Avancerad medicinsk teknik på getgården

Capra Science AB är unika med att driva ekologisk gård med getter för produktion av antikroppar. Kunderna är företag inom diagnostik, läkemedelsframställning och forskning i Sverige och Europa.

Sidan blev senast uppdaterad:

År 2007 startade Lovisa Hessle Bergman och hennes man Capra Science AB. Företaget har idag två heltidsanställda och ska snart anställa ytterligare en person på heltid.

Lovisa Hessle Bergman

Lovisa Hessle Bergman är doktor i medicinsk genetik. Som forskare har hon lång erfarenhet av att arbeta med djur i laboratorium.

– Det finns en kultur inom forskarvärlden att djur som producerar antikroppar ska vara i laboratoriemiljö. Jag började fundera på om det fanns bättre produktionssätt, både för djurens välbefinnande och för produktens kvalité, berättar Lovisa Hessle Bergman.

God djurhållning för medicinsk forskning

Antikroppar kan beskrivas som kroppens försvar mot olika sjukdomar och de används alltmer inom medicinen, bland annat för diagnostik av olika sjukdomar och för läkemedelsframställning. Det räknas som en miljardindustri som ännu är på utvecklingsstadiet. Antikroppar framställs genom en vaccinationsliknande process. Getterna blir sedan blodgivare, då de ger några deciliter blod en gång i månaden.

– Capra Science affärsidé rör avancerad medicinsk forskning, men bygger på en välkänd princip, förklarar Lovisa Hessle Bergman. God djurhållning ger friskare djur. Djur som får vara ute och behålla sitt naturliga beteende blir mindre stressade och det gör att deras immunförsvar blir starkt. Resultatet blir att djuren mår bättre och att slutprodukten håller högre kvalité.

Bevarar svensk getras

Capra Science AB har ett ben i jordbruket och ett i bioteknologibranschen. På gården utanför Ängelholm finns hundra getter av den utrotningshotade svenska lantrasen.

– Det är en mycket social och lätthanterlig ras och vi såg en chans att hjälpa till och bevara den. En särskild utmaning är att få in nytt avelsmaterial, berättar Lovisa Hessle Bergman.

Det tog tid att få in de första orderna och Lovisa Hessle Bergman och hennes kollegor har fått jobba hårt för att förklara för branschen hur man arbetar.

– Det gick trögt i början att sätta en ny norm men nu känner vi medvind. Företaget har en bra referensbas med nöjda kunder. Vi har inga riskkapitalister som annars är vanliga i vår bransch. Vi vill växa i vår egen takt så att inte idén urholkas, säger Lovisa Hessle Bergman.

Text: Caroline Lagercrantz

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.