Transport – poddtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Trängselskatt, förmåner, taxameter, delningsekonomi, körjournal, taxiverksamhet, fordonsskatt och varutransporter – det är många begrepp att hålla koll på i transportbranschen. Här guidar Per Granqvist och Jenny Persson från Skatteverket dig.

Taxiverksamhet

Det finns ungefär 40 000 företag inom transportbranschen. Dit räknas även taxi. Här är några saker som du som driver ett taxiföretag ska ha koll på.
 • Bilen ska ha en godkänd taxameter för att få användas i taxitrafik.
 • Bilen ska ha också en speciell registreringsskylt som visar att det är en taxi.
 • Du som bedriver taxiverksamhet ska föra över taxameterns uppgifter till redovisningscentralen. Det gör du trådlöst och digitalt.
 • Taxameterutrustningen och fastsättningen av den ska vara kontrollerad och plomberad.

Skattepliktig ersättning vid samåkning 

Brukar du samåka med någon? Om den som äger bilen får ersättning av den/de andra som samåker i den är det en skattepliktig inkomst så fort ersättningen är högre än 18,50 kr per mil. Personen som betalar behöver inte lämna några kontrolluppgifter om reseersättningen är under 1 000 kr per år. Är ersättningen 18,50 kr per mil eller lägre sker normalt inte någon beskattning.
 

Inkomstskatt och moms vid köp av lastbil

Om du köper en bil eller lastbil som kostar över ett halvt prisbasbelopp bokför du den som en inventarier. Sen gör du ett värdeminskningsavdrag varje år.
 
När det gäller moms är det skillnad om det är en personbil eller en lastbil. För personbilar är det ett generellt avdragsförbud. Observera att vissa lätta lastbilar – med ett skåpkarosseri en totalvikt på högst 3 500 kg – räknas som personbilar.  Men det finns undantag: Om förarhytten och skåpet utgör separata karosserienheter räknas den som lastbil.
 
Om du har en tung lastbil (eller en truck) har du rätt att dra av momsen. Även momsen på en personbil kan i vissa branscher – till exempel taxibranschen, persontransporter av avlidna människor och i körkortsverksamheter – vara avdragsgill.
 

Moms vid leasing av bil/lastbil

För personbil för persontransport, taxibranschen, biluthyrning, transport av avlidna i begravningsverksamhet och körkortsutbildning har du rätt att göra avdrag för hela momsen på leasingavgiften.  Är du i en annan verksamhet har du avdragsrätt för 50% av momsen på leasingavgiften. Har du en tung lastbil har du avdragsrätt för all moms.

 

Moms vid köp av nytt fordon från ett annat land i EU

 • Köper du en ny bil i ett annat EU-land betalar du moms i Sverige. Det gäller oavsett om du är momsregistrerad företagare som lämnar momsdeklaration eller om du är en privatperson.
 • Det som momsmässigt räknas som ett ”nytt fordon” är fordon som köps inom sex månader efter att det första gången har tagits i bruk, eller att det har körts högst 6 000 kilometer före köpet.
 • Som privatperson har du aldrig avdragsrätt för moms.
 • Som företagare har du inte heller avdragsrätt – om du inte jobbar med persontransport, taxi, biluthyrning, transport av avlidna i begravningsverksamhet eller körkortsutbildning.
 • Har du en exempelvis taxiverksamhet tar du upp momsen för bilinköpet i din momsdeklaration. Du räknar ut din utgående moms som du då har avdragsrätt för. 
 • För att du som privatperson ska kunna redovisa moms behöver du anmäla det till Skatteverket i Ludvika. Det gör du i en särskild momsdeklaration senast 35 dagar efter köpet.

Moms vid köp av nytt fordon från ett annat land utanför EU

 • Du måste förtulla bilen – och i de flesta fall då även betala tull och moms. 
 • Om det ska vara till Tullverket eller Skatteverket beror på om du är momsregistrerad eller inte. 
 • Har du enskild näringsverksamhet och är momsregistrerad och bilen köps in för verksamheten tar du upp det i momsdeklarationen. 
 • Köper du in bilen privat blir det Tullverket – även om du är företagare.

Bilförmån 

Om du köpt eller leasat en bil och kör den privat – det vill säga mer än 10 tillfällen per år, alternativt 100 mil – kommer du att bli förmånsbeskattad. För att avgöra om det är privat användning eller inte är det viktigt att du vet vad du har för tjänsteställe. 
 

Vägtullar, trängselavgift och vägavgift

 • Avgiften blir en kostnad i ditt företag.
 • Har du en förmånsbil som du kör privat och där arbetsgivaren betalar skatten blir du som anställd förmånsbeskattad.
 • Lastbilar och lastbilsekipage med en totalvikt på minst 12 ton som är till för att transportera gods ska betala en vägavgift för att de kör på våra vägar. De svenskregistrerade lastbilarna betalar vägavgift ett år i taget, i förskott, och får då köra på hela vägnätet.

Mer information

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp