Designskyddet gör att du kan sova lite bättre om natten
Sidan blev senast uppdaterad:Designskydd eller mönsterskydd är ett sätt att skydda utseendet på dina produkter så att ingen annan har rätt att kopiera dem. Möbeldesigner Johan Lindau på Blå Station berättar hur de resonerar kring att skydda sina produkter.

Den som uppfunnit en helt ny produkt eller teknisk lösning kan söka patent och därmed få ensamrätt till produktens tekniska funktion. När det gäller utseendet av en produkt finns istället ett designskydd, som bevisar att formgivaren har ensamrätt på designen.
– Design är estetik, säger Johan Lindau på Blå Station. Det som plagieras är nästan alltid en produkts utseende. Någon kan ta en stol eller soffa och kopiera i billigare material eller billigare process. Då är designskyddet bra.
Blå Station ritar och tillverkar designmöbler, främst inriktade på offentliga miljöer. Johan Lindau är design manager och vd för företaget som han var med och grundade 1968 tillsammans med sin pappa Börge Lindau, internationellt känd formgivare. Med kollektioner som Bob och Combo har Blå Station gjort sig ett namn internationellt.
Men med bra produkter kommer tveklöst kopior, och Blå Station har blivit plagierade fler gånger än Johan kan räkna.
– Våra möbler håller hög kvalitet och är uttänkta in i minsta detalj. Men marknaden för billiga produkter i låg kvalitet är tyvärr stor. Vi blir kopierade hela tiden av producenter i både Europa och USA, som producerar kopior i låglöneländer, i sämre kvalitet och till mycket lägre pris. För en oinsatt konsument kan det vara svårt att se skillnad vid en första anblick. Det finns två sorters plagiatörer: dels de som vill göra en ”riktig” kopia men till billigare pris. Dels de som förändrar någon liten detalj eller mått och hävdar att det är en helt annan produkt, fast det är tydligt att de kopierat oss rakt av.
Med designskyddet kan Blå Station visa att designen är deras, att de var först och att de som plagierar gör sig skyldiga till intrång i mönsterrätten. Johan tror framför allt att designskyddet avskräcker från plagiat och rekommenderar definitivt andra formgivare att skydda sina produkter.
– Har du en bra produkt kommer du bli plagierad förr eller senare, det lovar jag. Med ett skydd blir hanteringen oerhört mycket enklare när det händer. Det är annars en riktig blodtrycksgenerator! Vi ansöker till EU-kontoret och registrerar ett designskydd som gäller i hela EU, vilket täcker en stor del av vår exportmarknad. När någon gör ett intrång i vår mönsterrätt har vi ett registreringsnummer och kan direkt visa att den här produkten är registrerad. Om de försöker hävda att de har offentliggjort produkten tidigare faller bevisbördan på dem.
Blå Station har efterhand sökt designskydd för flera produkter.
– Vår strategi är att snabbt skydda de produkter som vi av erfarenhet vet kommer bli kopierade. Som vår serie Combo, som i princip vem som helst med stål och svets kan kopiera. Jag är övertygad om att den kommer bli kopierad så jag skyddade produkterna på en gång. Men ibland förutspår vi fel. 2003 tog vi fram en stol som var så komplicerad att vi knappt själva trodde den skulle gå att producera. Eftersom den var i princip omöjlig att tillverka brydde vi oss inte om att skydda den. Men det tog bara tre år så hade det producerats en kopia i Kina. Förvisso i mycket sämre kvalitet men visuellt identisk.
Blå Station har ett nära samarbete med sin juristfirma, som ofta hjälper dem redan vid registrering av designskyddet. På så vis har de god koll när ett intrång upptäcks.
– Vår ambition är att skicka ut ett brev så fort vi upptäcker ett intrång. Det ska vara ett skarpt brev, formulerat av jurist. Det är inte billigt, men kosta vad det kosta vill! Du kommer garanterat sova bättre om natten när du vet att de som plagierat dig blivit uppmärksammade på att de gjort intrång på ditt designskydd. Förhoppningsvis lär de sig en läxa, drar tillbaka sin produkt och kanske låter bli att göra likadant i framtiden.
Tips från Johan
- Satsa på att bygga upp ditt varumärke. Tro på din produkt.
- Inse att du med stor sannolikhet kommer att bli kopierad. Se till att du vet hur du ska hantera det.
- När du blir plagierad – agera direkt.
Ansvarig: Tillväxtverket