Hållbar fiskodling på land väcker intresse över hela världen

Sidan blev senast uppdaterad:

I ett tidigare lantbruk i Skåne odlas fisk. Johan och Mikaels affärsidé om en hållbar fiskproduktion ledde till starten av det egna företaget Gårdsfisk. Idag säljs deras fisk hos de stora matvarukedjorna och konceptet väcker intresse över hela världen.

Foto: Gårdsfisk

Hej Johan, du är vd och medgrundare av Gårdsfisk i Skåne! Berätta, hur föddes idén om att starta vattenbruk?

– Vi drevs av tanken på att skapa världens mest hållbara fiskproduktion. Och precis som det börjar för många andra företagare så ville vi också starta något eget. Utomlands är fiskodling vanligare än i Sverige men ofta används stora mänger antibiotika, hormoner och kemikalier. Vi ville bevisa att det faktiskt går att odla fisk på ett miljövänligt och klimatsmart sätt – på land.

När ni väl bestämt er, vad var det första ni gjorde?

– Vi köpte det allra billigaste lantbruket vi kunde hitta. Det var ett väldigt nedgånget ställe som egentligen skulle rivas, men så fort vi fått våra olika tillståndsansökningar beviljade så började vi bygga om.

Hur lång tid tog det innan ni var igång?

– Vi köpte gården 2013 och i maj 2015 fanns vår första fisk ute på marknaden. Det tog lång tid att få odlingstillstånd och kändes som en riktig milstolpe när vi äntligen kunde bevisa att det faktiskt går att föda upp fisk i lantbruket.  

Vad var svårast under uppstarten?

– I vårt fall gjorde vi det ännu svårare för oss själva än om vi hade odlat i befintligt vatten. Nu lade vi istället produktionen i en anläggning som ursprungligen var anpassad för något helt annat och det påverkade sådant som bygglov och hanteringen av kväve och fosfor. Vi har hela tiden haft en bra dialog med kommunen, länsstyrelsen och myndigheterna om det som varit krångligt.

Du har testat en ny guide och checklista på verksamt.se som gör det enklare att starta vattenbruk – vad tycker du?

– Checklistan är överskådlig och gör det enkelt att förstå. Den hade helt klart underlättat och snabbat på processen när vi själva startade. Men även nu när vi redan är i gång och håller på att skala upp så är det en bra hjälp. Vattenbruk är en väldigt kunskapstung bransch där man behöver kunskap inom alltifrån biologi till kemi och teknik, så allt som förenklar vårt företagande är värdefullt.

Vad odlar ni idag?

– Vi föder upp tropiska fiskar som är vanliga matfiskar utomlands men inte lika välkända här hemma i Sverige än. Till exempel rödstrimma som är en slags abborre och afrikansk ålmal, kockarnas favorit och en perfekt fisk om man vill laga husmanskost som ”kött”bullar och lasagne.

Vilka är kunderna?

– Vi har centrala avtal med de största matvarukedjorna i Sverige och säljer också till restauranger. Ibland når vi även direkt till slutkonsumenterna när vi är ute på fiskmarknader och säljer till privatpersoner. Jag skulle säga att det som förenar våra olika led av kunder framför allt är deras krav på klimatsmarta produkter.

Har ni även handel med andra länder?

– Ja, bland annat så köper vi in yngel från Holland.

Skala upp säger du, vad är ert nästa steg?

– Fler än 1 000 lantbrukare från mer än 50 olika länder över hela världen har besökt vår gård sedan vi startade. Det är enormt kul att intresset för vårt koncept är så stort. Just nu håller vi på att ta in fler lantbrukare som vill anpassa sina egna gårdar för att producera vår fisk. Det kan till exempel vara gårdar som genomgår ett generationsskifte och i samband med det väljer att komplettera med eller helt ställa om från traditionellt lantbruk till vattenbruk. Vår förhoppning är såklart att vi kommer ha ännu fler svenska vattenbrukare som föder upp fisk på land i framtiden.

Se hela checklistan för vattenbruk

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp