För utländska medborgare

Är du utländsk medborgare och vill starta företag i Sverige gäller olika regler beroende på om du är nordisk medborgare, medborgare i annat EU-/EES-land eller medborgare i ett land utanför EU/EES.

Sidan blev senast uppdaterad:

Nordiska medborgare

Nordiska medborgare, det vill säga medborgare från Danmark, Finland, Norge och Island, som vill bo och vistas i Sverige, behöver inte registrera sig hos Migrationsverket eller ansöka om uppehållstillstånd för att starta företag i Sverige. Dessa medborgare ska bara folkbokföra sig hos Skatteverket.

Registrera företaget

Du ansöker om att bli godkänd för F-skatt och momsregistrering hos Skatteverket och registrerar företaget hos Bolagsverket. Enklast gör du detta via våra e-tjänster.

Skatteverket

Om du ska vistas i Sverige, som längst sex månader och inte är folkbokförd i Sverige, tilldelas du ett så kallat samordningsnummer av Skatteverket. Det är ett tillfälligt personnummer som du behöver, exempelvis när du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

När du ansöker om att bli godkänd för F-skatt och momsregistrering hos Skatteverket ska du skicka med bestyrkt kopia på pass eller annan ID-handling.

Bolagsverket

Du kontaktar Bolagsverket för att registrera ditt företag. Beroende på företagsform finns det olika krav på bosättningsland för exempelvis styrelseledamöter och bolagsmän i företaget.

I vissa fall ska företaget anmäla en delgivningsmottagare (aktiebolag, ekonomiska föreningar och filialer) eller en föreståndare (enskild näringsidkare).

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.