Var finns min kund på nätet – poddtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Donnie Lygonis som är affärscoach på innovationskontoret på KTH berättar om den digitala förvandling som skett i världen, hur du kan arbeta med digitalisering i ditt företag och vilka vinster som kommer med det.

Idag tillåter digitala plattformar och kanaler företag att möta sina kunder var som helst i världen. Erbjudanden digitaliseras, men även företagens arbetssätt. Enligt Donnie kommer alla företag behöva digitaliseras för att hänga med, även mindre verksamheter och de som kanske traditionellt sett sköter sina affärer genom fysiska möten.

Den digitala omställningen kan verka dyr och omständlig. Men Donnie tar sjukvården som ett exempel. Övergången till digital sjukvård kostar såklart mycket pengar, men där handlar det inte om hur dyrt det är att genomföra den, utan hur dyrt det hade varit att låta bli. Sjukvården har inte råd att inte digitaliseras.

Ett bra första steg för dig som vill komma igång med att digitalisera ditt företag är att skaffa en enkel hemsida, antingen i marknadsföringssyfte eller för e-handel. Det är en bra läroprocess och du kan redan i ett tidigt stadie bjuda in kunder och användare att tycka till för att skapa en organisk framåtriktad rörelse. Titta också på vad du kan göra internt inom företaget – hur kan era processer och arbetssätt förbättras genom digitalisering?

Checklista för digitalisering

Donnie tipsar om en checklista han själv använder. Den består av sex punkter som ger dig vägledning i arbetet med att digitalisera och utveckla ditt företag.

1. Kontext

Det är viktigt att förstå vilken plats du har i det sammanhang du befinner dig i. Vi föreställer oss att du har en blomsterbutik i Eskilstuna. Det finns förmodligen fler blomsterbutiker i stan och du behöver hitta din plats bland de andra. Ett sätt är att bestämma dig för att bli bäst på något, som bröllopsarrangemang eller högtidsbuketter.

2. koncept

Konceptet är själva idén, men kanske framförallt hur du förpackar den i din marknadsföring. Många gör misstaget att försöka erbjuda allt till alla, men då får de oftast inte sålt något till någon. Våga välja bort, vara spetsig och stå för en grej.

Tillbaka till din blomsterbutik i Eskilstuna. Den är så klart öppen för alla, men du kan inte räkna med att nå ut med ett budskap som ”blommor för alla” när du marknadsför dig. På nätet och sociala plattformar är det inte många sekunder du har på dig för att fånga mottagarens uppmärksamhet. Hitta spetsen i ditt erbjudande och låt den ta plats i kommunikationen.

3. Kunden

Oavsett vad du gör behöver din affärsidé utgå från ett behov. Sälj inte det du vill sälja, utan det kunden vill köpa. Fyll inte din hemsida med det du vill skriva, utan med det kunden vill läsa.

Fundera över vilka behov du kan tillfredsställa med ditt erbjudande och försök definiera personen som har just det behovet. Ju snävare du är i din målgruppsanalys, desto djupare träff får du. Det är våra intressen och beteenden som driver oss och skapar våra köpmotiv, så specificera dina kunder utifrån de kriterierna snarare än till exempel kön och ålder.

Nu gäller det att hitta just de här personerna på internet. Fundera över om kundens behov uppkommer vid ett specifikt tillfälle. Var i den digitala världen kan en person som behöver blommor befinna sig? Någon som till exempel ska arrangera ett bröllop befinner sig kanske på Pinterest eller Instagram i jakt på inspiration. Då är det där du också ska vara.

4. Konkurrens

I sammanhanget du befinner dig i finns även konkurrenter som du alltid behöver förhålla dig till på ett eller annat sätt. Varför ska egentligen kunden välja dig framför de andra blomsterhandlarna i stan? Fundera över varför du själv väljer en viss butik. Kanske är det för att det finns kundrekommendationer på sajten, för att butiken är högt rankad i ett forum eller för att hemsidan ser modern och uppdaterad ut.

Se också till att hamna högt i listan på Google. När en potentiell kund skriver in ”blommor” i sökfältet ska just din blomsterbutik dyka upp. Genom att ha en hemsida med rätt sökord och eventuellt köpa annonsering på Google vet du att du finns där när kundens behov uppstår.

Även om du skulle vara den enda blomsterhandeln i Eskilstuna finns det alltid alternativ till dina produkter. En person som ska på fest kan ju välja att köpa med en flaska vin eller en låda choklad istället för blommor. Det kanske betyder att du borde marknadsföra dig på till exempel ett vinforum.

5. Kostnader

En bra affärsidé bygger på att du har en idé som det går att göra bra affärer på – så enkelt är det! Men de flesta överskattar hur mycket de kommer tjäna och underskattar vad det kommer kosta. Det är en konst att tjäna pengar. Idag bygger många affärsmodeller på att få 100 000 köp på en krona, snarare än ett köp på 100 000 kronor. Det kanske låter lättare, men det händer inte över en natt.

En fördel med digital marknadsföring är att den inte är lika statisk som reklam i den fysiska världen. Om du till exempel gör en annons på Facebook har du möjlighet att optimera och anpassa den allteftersom du ser resultatet. Det gör också att du kan se till att pengarna används mer effektivt.

6. Kompetens

Det spelar ingen roll hur bra din idé är – det är alltid människorna som gör den verklig. Oftast är det bra att sätta ihop en grupp människor som kompletterar varandra och kan jobba som ett lag. Småföretagarnas största misstag är att anställa personer som är precis som dem själva och då finns samma vita fält kvar på kartan. Det är otroligt viktigt att hitta människor som kan ta verksamheten framåt och göra saker tillsammans. 

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp