Anställa personal

Att anställa någon kan vara din största investering. Vem du anställer kan ha stor betydelse för företagets framtid och dess utveckling. Därför är det viktigt att lägga ner både tid och energi när en ny medarbetare ska anställas.

Sidan blev senast uppdaterad:

Att anställa någon handlar både om att hitta rätt person för din verksamhet och att följa de regler som gäller för dig som arbetsgivare. Anställningsvillkoren avtalar du och den anställde själva om, med hänsyn till gällande lagar och kollektivavtal.

Till sidans topp

Registrera dig som arbetsgivare

När du anställer för första gången ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. Det gör du enklast via e-tjänsten här på verksamt.se.

Logga in för att registrera dig som arbetsgivare

Varje månad ska du sedan redovisa utbetalda löner och förmåner, avdragen inkomstskatt samt arbetsgivaravgifter för dina anställda. Det gör du i den arbetsgivardeklaration som Skatteverket skickar ut varje månad.

Registrera via blankett

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten, kan du istället använda pappersblankett för att registrera dig som arbetsgivare. Blanketten skickar du in till Skatteverket. Skatteverkets blankett SKV 4620

Till sidans topp

Räkna ut vad en anställd kostar

Vår lönekalkylator Räkna ut hjälper dig att beräkna din preliminära kostnad för en anställd. Du kan se kostnaden för skatt och avgifter samt även kostnaden för eventuella avtalsförsäkringar.

Till sidans topp

Se film om att vara arbetsgivare

I filmen går vi igenom vanliga frågor som företagare ställer till Skatteverket om att vara arbetsgivare. Längd 4:25 minuter.

 

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se. Om du vill ha svar från oss, ange din e-postadress.