Så fick Linda större ekonomisk trygghet

Sidan blev senast uppdaterad:

Vad händer med din ekonomi om du blir sjuk? Eller om du ska vara föräldraledig? Eller den dag du går i pension? Linda Roussos, frisör och ägare av salong Infinum i Göteborg, har både funderat på och planerat för hur hon ska lösa de här situationerna.


Linda Roussos, frisör och ägare av salong Infinum


Du har varit företagare sedan du var dryga 20 år, vad är det du gör?
Jag är frisör, och de första åren i branschen jobbade jag som anställd, sedan startade jag enskild firma och hyrde stol i ett par år. Men efter min andra föräldraledighet ville jag göra något större, så 2009 startade jag aktiebolag och startade Infinum som är en miljöanpassad skönhetssalong mitt i Göteborg.

Hur många är ni som jobbar i ditt företag?
På Infinum är vi 11 personer inklusive mig, men det är bara jag som är anställd i mitt aktiebolag eftersom de andra också är företagare som hyr plats hos mig.

Du som har varit företagare i många år, när blev du själv medveten om att man som företagare måste ta ett helt annat ansvar för sin ekonomiska trygghet än vad anställda måste?
Det var egentligen först efter flera år när jag satt och pratade med en äldre kollega som hade haft företag i många år. Vi började diskutera saker som föräldraledighet och pension och då slog det mig att det hade jag ju inte haft en tanke på!

Vad gör du idag för att se till att du har en större ekonomisk trygghet?
För det första försöker jag att ta ut en ok lön, för det har jag insett nu efter många år att det beror på lönen både hur mycket man får ut när man är sjuk, när man är föräldraledig och när man går i pension. Sedan går företag alltid upp och ner så det är inte alltid enkelt att ha råd med en bra lön, men det är i alla fall målet. Det jag önskar är bara att jag hade vetat det här från början, men jag tycker att det kan vara svårt att sätta sig in i vad som egentligen gäller när det handlar om till exempel vab när man är företagare.

Hur har det funkat för dig när du har varit sjuk eller behövt vab:a?
Tack och lov har jag inte varit så allvarligt sjuk att jag har behövt vara hemma, och föräldraledig har jag heller inte varit sedan jag startade Infinum, men vab:a behöver man ju göra ibland. I början trodde jag inte ens att jag hade rätt till det som företagare, men nu har jag lärt mig mer om hur det fungerar.

Du har även funderat en hel del på hur din pension kommer att bli, vad var det som fick dig att börja planera för det?
När jag var yngre tänkte jag knappt på det över huvud taget, men sedan var det två saker som fick mig att börja fundera. Dels har min man varit anställd hela sitt liv och när jag jämförde mitt orange kuvert med hans var det milslång skillnad mellan hur mycket vi får och det tycker jag kan vara ganska jobbigt. Dels gick min mamma i pension för ett tag sedan och när jag såg hur knapert det kan bli och hur hon får kämpa så kommer ju tankarna om hur det kommer att bli för mig den dag det är dags att sluta jobba.

Vad har du gjort för att höja din pension?
Dels är det ju det här med att ta ut en bra lön så ofta det går eftersom det påverkar hur stor pensionen blir. Men jag har också börjat sätta av 3000 kronor i månaden i en egen tjänstepensionsförsäkring, och jag har valt en så hög summa eftersom jag inte har prioriterat det under tidigare år. Det var min försäkringsmäklare som tipsade om det, och vi konstaterade att även under tuffa perioder är det bättre att i alla fall sätta undan lite grand än inget alls. Även min redovisningsbyrå är väldigt noga med att jag alltid sätter av lite till pensionen, för som företagare har man ju ingen arbetsgivare som ser till att det här händer utan ansvaret för framtiden hänger helt på en själv. Tyvärr tycker jag att det här kan vara lite svårt att greppa och det har tagit lång tid för mig att sätta mig in i allt det här. Det enda du vill när du startar eget är ju att vara kreativ och ägna dig åt det du älskar, allt annat sopar man gärna under mattan. Men det är viktiga frågor där jag har haft väldig nytta av mentorer och äldre kollegor, och därför försöker jag hjälpa unga som är nya företagare att förstå hur viktigt det är.

Har du några verktyg för att ha råd att både ta ut lön och sätta av pengar till tjänstepension?
Idag använder jag en budget, något jag var dålig på att göra innan eftersom jag tänkte att det mest var för storföretag. Men när jag skulle starta Infinum fick jag hjälp av en rådgivare på Business Region Göteborg som var stenhård med att jag också behövde ha en budget. Och det är jag glad för idag, för när man har företag dyker det hela tiden upp säljare och erbjudanden om roliga produkter och event som det är väldigt lätt att lägga pengar på. Men nu när jag har min budget kan jag falla tillbaka på den och se att jag måste kunna betala lön och pensionsförsäkring först innan jag kan ta de här lite roligare kostnaderna.

Avslutningsvis, har du något tips till andra företagare som vill få en ökad ekonomisk trygghet?
Prata med andra företagare och se hur de gör. Och inte bara med dem som är i samma bransch som du eftersom de som är inom andra yrkesområden kanske har andra lösningar som du kan lära dig av. Ta också kontakt med olika rådgivare på till exempel banken eller revisionsbyrån för de har koll på de här frågorna och kan hjälpa dig. Ett annat bra knep är att visualisera hur du har det när du är 65, även om det kan kännas jättekonstigt när man är 22, eller 38 som jag är. Det är kämpigt ibland som företagare, men tro på din idé och kör på, och avsätt heller lite grann till pensionen än ingenting alls.

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp