Kom i gång med egen webbplats

Sidan blev senast uppdaterad:

För att ha en egen webbplats behöver du tre saker – domännamn, webbhotell och någon form av publiceringsverktyg.

Domännamn

Ett domännamn kan vara exempelvis verksamt.se som gör det lätt att hitta till den här sidan. När du registrerar ett domännamn får du din egen adress på nätet – precis som en gatuadress i verkligheten. Domännamn finns att köpa hos flera leverantörer på nätet. På IIS.se, som administrerar alla .se-adresser i Sverige, finns mer information om hur du köper domännamn. Där kan du även kontrollera om det domännamn du tänkt dig är ledigt. 

Om domäner på IIS.se

Är domännamnet ditt varumärke?

Det kan vara bra att använda ditt varumärke som domännamn eftersom det oftast är bra att ta med din identitet ut på nätet, så att dina kunder lätt hittar till dig. Om du inte redan har ditt tänkta domännamn registrerat som varumärke är det dags att undersöka möjligheten att göra det. 

Genom att ansöka om en varumärkesregistrering får du veta om någon annan redan registrerat namnet som varumärke. Genom att registrera ditt domännamn som ett varumärke skyddar du din verksamhet och undviker att göra intrång i någon annans. 

Guide till varumärkesregistrering på PRV:s webbplats

Webbhotell

Webbhotell är som en slags mapp på nätet där du kan förvara din webbplats medan domännamnet är adressen till mappen. Man kan säga att webbhotellet ger dig tillgång till internets motsvarighet till din dators hårddisk. Att ha ett webbhotell kostar från några tior i månaden och uppåt. Ska du använda din webbplats för enklare ändamål räcker det troligtvis att du väljer det billigaste alternativet.

Publiceringsverktyg

När du ordnat med ett webbhotell är det dags att fylla din webbplats med innehåll. Det gör du med hjälp av ett publiceringsverktyg. Det finns många olika publiceringsverktyg. Om du ska ha en enklare webbplats finns det gratisverktyg som du snabbt själv kan komma igång med. Om du inte vill hantera och formge din webbplats själv kan du ta kontakt med en reklambyrå eller en digital byrå som kan hjälpa dig.

Podcast: Webbplats och domän

Lyssna på intervju med Kristina Alexandersson från IIS. (Längd: 31:15 minuter.)

Textad sammanfattning av poddavsnittet Webbplats och domän

Öppna en webbshop?

Att ta sin fysiska butik ut på nätet och starta en e-handelsbutik kan vara ett bra sätt att öka försäljningen.
Att starta e-handel

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp