Asylsökande och nyanlända

Både du som är asylsökande och nyanländ kan starta företag i Sverige.

Sidan blev senast uppdaterad:

För dig som är asylsökande

Till sidans topp

Du kan starta företag medan asylprövningen pågår. Börja med att ansöka om att bli godkänd för F-skatt hos Skatteverket. F-skatt betalas av dig som driver eget företag. När du blivit godkänd för F-skatt får du ett samordningsnummer av Skatteverket. Samordningsnumret är till för dig som saknar personnummer och behövs för att du som asylsökande ska kunna starta företag i Sverige.
 

Tänk på

Innan du bestämmer dig för att starta företag, tänk på att asylsökande företagare inte kan byta spår om din ansökan om asyl avslås. Asylsökande som har varit anställda i fyra månader och har ett löfte om minst 12 månaders fortsatt anställning kan däremot efter ett avslag byta spår och söka arbetstillstånd.

Till sidans topp

Förbered dig för jobb i Sverige – visa vad du kan på Jobskills.se

För att snabba på din väg till jobb och få kontakt med svenska arbetsgivare kan du använda Arbetsförmedlingens digitala verktyg Jobskills.se. På Jobskills.se fyller du i dina tidigare arbetserfarenheter samt övriga kunskaper och erfarenheter som kan vara bra för arbetsgivare att veta om dig. Du kan skapa ditt cv på ditt modersmål och få det översatt till svenska. Ditt cv kan sedan visas för arbetsgivare i hela Sverige.

För tillfället kan du inte ange om du har erfarenhet av eget företagande men det är något som kommer framöver.

På Jobskills.se kan du idag

  • visa dina erfarenheter och kompetens
  • få tips på nästa steg utifrån din bakgrund
  • få ditt cv översatt till svenska
  • dela ditt cv med arbetsgivare.

Till Jobskills.se

Observera att informationen i din profil inte på något sätt kommer att påverka bedömningen av din asylansökan hos Migrationsverket.

Till sidans topp

För dig som fått uppehållstillstånd

Du som har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd ska folkbokföra dig hos Skatteverket så snart som möjligt. Folkbokföringen behövs för att du ska få läsa svenska för invandrare (sfi) och ta del av det svenska socialförsäkringssystemet.

När du har blivit folkbokförd kan du också skaffa en svensk identitetshandling, som behövs till exempel för att öppna ett bankkonto.

Tänk på - för dig som har tillfälligt uppehållstillstånd

Du som har fått status som flykting får uppehållstillstånd i tre år. Du som har fått status som alternativt skyddsbehövande får uppehållstillstånd i 13 månader. Om du kan försörja dig på ditt företag när ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd slutar gälla har du möjlighet att ansöka om permanent uppehållstillstånd. Tänk på att det kan vara svårare för myndigheterna att bedöma om du kan försörja dig som egenföretagare än om du är anställd.

Till sidans topp

Mer hjälp

 

Almi telefonrådgivning
Telefonrådgivning på persiska, arabiska, engelska och lätt svenska.
Telefonnummer: 0771-55 86 00. Telefontid: vardagar 08:30 till 12:00.

Almi ger råd och svarar på frågor om hur du startar eller köper företag. De kan även hjälpa dig om du har frågor om hur du utvecklar ditt företag. 

För att få rådgivning måste du först ha samordningsnummer eller personnummer. Rådgivningen är helt kostnadsfri.

Arbetsförmedlingen

Du kan i vissa fall få stöd och hjälp från arbetsförmedlingen när du startar eget företag. Programmet kallas ”Stöd till start av näringsverksamhet”. Prata med din arbetsförmedlare om det kan vara aktuellt för dig att delta. Arbetsförmedlingen vill se din affärsidé och affärsplan för att bedöma dina förutsättningar att lyckas med ditt företag. Du kan få hjälp med:

  • praktik inom det yrke/bransch du tänker starta företag
  • utbildning med tolk om de regler som gäller för företagare om skatter, bokföring och tillstånd för olika branscher
  • mentorsstöd och enskild rådgivning på ditt hemspråk
  • vägledning till olika kontakter och nätverk i olika branscher
  • uppföljning av hur det går i ditt företag på ditt hemspråk.

Du kan läsa mer om programmet "Stöd till start av näringsverksamhet" på arbetsförmedlingens webbplats. Du kan ladda ner ett faktablad som finns på ett tiotal språk. 

IFS rådgivningscentrum
IFS rådgivningscentrum hjälper speciellt dig som inte är född i Sverige att starta företag. De har kostnadsfri rådgivning på flera språk och finns på flera orter i landet.

Starta företag i Sverige

I foldern Starta företag i Sverige kan du läsa om vad som gäller för dig som är asylsökande eller nyanländ och vill starta företag i Sverige. Foldern finns på svenska, engelska, persiska och arabiska. Du kan också beställa foldern i tryckt format

Starta företag utan pengar

I boken Starta företag utan pengar kan du läsa om andra som startat företag och få tips och råd. Boken finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Ladda ner boken Starta företag utan pengar på svenska
Ladda ner boken Starta företag utan pengar på persiska
Ladda ner boken Starta företag utan pengar på arabiska
Ladda ner boken Starta företag utan pengar på engelska

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.