Upphovsrätt

Sidan blev senast uppdaterad:

Upphovsrätt, eller copyright på engelska, skyddar musik, film, litteratur och annat skapande, såsom skulpturer, möbler, lampor och byggnadskonst. Även källkoden till ett datorprogram skyddas av upphovsrätten.

Vad krävs för upphovsrätt?

Verket ska vara originellt

För upphovsrätt krävs att verket har "verkshöjd", det vill säga att det du skapat når upp till en viss nivå av originalitet. I Sverige går det inte att ansöka om upphovsrättsligt skydd utan rätten uppkommer automatiskt när ett verk kommer till. I Sverige gäller upphovsrätten i 70 år efter upphovspersonens död.

Till sidans topp

Ekonomiska och ideella rättigheter

Ekonomiska rättigheter

Den som har de ekonomiska rättigheterna till ett verk är den som beslutar om och på vilket sätt verket får användas och spridas. Personen bestämmer till exempel om en låt får användas i en reklamfilm, om en novell ska få publiceras i en novellsamling eller om ett foto får användas till en affisch. De ekonomiska rättigheterna uppstår alltid hos den eller de personer som skapat ett verk men kan överlåtas till någon annan genom ett avtal. Rättigheterna kan exempelvis överlåtas till ett bokförlag, en fotoagentur, företaget som upphovspersonen är anställd av eller STIM (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) och skivbolag om upphovspersonen är musiker.

Ideella rättigheter

De ideella rättigheterna innebär att upphovspersonen har rätt att bli namngiven om man använder ett verk – den som citerar ur en bok måste ange vem författaren är. Det ska också finnas en respekt för verket; man får inte ändra det eller kränka upphovspersonen.

Även om skyddet för ett alster som omfattas av upphovsrätt uppstår formlöst, det vill säga utan krav på registrering, kan det vara komplicerat att hävda skyddet. Upphovsrätten innehåller många undantag och begränsningar. Inom arbetslivet regleras rätten till upphovsrättsligt skyddade alster av ytterligare lagstiftning och en rad avtal. Det är därför ofta klokt att söka rådgivning exempelvis hos sin branschorganisation innan man gör affärer som kan beröras av upphovsrätt.

Läs mer om upphovsrätt på PRV:s webbplats

Testa ditt företags immateriella tillgångar på PRVs webbplats

Lär dig vad immateriella tillgångar är och hur de kan leda till ökad lönsamhet i PRV-skolan

Tjäna pengar på upphovsrättsskyddade verk - webbseminarium på PRV

Läs mer om vad som gäller i din bransch

Vad gäller i din bransch?

Läs mer om vad som gäller om upphovsrätt inom olika branscher.

Hjälpte den här informationen dig?

Berätta gärna mer om vad du tycker om sidan!

Fältet är obligatoriskt

Fältet är obligatoriskt

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp