Webbplats och domän – poddtext
Sidan blev senast uppdaterad:Hemsidor, Instagramkonton, digital annonsering, Facebooksidor – att vara synlig på internet är viktigt för att få snurr på din verksamhet. En bra början är att starta en hemsida. Men hur ska du tänka kring domännamn och vad du fyller din hemsida med? Och vilka sociala medier passar egentligen för din verksamhet? Vi ska reda ut grunderna kring företags digitala närvaro.
Ett domännamn är en adress till en webbsida på nätet eller en e-postadress – det är alltså företagets digitala adress. Oftast är domännamnet samma som namnet på företaget, följt av .se eller .nu.
Att välja domännamn
Försök att så tidigt som möjligt ta namnet på ditt företag som domännamn. I regel är det bäst att ha en så kort domän som möjligt, så om ditt företagsnamn är väldigt långt kan det vara bra att etablera och använda en förkortning som domännamn.
En sak är viktig att komma ihåg – även om du redan har ett väletablerat varumärke betyder inte det att du har rätt till domänen, om någon annan redan äger den. Om domännamnet är upptaget kan du antingen försöka köpa loss det från innehavaren eller vända dig till Internetstiftelsen och begära en alternativ tvistelösning. Då genomförs en prövning där du behöver bevisa att du har rätt till namnet, till exempel på grund av att ditt varumärke fanns innan innehavaren av domänen köpte namnet eller att hen gjort det av fel anledningar. Men det finns så klart inga garantier att du får rätt.
Om du är i uppstarten av ett nytt företag är det därför en bra idé att kolla att domänen är ledig innan du registrerar varumärket. Är namnet upptaget kan du behöva tänka om. Ofta är det lättare att få igenom påhittade namn, både när det kommer till att registrera ett varumärke och en domän. Det gäller att vara lite fantasifull och hitta ett namn som är unikt för dig men som ändå inte går emot din kärnverksamhet. Speciellt bland internetföretag, som Google och Flickr, är det vanligt att börja med att hitta en ledig domän för att sedan registrera bolaget.
Men hur är det egentligen med å, ä och ö? Jo, det är fritt fram att använda dem i ett domännamn. Däremot fungerar det inte i e-postadresser vilket så klart kan skapa problem. Där är det A-Z som gäller.
Webbplats och e-post
Men domänen i sig är bara en adress. När du har registrerat den är det dags att koppla den till en e-post och en hemsida. För att kunna använda domänen för e-post behöver den kopplas till en e-posttjänst eller e-postserver. Och för att starta en hemsida behöver du en webbserver, alltså en dator som kan läsa upp hypertext. Då är det smidigast att vända sig till ett webbhotell där du kan hyra en del av en webbserver. Många webbhotell har också enkla publiceringsverktyg som du kan få hjälp att installera. Ofta kan du även använda Wordpress – ett enkelt, öppet verktyg som är gratis att använda. Det är dessutom det mest använda webbpubliceringsverktyget och det innebär att det finns massvis med tips och tutorials att ta del av på nätet.
E-posten använder du helt enkelt för att kommunicera med dina kunder eller med de som levererar saker till dig så att de ser vilket företag du kommer från. Hemsidans funktion behöver du kanske fundera lite mer över – vad för typ av innehåll behöver du ha där? Först och främst ska den förmodligen presentera vem du är och vad du gör. Kontaktuppgifter och eventuella telefontider och öppettider är också bra att ha där. Det är viktigt att det finns en e-postadress så att kunderna kan få kontakt med dig. Men undvik adresser som info@domännamn.se eftersom botar provar det först och det kan leda till mycket spam. Kör på till exempel ”hej” eller ”kontakt” istället.
Det kan också vara bra att ha en webbshop på din hemsida. Det kräver så klart lite mer administration och är inte lika lätt att bygga i Wordpress. Däremot finns andra tjänster som du kan använda för att sedan integrera på hemsidan. Ett alternativ, som ett första steg, är att skapa ett enkelt kontaktformulär som besökarna kan använda för att beställa dina produkter.
Tänk också på att det är innehållet som gör att besökarna hittar till din hemsida – utan innehåll kan inte sökmotorerna hitta dig. En blogg kan vara en bra idé för den kan du fylla med bra sökord och länka till andra sidor.
Du kan få en massa statistik från din hemsida genom att koppla den till Google Analytics. Där får du bland annat data på hur många besökare du har, hur länge de stannar och om de är återkommande. Du kan också få en Heat map över din hemsida som visar hur besökarna agerar där – vad de klickar på och hur de rör sig. På så sätt kan du lära dig mycket om hur din hemsida kan utvecklas.
Sociala medier
Idag är det en självklarhet att finnas på sociala medier. Det är viktigt att inte lämna över hela samtalet med kunden till tredjepartstjänster eftersom du inte ”äger din relation” på de plattformarna. Även om du kanske har ett antal gilla-markeringar på din Facebooksida så beror din kontakt med kunden på hur Facebook fungerar – eller Instagram, eller Twitter.
Direktkontakten är fortfarande viktig, så satsa också på att försöka få dina kunder att till exempel börja prenumerera på ditt nyhetsbrev. Du kan också välja att till exempel skriva en bloggpost på din hemsida som du sedan delar i sociala medier och marknadsför för att få in folk på din hemsida.
Det är viktigt att inte slentrianmässigt starta konton på alla olika plattformar. Ett Instagramkonto med två bilder som är tre år gamla ger ingenting. Fundera över var din eller dina målgrupper befinner sig och befinn dig där du med. Du kan också anpassa innehållet utifrån de målgrupper som finns på olika plattformar – till exempel genom att rikta dig till en äldre målgrupp om du är på Facebook och en yngre om du är på Snapchat. Vill du nå många kvinnor ska du välja bildrelaterade medier. Ett tips är att ta del av rapporten ”Svenskarna och internet” där du ser hur olika målgrupper rör sig på internet.
Rapporten Svenskarna och internet
Digital annonsering
När din hemsida har ett hyfsat gediget innehåll gäller det att göra den synlig för dina kunder genom digital marknadsföring. Du kan köpa spridning av annonser på olika sociala medier men det gäller att analysera och fundera över vad som funkar var. En bra grej med att annonsera digitalt är att du alltid får uppföljning på effekten av dina marknadsföringsinsatser. Med hjälp av den statistiken kan du göra analyser och se vad som fungerade bra – mot vilka målgrupper, i vilken kanal och vid vilken tidpunkt. Ett tips är att göra en alfa- och en beta-kampanj, alltså två kampanjer som går parallellt, för att sedan jämföra vilken som funkade bäst. Det här fungerar även vid direktkontakt. Om du till exempel ska skicka ett mejl till flera kunder kan du testa två olika rubriker för att se vilken flest klickade på, och lära dig till nästa gång.
Målet med annonseringen är att få konvertering men vad du har för konverteringsmål kan variera. Kanske vill du bara skapa kännedom eller så vill du att mottagaren ska klicka på en speciell knapp eller genomföra ett köp. Genom digital marknadsföring kan du mäta konverteringen från dina annonser.
En annan fördel med digital marknadsföring är att du kan rikta dig väldigt specifikt mot en utvald målgrupp. På Facebook kan du till exempel välja att rikta din annons mot kvinnor i åldern 35 till 40 år som bor på Södermalm, om det är just den gruppen du vill nå. På så sätt används pengarna du lägger på annonseringen mer effektivt.
Ansvarig: Tillväxtverket