Vi lyckades behålla kärnan i vårt varumärke trots namnbytet

Sidan blev senast uppdaterad:

Först ett halvårs försening av programvara, sedan ett jättebolag som tvingar dem att byta ett redan registrerat namn och därefter en pandemi som ställer stora delar av affärsverksamheten på ända. Trots motgångar går Bokadero bättre än någonsin – och har dessutom utökat sin verksamhet. Möt och lär av grundaren Jonas Lööw.

Vid kajen i Söderhamn har Bokaderos åtta medarbetare sitt kontor. Själva verksamheten finns dock på nätet: en digital tjänst där företag kan hitta talare till olika event – och snart också personal och konsulter.  

Grundaren Jonas Lööw jobbade tidigare som ekonom och slogs av hur ineffektivt resurser och medarbetare nyttjades. 

– Det är ett dumt system när några har jättelite att göra och andra för mycket. Varför inte dela på resurserna som finns istället? 

Sagt och gjort. Sommaren 2017 säger Jonas upp sig och börjar bygga det som idag är Bokadero, då med fokus på personal inom ekonomi och administration. Jonas beställer en programvara, jobbar nära utvecklarna, och reser runt för att sälja in. Men första tiden går trögt. Programvaran blir ett halvår försenad, och ett par större kunder drar sig ur.  

Känsligt problem ger ny inriktning 

Tio månader efter start vänder det. Jonas läser ett inlägg på sociala medier där en känd föreläsare skriver om sitt bokningsproblem: Att så många tror att han är fullbokad och att han därför inte ens får några förfrågningar. Det visar sig vara ett vanligt men känsligt problem, eftersom ingen vill skylta med att vara obokad. Jonas tar kontakt med fler föreläsare och möter en bransch med höga förmedlingsavgifter, icke-transparenta avtal och stort glapp mellan föreläsarnas arvode och beställarnas pris. 

– Då gjorde vi tvärtom! Vi byggde om sajten till att inkludera föreläsningsbokningar, och byggde en helt transparent intäktsmodell med direktkontakt mellan föreläsarna och slutkunderna. När vi gick ut med vårt nya erbjudande fick vi in 300 föreläsare på tre månader! 

Namnbyte trots varumärkesskydd 

Till en början heter företaget något annat. Jonas har registrerat namn och logotyp och har ett bra varumärkesskydd för bokning av personal. Men två månader efter att sajten rullat igång hör ett av Sveriges största eventbolaget av sig. De har förvisso ett snarlikt namn men en annan verksamhet. Nu vill de utöka sitt varumärkesskydd till att även omfatta bokningar och hävdar att deras namn är mer känt.  

– Vi hade ju varumärkesskydd men de omsatte en halv miljard! Att ta in en jurist skulle inte innebära någon större risk för dem men en enorm kostnad för oss. Vi vågade helt enkelt inte fortsätta. 

Inom ett halvår är de tvungna att ha ett annat namn. Att det blir just Bokadero kan de tacka en lunch, och en läsk, för.  

– Vi satt på lunchen med helt tomma huvuden. Vi hade just fått avslag på ett namn och kände paniken börja komma krypande. Jag plockade upp en flaska Trocadero och sa ungefär ”Vi får ta vad som helst, vi måste börja jobba igen. Kolla på den här, Trocadero, vad är det för namn? Vi kan lika gärna heta Bokadero.”  

Så får det bli! Domän finns ledig, Bolagsverket och PRV ser inga hinder och på ett par veckor är namnet registrerat. Jonas och medarbetarna kontaktar alla föreläsare och kunder personligen. 

– Även om vi redan hade byggt upp ett annat varumärke satte sig det nya namnet bra hos våra kunder. Vi berättade ärligt och öppet, det blev nästan en personlig touch. Många föreläsare gillar ju storytelling.  

Att vända i en pandemi 

Nästa motgång låter dock inte vänta på sig. Parallellt med bokningserbjudandet har Bokadero dragit igång företagsnätverk i Söderhamn och Bollnäs och är på väg att skala upp i fler städer.  

– Och så kom corona! Båda våra affärsverksamheter byggde på fysiska möten och vi hade inte jobbat digitalt tidigare. Vi försökte ställa om snabbt. På bokningsportalen kunde vi märka upp vilka som erbjöd digitala föreläsningar, våra egna event ställde vi om till Zoom-träffar med breakout-rooms. Det har faktiskt fungerat så bra att vi fortsatt med det även när vi startat upp fysiska möten igen. 

Utmaningarna i och med pandemin gör också att Bokadero ser över sin affärsmodell. Speciellt försäljningen till nya kunder har varit svår, och de beslutar att istället erbjuda mer åt kunderna de redan har. Många lyfter rekrytering som ett problem och Bokadero utökar nu portalen till att omfatta all typ av rekrytering. Verktyget är ju i grunden detsamma. Justeringen gör att försäljningen tar fart ordentligt under hösten, med flera nyanställningar som följd. 

– Grundbehovet och erbjudandet är detsamma: att söka och hitta rätt person. Oavsett om du söker en talare, en medarbetare, en praktiktjänst eller en affärskontakt ska du kunna göra det i vårt system. 

Företagskultur som verktyg 

Bokadero har ett starkt varumärkesskydd, och precis som hos de flesta tjänsteföretag är de flesta tillgångarna immateriella. Kunskapen och värdet finns hos medarbetarna och är svåra att skydda.  

– Vi försöker ta hand om det vi har, både medarbetare och kunder. Företagskultur är ett starkt verktyg och alla jobbar fritt hos oss. Jag är övertygad om att det ger mer lojala medarbetare än om de skulle sitta och tidrapportera till mig. 

Vi har en helt transparent intäktsmodell vilket skapar förtroende hos kunderna. Vi delar också ut 6 procent av våra intäkter till föreningslivet, där våra kunder får välja vad de vill stötta. Det bygger lojalitet och delaktighet hos kunderna, och stolthet hos medarbetarna. 

– Vår enda fysiska tillgång är programvaran, som vi lagt enormt mycket jobb på. Visst kan du gå in på hemsidan och kolla en källkod, men de stora delarna ligger i den bakomliggande programmeringen. Den som försöker börja bygga något liknande får nog ta höjd i sin budget. 

Jonas tips till dig som startar företag

  • Ta hand om det du har. Det gäller både kunder och medarbetare. 
  • Var uthållig. Inse att det alltid kommer motgångar. Försök vända dem och inte bry dig så mycket om vad andra tycker. 
 
  • Om du behöver ställa om: Gräv där du står. Hur kan du göra mer för de kunder du har? 

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp