Hörnsjö friskola - en ekonomisk förening som engagerar hela byn

När byn Hörnsjö riskerade att förlora sin skola, så startade invånarna en ekonomisk förening för att driva skolan vidare.

Sidan blev senast uppdaterad:

Hörnsjö är en by på cirka 200 invånare i Nordmalings kommun som för drygt 10 år sedan riskerade att förlora sin skola. Byns invånare tog då saken i egna händer och skapade en ekonomisk förening i form av en friskola. Skolan har i dag 43 barn inskrivna, från förskoleklass upp till sexan.

- Vi ville fortsätta ha en levande by. Det är härligt att höra barnen på skolgården och när de är ute på promenader. Varje morgon står också de inpendlande lärarnas bilar på parkeringen. Utan skolan hade det blivit tyst och tomt här, säger Gunnar Hörnlund, föreningens ordförande.

Heltidsanställda och ideellt arbete

Föreningen, som drivs via den skolpeng per elev som föreningen får in, har i dag totalt 5 heltidsanställda; rektor, lärare, fritidspersonal och kokerska. Tjänsterna består av flera deltider. Sju föräldrar sitter i skolans styrelse och många andra arbetar ideellt för att bidra till skolans skötsel.

Gunnar Hörnlund, Hörnsjö friskola. Foto: Fredrik Bjärnesand

– Det handlar om allt ifrån storstädning till snöskottning, målning och reparationsarbeten, berättar Gunnar Hörnlund. Vi hade till exempel en som hjälpte oss när vi hade problem med elen.

Råvarorna till skolmaten köps in från närområdet. Köttet som serveras är dagsfärskt. Kokerskan gräddar till och med de pannkakor som serveras, strax innan de ska ätas.

Stabil ekonomi

Föreningen har en stabil ekonomi och har även kunnat köpa in en egen skolbuss som nu står i en nybyggd carport. Det skedde sedan det visat sig att elever från kringliggande byar också sökte sig till skolan. Alla elever som har längre än tre kilometer hämtas nu upp, vilket följer kommunens norm. I början delade skolans personal upp körningarna mellan sig. Idag kör ett par pensionärer runt - före detta chaufförer - och plockar upp, respektive släpper av elever efter skolans slut. Även föreningens ordförande är delaktig i körningarna.

"Nu styr vi själva"

Skolan ligger bra till i jämförelse med andra skolor, inte minst vid resultaten av de nationella proven. I tävlingen "Vi I Femman" blev eleverna utslagna i semifinal av den klass som blev totaltvåa i hela landet. Skolan kan nu få fler elever då kommunen har lagt förslag på nedläggning av ytterligare byskolor liksom av förskolan i Hörnsjö.

- Vi arbetar hårt här tillsammans för skolans överlevnad och det har gett resultat. Det bästa med att driva skolan som ekonomisk förening är att det nu är vi själva som styr och därmed slipper fler hot om nedläggning, avslutar Gunnar Hörnlund.

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.