På verksamt.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi använder också kakor för webbanalys så att vi kan förbättra vår webbplats. Så används kakor på verksamt.se
Här hittar du offentliga aktörer som erbjuder lån och bidrag till dig som ska starta företag.
Filtrera sökträffar
Arbetsförmedlingen
Bidrag
Du som är arbetssökande och har goda förutsättningar att driva ett företag kan i vissa fall få stöd och hjälp när du startar ditt företag. Programmet kallas stöd till start av näringsverksamhet och ger dig ett bidrag till din försörjning under inledningen av verksamheten.
Din arbetsförmedlare bedömer först din affärsidé och vilka förutsättningar du har att driva ett företag, samt hur arbetsmarknaden och konkurrensen ser ut inom din bransch. Förutsättningen för att du ska få stödet är att din affärsidé är lönsam och kan försörja dig på lång sikt.
Det här är några av villkoren du måste uppfylla:
Läs mer om Arbetsförmedlingens stöd till start av näringsverksamhet.
Du som har en bra affärsidé som kan bli lönsam, och har nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning, kan få ett bidrag för kostnader i samband med starten av din verksamhet.
Bidrag till uppstartskostnader vid start av näringsverksamhet är ett bidrag som underlättar för dig att komma igång med din verksamhet och därmed stärker dina möjligheter på arbetsmarknaden. Du kan få bidrag för att köpa utrustning eller för andra kostnader i samband med starten av ditt företag. En förutsättning för att få bidraget är att du planerar att bedriva din verksamhet under minst tre års tid.
Bidraget kan kombineras med stöd till start av näringsverksamhet. Du kan även få bidraget om du vill starta en verksamhet tillsammans med andra.
Du behöver vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och uppfylla följande:
Läs mer om bidrag till uppstartskostnader vid start av näringslivsverksamhet
Jordbruksverket
Startstödet finns för att göra det enklare för unga att starta eller ta över ett jordbruks-, trädgårds- eller rennäringsföretag.
Startstödet söks hos länsstyrelsen eller Sametinget. Den som söker stödet måste vara under 40 år när ansökan kommer in till länsstyrelsen eller Sametinget.
För att få startstöd ska företaget vara inriktat på primärproduktion. Primärproduktion är till exempel mjölkproduktion, köttproduktion, växtodling, odling av energigrödor, biodling, vilt- eller hästuppfödning.
Läs mer om Jordbruksverkets startstöd
Almi
Lån
Almi erbjuder Mikrolån för alla entreprenörer som vill starta ett nytt företag.
Almis Mikrolån är anpassat till dig som har ett mindre kapitalbehov. Lånet riktar sig främst till dig som ska starta ett mikroföretag och till unga företag i uppstart. Mikrolånet kan beviljas på upp till 200 000 kronor och kan ges med särskilt förmånliga villkor, som till exempel en viss tids amorteringsfrihet och begränsade säkerheter för låntagaren.
Läs mer om Almis Mikrolån
Vid köp av ett företag kan Almi erbjuda företagslån för att underlätta finansieringen av köpet.
För att kompensera den högre risken tar Almi ut en ränta som ligger över genomsnittlig bankränta och det ska betalas tillbaka på tre till fem år.
För Almi är det affärsidéns bärkraft och ledningens kompetens som väger tyngst i den finansiella bedömningen av företaget.
Läs mer om Almis Företagslån
Marginalen Bank och NyföretagarCentrum
Marginalen Bank i samarbete med NyföretagarCentrum erbjuder möjligheten att ansöka om ett Uppstartslån för alla entreprenörer som vill starta ett nytt företag.
Uppstartslånet riktar sig till nyföretagaren som är i ett tidigt skede och Lilla Företagslånet riktar sig till befintliga företag som kan ha svårt att få finansiering från annat håll.
Företaget som ansöker om ett lån får ha upp till 9 anställda och maximalt 20 mkr i omsättning. Nystartade företag behöver även genomgå en rådgivning hos NyföretagarCentrum. I bedömningen av nystartade företag är det affärsidéns bärkraft och ledningens kompetens som väger tungt. Lånen möjliggörs genom en garanti från Europeiska Investeringsfonden.
Läs mer om NyföretagarCentrum
Läs mer om Marginalen Banks uppstartslån
Hjälpte den här informationen dig?
Har du en fråga du vill ha svar på?
Kontakta oss om du har en specifik fråga eller behöver hjälp med någon e-tjänst. Kontakta kundtjänst
Ansvarig: Tillväxtverket
Till sidans topp