Föräldraskapet fick Tommie att tänka på pension

Sidan blev senast uppdaterad:

Att få barn ändrar ofta perspektiven, även tankarna på pension. Tommie Gridelli som varit företagare i princip hela sitt vuxna liv har för första gången aktivt tagit tag i sin pension.


Tommie Gridelli, företagare och pappa


Du har varit företagare till och från ända sedan du var barn, hur många företag har du just nu?
Just nu har jag tre stycken. Dels restaurangen och delikatessbutiken Fratelli Gridelli, ett aktiebolag som jag äger och driver tillsammans med min syster. Dels en kaffebar i Linnéstaden i Göteborg som är min egen, ett aktiebolag även den. Och sedan har jag en enskild firma där jag säljer min egen konst, och dessutom gör inramningar åt privatpersoner. Och så har jag precis blivit pappa!

Det låter som om du har fullt upp?
Vi har totalt 12 anställda, och mitt mål är att de hela tiden ska utvecklas och bli ännu bättre så att min insats blir mindre nödvändig. Men visst, jag lagar mat när det behövs, pratar med kunderna, säljer vår fantastiska olivolja, ramar in och organiserar. Jag älskar att jobba och det är definitivt inte drivet efter pengar som får upp mig på morgonen, utan jag tänker att driver man företag ska man driva det så mycket som möjligt. Jag jobbar många timmar men jag tycker så mycket om det jag gör att jag känner mig väldigt fri.

Du som har varit företagare så länge, hur mycket har du funderat på vad som händer med din ekonomi om du till exempel skulle bli sjuk?
Ända tills nu har det varit väldigt, väldigt lite. Jag är rätt optimistisk och har alltid haft en positiv övertro på att allt löser sig, att jag ska göra som en katt och landa på alla fyra om något skulle hända. Sedan har vi självklart försäkringar i företaget, men hittills har jag till exempel inte haft en enda sjukdag. Och jag är uppfostrad med att man ska vara aktsam om pengar, även när jag var yngre och bara hade ströjobb och tjänade väldigt lite hade jag alltid pengar kvar. Jag har enkla behov och är duktig på att spara och att organisera mina pengar.

Men nu har du ändå börjat fundera i nya banor?
Det började egentligen redan när jag träffade min fru när jag var 35, och det förstärktes nu när vi fick vårt första barn. Innan var jag singel, och jag har både tjänat mycket och gjort dåliga affärer där jag har förlorat det mesta. Då gjorde det ändå inte så mycket men nu är jag mer bekväm, jag har ingen lust att vara 42 och behöva ha tre jobb samtidigt och bo inneboende.

Vad har du gjort nu som du inte har gjort tidigare?
I nästa vecka ska jag för första gången i mitt liv ha ett möte om hur jag skulle kunna göra upp en bra plan för att spara privat inför pensionen. Jag har haft mycket ströjobb och jobbat en del utomlands så hittills har jag inte tjänat ihop mycket pensionspoäng, och även om jag nu tar ut så hög lön som går för att maximera den statliga pensionen tror jag att jag kommer att behöva spara lite extra. Även om jag inte kan se att jag någon gång slutar jobba eftersom jag tycker att det är så roligt vill jag inte riskera att hamna en situation där jag som gammal begränsas i vad jag kan göra för att jag inte har tillräckligt med pengar.

Vad har du för tips till andra företagare som vill skapa ekonomisk trygghet?
Köp inte skräp utan var aktsam om dina pengar. Jag sålde en del av min konst förra året och istället för att leva loppan för pengarna investerade jag i maskiner för att kunna rama in min konst själv. Då slipper jag dels att anlita någon annan, dels kan jag rama in åt andra och få in pengar även den vägen. Tänk framåt helt enkelt och lev inte från lön till lön. Åren går så fort, och alla som själva är i pensionsåldern säger att det är lika bra att börja planera för det tidigt, för helt plötsligt är man där.

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp