Knäckeälgar på export

Annalena Brage och Niclas Geidvall och deras medarbetare på Knäck & Bräck bakar knäckebröd och skorpor på lokala sädesslag med tusenåriga anor. Företaget har utvecklats snabbt och produkterna säljs nu i delikatessbutiker över hela landet och på export till flera länder.

Sidan blev senast uppdaterad:

Knäck & Bräck startade 2008 med att i liten skala baka och sälja knäckebröd. 2012 stod ett miljöanpassat bageri och en egen butik färdig och nu finns produkterna i 300 delikatessbutiker runt om i landet. Varorna, till exempel de populära knäckebröden i älgform, säljs också till utlandet, bland annat till Finland, Storbritannien och Brasilien. Fyra personer jobbar heltid och dessutom jobbar flera timanställda ungdomar i företaget.

Knäckeälgarna

Lägga ner eller investera?

Men vägen till framgång har inneburit hårt och tungt arbete för Annalena och Niclas och deras medarbetare. När jobbet krävde allt mer kom de till sist till en punkt då de fick bestämma sig för om de skulle lägga ner verksamheten helt eller investera i ett nytt bageri.

– Banken ville inte ställa upp med de lån som behövdes. Men som tur var fick vi kontakt med en driftig företagare som var intresserad av att gå in som delägare. Vi fick också stöd från landsbygdsprogrammet och nu har vi ett toppmodernt bageri, ett underbart arbetslag och är redo för större volymer, berättar Annalena Brage.

Bra råvaror betyder allt

Mjölet som används i Knäck & Bräcks bageri kommer från Wästgötarna, en förening med bönder som odlar gamla sädesslag ekologiskt och som mal sitt mjöl i Levene Kvarn. Samarbetet med de lokala bönderna betyder mycket.

– Bra råvaror betyder allt för oss. Vårt knäckebröd är bakade på samma sädesslag som alltid odlats här på Falbygden. Forntida sädesslag är extremt nyttiga. Dinkel och emmer innehåller antioxidanter, ett kroppseget antibiotikum och har lågt GI, berättar Annalena Brage.

Annalena Brage är utbildad konditor och efter tio års funderingar bestämde hon sig för att förverkliga sin dröm att starta eget knäckebrödsbageri.

– Knäckebröd har en särskild plats i den svenska folksjälen och det finns en efterfrågan på nyttigt och gott bröd så valet av produkt var enkelt, säger Annalena Brage.

Recept för lyckat företagande

Knäck & Bräcks recept för ett lyckat företagande är hög kvalitet, sund finansiering och flitigt nätverkande.

– Var inte rädd att ta hjälp och att lägga ut tjänster på proffs. Man kan inte göra allt själv utan ägna dig åt det du är bäst på. Fråga om råd och kom ihåg att ensam inte är stark, säger Annalena Brage.

Text: Caroline Lagercrantz

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.