Skatter och avgifter för dig som ska starta företag

Sidan blev senast uppdaterad:

På de här sidorna kan du läsa om hur skatt, avgifter och moms fungerar. Du kan också ansöka om F-skatt och anmäla ditt företag för momsregistrering under respektive företagsform. Om du vill räkna ut eller ska betala in din skatt kan du följa länkarna längst ner på sidan.

Skattereglerna är olika beroende på vilken företagsform du väljer.

Enskild näringsverksamhet

I en enskild näringsverksamhet betalar du skatt på vinsten i företaget. Du betalar preliminär skatt varje månad med lika stora belopp och stäms av när deklarationen lämnas. Du kan ändra din preliminära skatt under året.

Skatter och avgifter för enskild näringsverksamhet

Aktiebolag

Bolagsskatt är skatt på den vinst som företaget haft under året. Bolagsskatten för aktiebolag är 21,4 procent (22 procent till och med beskattningsåret 2018). Ägaren beskattas för lön som utbetalas från aktiebolaget och för eventuell utdelning på aktierna.

Skatter och avgifter för aktiebolag

Handelsbolag och kommanditbolag

Handelsbolaget beskattas inte för vinsten. Istället beskattas varje delägare för sin andel av vinsten. Ni betalar preliminär skatt varje månad med lika stora belopp och skatten stäms av när deklarationen lämnas. Ni kan ändra er preliminära kan ändras under året.

Skatter och avgifter för handelsbolag och kommanditbolag

Ekonomisk förening

I en ekonomisk förening beskattas föreningen för vinsten. Anställda medlemmar beskattas för lön som utbetalas från föreningen och för eventuell vinstutdelning.

Skatter och avgifter för ekonomisk förening

Film: Preliminärskatt

Längd: 5:27 minuter.

Ta del av filmen Preliminärskatt i textformat

Frågor och svar om skatt

I verksamt.se:s FAQ hittar du svar på vanliga frågor om skatt och moms

Skatteverkets informationsträffar

Skatteverket har kostnadsfria informationsträffar för dig som företagare, både lokala informationsträffar och webbseminarier.

Skatteverkets informationsträffar

Räkna ut och betala skatt

Räkna ut din skatt

Med Skatteverkets räkneverktyg kan du räkna ut vad du ska betala i skatt om du är enskild näringsidkare, om du har ett aktiebolag, ett handelsbolag eller en ideell förening.

Hur du betalar skatt

Att du är godkänd för F-skatt innebär att du själv sköter inbetalningen av dina skatter och avgifter. Du betalar företagets preliminära skatt varje månad till Skatteverket.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp