Sociala medier

Sidan blev senast uppdaterad:

Utvecklingen har under de senaste åren gått i en rasande fart och sociala medier är idag en mycket viktig del av företagens vardag. Antingen som ett komplement till den ordinarie marknadsföringen eller som huvudsaklig marknadsföringskanal.

Internets snabba utveckling och nya köpbeteenden gör att i princip alla företag numer finns på webben. Allt fler kunder förväntar sig att kunna kontakta företaget via andra kanaler än de traditionella som telefon och e-post. Sociala medier är en naturlig marknadsplats för dig och dina kunder där ni enkelt kan föra dialog.

Så fungerar det

Det är enkelt att komma igång med sociala medier, vem som helst kan gratis lägga upp sin egen företagssida. Den kan du använda till att dela inlägg, publicera bilder  och filmer, länka vidare till en extern sida med mera. En del företagare använder också bloggar, instagraminlägg, Facebookinlägg och liknande som ett komplement till marknadsföringen. 

Annonsera i sociala medier

Om du vill annonsera i sociala medier väljer du hur mycket pengar du vill lägga på din kampanj, vilken målgrupp du vill nå och under vilken period annonsen ska visas. På många sätt är annonsering i sociala medier ett effektivt sätt även för mindre företag att nå ut med sitt budskap då man kan vara väldigt specificerad i vilka man väljer att tala till och kan ofta ringa in sin målgrupp rätt så enkelt. 

Har du en webbplats med viss trafik kan även remarketing vara ett alternativ. Remarketing innebär att besökare på dina webbsidor senare exponeras för reklambudskap med koppling till den besökta sidan. Du har kanske själv upplevt detta när du exempelvis varit inne på en resesajt och fått upp annonser från resebolag när du sedan besökt sociala medier.

Så kommer du igång

För sociala medier finns guider för att komma igång snabbt och enkelt. Du kan till exempel lägga upp företagets logotyp och produktbilder. Förbered även korta texter om ditt företag. Du kan också anlita en reklambyrå som kan hjälpa dig med uppläggning och administration av sidorna.

Problem

När ditt företag är närvarande på sociala medier kan det emellanåt förekomma problem som att ni exempelvis blir utsatta för spam eller negativa kommentarer. Spam innebär att ni får oönskad skräppost eller osaklig kritik.

Om du får negativa kommentarer på dina sidor kan du som administratör ta bort dessa, det har du all rätt till. Men en negativ kommentar som besvaras på ett trevligt och hjälpsamt sätt kan också visa övriga kunder och besökare att du visar välvilja och tar kritik på ett bra sätt och du får på så vis högre trovärdighet. Men det går fort i sociala medier, du bör övervaka ditt företags sida regelbundet och svara på frågor och bemöta eventuell kritik. Dagens uppkopplade konsumenter räknar med att få svar och det snabbt.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp