Skatteskolan – en podcast för företagare

Podcasten Skatteskolan lär dig det mesta du behöver veta om skatt, moms och avgifter för att starta och driva företag. Under tio avsnitt ger Skatteverkets experter dig en snabbkurs i företagsformer, lön, preliminärskatt, bokföring, avdrag och mycket mer. Varje onsdag släpps nya avsnitt.

Sidan blev senast uppdaterad:

Lyssna i spelaren nedan.

Till sidans topp


Avsnitt 1: Enskild näringsverksamhet och aktiebolag

Vad är det för skillnad mellan enskild näringsverksamhet och aktiebolag? Ska man ha F-skatt eller FA-skatt? Och vad är egentligen ett räkenskapsår? Skatteverkets experter ger dig svaren.

Till sidans topp

Avsnitt 2: Lön och eget uttag

Lön eller eget uttag? Vad är skillnaden? Och vad är det som påverkar hur mycket pengar du kan ta ut från ditt företag? Skatteskolan reder ut skillnaderna och ger dig svaren.

Till sidans topp

Avsnitt 3: Preliminärskatt

Preliminärskatt, schablonavdrag och egenavgifter? Vad är det? Skatteskolan ger dig svaren och berättar hur du räknar ut hur mycket preliminärskatt du ska betala. 

Till sidans topp

Avsnitt 4: Moms

Vad är moms? Och vems är pengarna? I veckans avsnitt av Skatteskolan får du lära dig det mesta du behöver veta om moms. Skatteverkets experter berättar till exempel vilka skattesatser som gäller för din bransch och att momsen i de flesta fall inte påverkar företagets resultat.

Kommande avsnitt

Avsnitt 5: Experternas svar på vanliga frågor
Avsnitt 6: Bokföring
Avsnitt 7: Avdrag och kostnader
Avsnitt 8: Fakturera och ta betalt
Avsnitt 9: Registrera
Avsnitt 10: Live-sändning från Eget Företag-mässan

Till sidans topp

Ställ din fråga!

Mejla gärna frågor som du vill att Skatteverkets experter ska ta upp i podcasten. Vi försöker svara på så många frågor som vi hinner med under programmet och väljer ut frågor som vi vet att många funderar över.

E-post som du skickar till Skatteskolan på verksamt.se blir en allmän handling. Det betyder att meddelandet kan vara offentligt, vilket i sin tur innebär att någon på begäran har rätt att ta del av informationen. Tänk på det när du formulerar din fråga så att du inte lämnar ut känsliga uppgifter om dig själv och ditt företag.

Mejla frågor till: podcast@verksamt.se

Fler frågor?

Skatteverket svarar på frågor och du får personlig service och vägledning under sekretess.

Ring Skatteupplysningen på telefonnummer 0771 – 567 567.

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.