Skatteskolan – en podcast som förenklar för företagare

Sidan blev senast uppdaterad:

Podcasten Skatteskolan lär dig det mesta du behöver veta om skatt, moms och avgifter för att starta företag. Här svarar Skatteverkets experter på de vanligaste frågorna på ett så enkelt sätt som möjligt.

Säsong ett består av tio avsnitt för dig som funderar på att starta företag och vill veta hur du kommer igång. Säsongen sändes under hösten 2017. Lyssna i spelaren nedan.

Den 7 november 2018 var det premiär för den andra säsongen av podcasten Skatteskolan. Den andra säsongen riktar sig framför allt till dig som drivit företag i ett eller två år och som ska göra saker för första gången, till exempel ta in kapital, anställa eller exportera.

Lyssna på säsong två av Skatteskolan

Den 16 oktober 2019 startade den tredje säsongen av podcasten Skatteskolan. Den tredje säsongen riktar sig till dig som driver företag inom ett antal specifika branscher. De branscher som lyfts i podcasten är: Bygg, Influencers, bloggare och gamers, Restaurang och besöksnäring, Kulturella och kreativa näringar och Transport.

Lyssna på säsong tre av Skatteskolan

Lyssna på hela den första säsongen i spelaren nedan.

Avsnitt 1: Enskild näringsverksamhet och aktiebolag

OBS! I avsnittet nämns att det lägst tillåtna aktiekapitalet är 50 000 kronor. Från och med den 1 januari 2020 är det lägst tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag 25 000 kronor. För att kunna registrera ett aktiebolag med 25 000 kronor i aktiekapital måste det vara bildat (stiftat) från den 1 januari 2020 och framåt.

Vad är det för skillnad mellan enskild näringsverksamhet och aktiebolag? Ska man ha F-skatt eller FA-skatt? Och vad är egentligen ett räkenskapsår? Skatteverkets experter ger dig svaren.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Enskild näringsverksamhet och aktiebolag

Avsnitt 2: Lön och eget uttag

Lön eller eget uttag? Vad är skillnaden? Och vad är det som påverkar hur mycket pengar du kan ta ut från ditt företag? Skatteskolan reder ut skillnaderna och ger dig svaren.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Lön och eget uttag

Avsnitt 3: Preliminärskatt

Preliminärskatt, schablonavdrag och egenavgifter? Vad är det? Skatteskolan ger dig svaren och berättar hur du räknar ut hur mycket preliminärskatt du ska betala. 

Textad sammanfattning av poddavsnittet Preliminärskatt

Avsnitt 4: Moms

Vad är moms? Och vems är pengarna? I veckans avsnitt av Skatteskolan får du lära dig det mesta du behöver veta om moms. Skatteverkets experter berättar till exempel vilka skattesatser som gäller för din bransch och att momsen i de flesta fall inte påverkar företagets resultat.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Moms

Avsnitt 5: Experternas svar på vanliga frågor

Hur fungerar det med avdrag för inköp? Hur bokför man ett inköp till företaget som är köpt med privata pengar? I veckans avsnitt av Skatteskolan svarar experterna på vanliga frågor som skickats in till podden. Du får till exempel lära dig vad uttagsbeskattning är och vad en verifikation ska innehålla.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Experternas svar på vanliga frågor

Avsnitt 6: Bokföring

Hur fungerar bokföring? Skatteskolans experter reder ut begrepp som debet och kredit och metoder för bokföring. Du får bland annat lära dig om vikten av verifikationer, ordning och reda och vad det är du ska bokföra.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Bokföring

Avsnitt 7: Avdrag och kostnader

Vad kan man dra av på sitt företag? Och hur fungerar det rent praktiskt? Veckans avsnitt av Skatteskolan handlar om avdrag och du får bland annat veta hur det fungerar med avdrag för lokaler, resor och kläder.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Avdrag och kostnader

Avsnitt 8: Fakturera och ta betalt

Vad måste finnas med på en faktura? Och vad är ett kassaregister? I veckans avsnitt av Skatteskolan går experterna igenom alla måsten i en faktura och hur ett kvitto ska se ut. Dessutom får du tips på var du hittar bra fakturamallar.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Fakturera och ta betalt

Avsnitt 9: Registrera företag

Hur registrerar man ett företag på verksamt.se? I veckans avsnitt guidar Skatteverkets experter dig genom hela processen – steg för steg. Du får också veta vad en SNI-kod är och hur en digital brevlåda fungerar.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Registrera företag

Avsnitt 10: Svåra ord – live-sändning från Eget Företag-mässan

Vad menas med räkenskapsår, NE-bilaga och redovisningsperiod? En del ord är inte helt lätta att förstå. I det sista avsnittet reder experterna ut svåra men viktiga begrepp.

Textad sammanfattning av poddavsnittet Svåra ord

Har du frågor?

I podcasten uppmanas du att mejla dina frågor till Skatteskolans experter. För tillfället spelar vi inte in några nya avsnitt av podcasten. Kontakta istället Skatteupplysningen på Skatteverket om du har några frågor om skatt, moms eller avgifter.

Ring Skatteupplysningen på telefonnummer 0771 – 567 567

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp