Skatter och avgifter för dig som ska starta företag

Sidan blev senast uppdaterad:

På de här sidorna kan du läsa om hur skatt, avgifter och moms fungerar. Du kan också ansöka om F-skatt och anmäla ditt företag för momsregistrering under respektive företagsform. Om du vill räkna ut eller ska betala in din skatt kan du följa länkarna längst ner på sidan.

Skattereglerna är olika beroende på vilken företagsform du väljer.

Till sidans topp

Enskild näringsverksamhet

I en enskild näringsverksamhet betalar du skatt på vinsten i företaget. Du betalar preliminär skatt varje månad med lika stora belopp och stäms av när deklarationen lämnas. Du kan ändra din preliminära skatt under året.

Läs mer på sidan Skatter och avgifter för enskild näringsverksamhet

Till sidans topp

Aktiebolag

Bolagsskatt är skatt på den vinst som företaget haft under året. Bolagsskatten för aktiebolag är 22 procent. Ägaren beskattas för lön som utbetalas från aktiebolaget och för eventuell utdelning på aktierna.

Läs mer på sidan Skatter och avgifter för aktiebolag

Till sidans topp

Handelsbolag och kommanditbolag

Handelsbolaget beskattas inte för vinsten. Istället beskattas varje delägare för sin andel av vinsten. Ni betalar preliminär skatt varje månad med lika stora belopp och skatten stäms av när deklarationen lämnas. Ni kan ändra er preliminära kan ändras under året.

Läs mer på sidan Skatter och avgifter för handelsbolag och kommanditbolag

Till sidans topp

Ekonomisk förening

I en ekonomisk förening beskattas föreningen för vinsten. Anställda medlemmar beskattas för lön som utbetalas från föreningen och för eventuell vinstutdelning.

Läs mer på sidan Skatter och avgifter för ekonomisk förening

Till sidans topp

Se film om preliminärskatt

Längd: 5:27 minuter.

Skatteverkets informationsträffar

Skatteverket har kostnadsfria informationsträffar för dig som företagare, både lokala informationsträffar och webbseminarier.
Läs mer om informationsträffarna på Skatteverkets webbplats

Räkna ut och betala skatt

Räkna ut din skatt

Med Skatteverkets räkneverktyg kan du räkna ut vad du ska betala i skatt om du är enskild näringsidkare, om du har ett aktiebolag, ett handelsbolag eller en ideell förening.

Hur du betalar skatt

Att du är godkänd för F-skatt innebär att du själv sköter inbetalningen av dina skatter och avgifter. Du betalar företagets preliminära skatt varje månad till Skatteverket.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp