Anställa personal

Sidan blev senast uppdaterad:

Att anställa någon kan vara din största investering. Vem du anställer kan ha stor betydelse för företagets framtid och dess utveckling. Därför är det viktigt att lägga ner både tid och energi när en ny medarbetare ska anställas.

Registrera dig som arbetsgivare

När du anställer för första gången ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Det gör du enklast via e-tjänsten här på verksamt.se.

Varje månad ska du sedan redovisa uppgifter om utbetalda löner och förmåner, avdragen inkomstskatt samt arbetsgivaravgifter för dina anställda till Skatteverket. Du redovisar uppgifterna i en arbetsgivardeklaration varje månad.

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten, kan du istället använda pappersblankett för att registrera dig som arbetsgivare. Blanketten skickar du in till Skatteverket.

Skatteverkets blankett Företagsregistrering (SKV 4620)

Arbetsgivardeklaration på individnivå

Från och med januari 2019 gäller nya regler för redovisning i arbetsgivardeklaration. De nya reglerna innebär att du ska redovisa ersättningar och skatteavdrag för varje anställda varje månad. Det kallas arbetsgivardeklaration på individnivå. Från och med januari 2023 ska du som arbetsgivare lämna uppgift om arbetsplatsens adress och arbetsplatsens ort i individuppgift eller kontrolluppgift om den anställde bara haft ett tjänsteställe under redovisningsperioden. Du redovisar i e-tjänsten Arbetsgivardeklaration på Skatteverkets webbplats 

Läs om och lämna arbetsgivardeklaration hos Skatteverket

Vad kostar det att ha anställda?

Funderar du på att anställa någon i ditt företag men är osäker på vad det kostar? Du kan enkelt räkna ut den preliminära kostnaden med vår lönekalkylator.

Räkna ut vad en anställd kostar

Skatteverkets webbseminarium om att anställa personal

Skatteverket har kostnadsfria webbseminarier för dig som anställer personal för första gången.

Boka din plats hos Skatteverket

Frågor och svar om att anställa

I verksamt.se:s FAQ hittar du svar på några vanliga frågor om att anställa och att vara arbetsgivare

Mer om att anställa

Att anställa och ha anställda

Praktisk information om att anställa och att vara arbetsgivare.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp