Hur bokför man ett inköp till företaget som är köpt med privata pengar? I veckans avsnitt av Skatteskolan svarar experterna på vanliga frågor som skickats in till podden. Du får till exempel lära dig vad uttagsbeskattning är och vad en verifikation ska innehålla.

Till sidans topp

Avsnitt 6: Bokföring

Hur fungerar bokföring? Skatteskolans experter reder ut begrepp som debet och kredit och metoder för bokföring. Du får bland annat lära dig om vikten av verifikationer, ordning och reda och vad det är du ska bokföra.

Till sidans topp

Avsnitt 7: Avdrag och kostnader

Vad kan man dra av på sitt företag? Och hur fungerar det rent praktiskt? Veckans avsnitt av Skatteskolan handlar om avdrag och du får bland annat veta hur det fungerar med avdrag för lokaler, resor och kläder.

Till sidans topp

Avsnitt 8: Fakturera och ta betalt

Vad måste finnas med på en faktura? Och vad är ett kassaregister? I veckans avsnitt av Skatteskolan går experterna igenom alla måsten i en faktura och hur ett kvitto ska se ut. Dessutom får du tips på var du hittar bra fakturamallar.

Till sidans topp

Avsnitt 9: Registrera företag

Hur registrerar man ett företag på verksamt.se? I veckans avsnitt guidar Skatteverkets experter dig genom hela processen – steg för steg. Du får också veta vad en SNI-kod är och hur en digital brevlåda fungerar.

Till sidans topp

Avsnitt 10: Svåra ord – live-sändning från Eget Företag-mässan

Vad menas med räkenskapsår, NE-bilaga och redovisningsperiod? En del ord är inte helt lätta att förstå. I det sista avsnittet reder experterna ut svåra men viktiga begrepp.

Till sidans topp

Ställ din fråga!

Mejla gärna frågor som du vill att Skatteverkets experter ska ta upp i podcasten. Vi försöker svara på så många frågor som vi hinner med under programmet och väljer ut frågor som vi vet att många funderar över.

E-post som du skickar till Skatteskolan på verksamt.se blir en allmän handling. Det betyder att meddelandet kan vara offentligt, vilket i sin tur innebär att någon på begäran har rätt att ta del av informationen. Tänk på det när du formulerar din fråga så att du inte lämnar ut känsliga uppgifter om dig själv och ditt företag.

Mejla frågor till: podcast@verksamt.se

Fler frågor?

Skatteverket svarar på frågor och du får personlig service och vägledning under sekretess.

Ring Skatteupplysningen på telefonnummer 0771 – 567 567.

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.