Hållbart företagande

Sidan blev senast uppdaterad:

Ett hållbart företag är ett företag där lönsamhet, miljöhänsyn och socialt engagemang förenas. Hållbart företagande handlar bland annat om att spara på egna resurser och minska den negativa miljöpåverkan.

Se film om hållbart företagande

Vad innebär egentligen hållbarhet? Hur kan du som företagare arbeta för ett hållbart samhälle? (2:50 min)

 

Till sidans topp

Vad innebär hållbart företagande?

Begreppet hållbart företagande kan förklaras som att ”med mindre göra mer”. Det handlar om både hållbar produktion och konsumtion och om att bli mer effektiv. Att sköta och utveckla företag på ett hållbart sätt innebär att göra mer än lagar och regler säger – det innebär att du tar ditt ansvar för en hållbar utveckling. 

Läs mer på sidan Mer om hållbart företagande

Till sidans topp

Kom igång med hållbart företagande

Börja med att analysera var ni står i dag, kanske arbetar ni redan med hållbarhet? Vad gör du i dag som är positivt respektive negativt ur hållbarhetssynpunkt? Utifrån analysen bestämmer ni vilka mål som är relevanta för företaget. Här får du några tips som kan hjälpa dig att komma igång och formulera företagets mål för hållbarhetsarbetet. 

Få fler konkreta tips på sidan Kom igång med hållbart företagande

Till sidans topp

Konkurrensfördelar med hållbart företagande

Efterfrågan på hållbara produkter har aldrig varit större än i dag och den växer ständigt. Om du, till skillnad från dina konkurrenter, kan visa att din idé är hållbar är det en betydande konkurrensfördel. Det kan vara att varorna du importerar är rättvisemärkta, att dina tjänster har mindre miljöpåverkan än andra företag i branschen, eller att du gör en insats för samhället där ditt företag verkar. Det är viktigt att du tydligt visar för dina kunder hur du jobbar hållbart och fördelarna med att köpa din produkt eller tjänst.

Läs mer på sidan Berätta om ditt hållbarhetsarbete

Till sidans topp

Nya affärsmöjligheter

Många köpbeteenden har förändrats i och med att tekniken utvecklas och kunderna har blivit mer medvetna om miljön. Vissa varor som förut såldes som produkter levereras nu som tjänster. På så sätt sparar man energi, transporter och avfall. Att gå med i en bilpool istället för att köpa en egen bil är ett exempel på detta. Ett annat exempel är att lyssna på streamad musik online istället för att köpa cd-skivor.

Övergången från produkter till tjänster kan innebära stora resursbesparingar och främja en hållbar utveckling. Vilken vara skulle du kunna erbjuda som tjänst?

Läs mer på sidan Nya affärsmöjligheter

Till sidans topp

Lyssna på podcast: Tjäna pengar på hållbarhet

Går det att tjäna pengar på hållbarhet? Per Grankvist som har skrivit boken CSR i Praktiken berättar hur du kan jobba med hållbarhet och skapa konkurrensfördelar.

 

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp