Ta betalt digitalt – poddtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Handeln blir allt mer digital och det gäller att välja en betalningslösning som passar ditt företag och inte minst dina kunder. Sebastian Fuchs från stripe.com hjälper bolag med att komma igång och lyckas med onlinehandel på nätet. Här förklarar han och ger tips om vad du ska tänka på.

Varför ska man som företagare bli digital?

Din målgrupp är digital, dina konkurrenter blir digitala och det gäller att du är där kunden är. Möjligheterna är i princip oändliga och du kan utveckla dina affärer på ett sätt som du tidigare förut inte kunde göra.

Att ta betalt digitalt

Oberoende om betalning sker via en kortläsare eller en webbplats tar man betalt online, det vill säga en dator eller något som är kopplat till nätet hanterar kortuppgifterna och ser till att pengar går från en bank till en annan bank. Så online är egentligen ett bättre begrepp än ”att ta betalt digitalt”.

Online ger dig obegränsade möjligheter att nå en global målgrupp som du tidigare inte varit i närheten av.

Hur vanligt är betalning online?

Av den totala konsumtionen, BNP, är just nu bara 5 % online. Den siffran ökar också väldigt fort i och med att konsumenten blir mer och mer trygg att handla online. Potentialen är alltså mycket stor och nu finns infrastrukturen som gör det möjligt att nå ut till hela världen på ett säkert sätt.

I dag har seriösa aktörer, oavsett om man har en webbshop eller butik, väldigt säkra sätt att hantera kortuppgifter på. De flesta är så pass trygga att det är naturligt att registrera sitt kort och företaget behöver inte göra mycket mer än att ha en informationsruta som berättar om hur man arbetar med kortbetalningar och hanterar kortuppgifter.

Vad behöver man tänka på innan man börjar ta betalt online?

Tänk på att betallösningen ska passa din befintliga affärsmodell och hur du tror eller vet att dina kunder vill betala på ett digitalt sätt.

Fundera också på hur du kan utveckla din affärsmodell. Ska kunderna prenumerera på produkterna? Vill de betala en mindre månadsavgift och få nya när de har slitit ut dem? Ska du ha en app där konsumenter lägger in sina uppgifter för att sedan varken behöva dra kortet eller ha kontanter på sig?

Gör hemläxan först!

Börja med att undersöka vad dina kunder vill. Fundera, fråga dem och testa. Finns det mer du kan göra, förändra eller förenkla? Vill dina kunder betala via Swish, betala senare, lägga upp en månadsbetalning eller ha en prenumeration som ger rabatt?

Kanske ska du samarbeta med en leverantör av kompletterande produkter? Partnersamarbeten går att automatisera på nätet. Det kanske är viktigare att titta på affärsmodellen än specifika betallösningar när det är så enkelt att lägga upp en betaltjänst.

Är det ett stort och dyrt steg att gå från en kontant betalning?

Var noga med att välja en seriös aktör med tydlig prisbild så att det är lätt för dig som företagare att räkna på dina kostnader. Konkurrensen tvingar marknaden att anpassa sig efter vad som behövs och som företagare vill du ju ha det enkelt, tydligt, transparent och tryggt. I bästa fall tjänar inte betalföretaget några pengar om inte du som företagare gör det.

Det är inte svårt att lägga upp en webbshop och en betaltjänst. Det finns många aktörer på nätet som erbjuder färdiga koncept. Det har blivit väldigt tryggt och enkelt.

Det relevanta är hur många av din webbshops besökare som sedan köper den. Det brukar kallas konverteringsgrad. Därför är det viktigt att du erbjuder en riktigt bra kundupplevelse oavsett om det är i din fysiska butik eller i din webbshop.

Hur får man kunderna att känna att det är tryggt och säkert i webbshoppen?

Precis som i en vanlig butik ska kunderna känna sig trygga och att du är en seriös aktör. Så berätta gärna att ”vi jobbar med den här betaltjänsten som hanterar dina kortuppgifter med absolut högsta säkerhetskrav”.

Beroende på marknad kan betalleverantören koppla på olika betalmetoder, oberoende av valuta. De flesta seriösa aktörer tar mer än 100 olika valutor och omvandlingen sker automatiskt när betalningen landar på bankkontot. Se till att du har den betalmetod som den lokala marknaden är van vid.

Tre saker som du som företagare ska tänka på:

  1. Det är väldigt säkert. Arbetar med seriösa aktörer kan man på ett ansvarsfullt sätt hantera kundernas kortuppgifter.
  2. Gör det väldigt enkelt – både för dig själv, och för din kund att betala dig.
  3. Var inte blyg – testa, experimentera, fråga marknaden. Hur kan jag göra det här i världsklass?

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp