Registrera företag – poddtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Hur registrerar man ett företag på verksamt.se? I veckans avsnitt guidar Skatteverkets experter dig genom hela processen – steg för steg. Du får också veta vad en SNI-kod är och hur en digital brevlåda fungerar.

Här följer en steg-för-steg-guide för hur du går tillväga när du registrerar ditt företag hos verksamt.se. För att underlätta registrerar Anders ett företag direkt i podden så vi kan höra hur han resonerar ihop med Skatteverkets Natalie Cavallari och Per Granqvist.

  1. Anders börjar med att gå in på verksamt.se och logga in på Mina sidor. Där behöver han verifiera att han är han med hjälp av bank-id eller e-legitimation.
     
  2. Därefter väljer han Registrera företag och klickar i att det är en enskild firma som ska startas. Om du istället ska starta ett aktiebolag behöver du först registrera ett organisationsnummer.
     
  3. Nästa steg är Skatteverkets e-tjänst. Där får Anders frågan om firman är nystartad, ombildad eller övertagen. I och med att det är en ny enskild firma väljer han nystartad.
     
  4. Då är det dags för Datum för första affärshändelse. Här fylls datumet i för när första inköp eller försäljning sker i företaget. Om ingen affärshändelse inträffat än anger du beräknat datum.
     
  5. Val av räkenskapsår. Ska Anders ha ett förlängt eller förkortat räkenskapsår? Då han startar en enskild firma blir han tvungen att ha kalenderår som räkenskapsår. Och eftersom det är november när avsnittet spelades in väljer han förlängt. Det innebär att företaget räkenskapsår kommer att sträcka sig mellan den första affärshändelsen fram till årsskiftet nästkommande år.
     
  6. Då är det dags att Registrera näringsgren med SNI-kod och omsättning. Det går ju att ha fler verksamhetsgrenar i sin firma. Vilken/vilka Anders väljer ska fyllas i med hjälp av en femsiffrig SNI-kod, Svensk Näringsgrensindelning. Via en länk till Statistiska centralbyrån kan du söka efter den koden som passar ditt företag bäst. Välj sedan hur mycket omsättning som beräknas på varje gren. Anders hittar en lämplig kod till sitt företag som sysslar med poddar och uppskattar omsättningen till en miljon kronor. Den här siffran är den du beräknat efter din budget. Det går att lägga till fler SNI-koder när du sparat din beräknade omsättning, och även vid senare tillfällen. Anders undrar om rätt SNI-kod verkligen spelar någon större roll? Det gör den. Det är så Skatteverket kan veta vad du bedriver för sorts verksamhet. Det gör det även lättare att förstå vilka avdrag som är relaterade till verksamheten.
     
  7. Ska Anders ha anställda eller inte? Det fyller han i under Registrering som arbetsgivare. I en enskild firma är du ju aldrig anställd själv, så är du ensam nu bockar du i nej. Anders kommer att anställa två stycken. Då får han ange datum för första löneutbetalning, antal månader/år som lön ska betalas ut och antal anställda. Det kan vara bra att veta att det inte är ristat i sten, den här informationen kan ändras eller uppdateras om förändring sker.
     
  8. Nu kommer vi till Godkännande för F-skatt. Här får han välja F-skatt, FA-skatt eller Ingen ansökan om skatt. Anders är anställd på Tillväxtverket, och kommer fortsätta vara det under tiden han driver den enskilda firman, därför väljer han FA-skatt. Om du bara planerar att arbeta i företaget räcker det med F-skatt.
     
  9. Nästa steg är Momsregistrering. Här väljs om du ska registrera dig för moms. Om ja, som Anders svarar, följer frågan om orsak till momsregistrering. Då finns fem alternativ, där den översta är Bedriver momspliktig verksamhet, det är den vanligaste och också den Anders väljer.
     
  10. Därefter fylls Startdatum för momspliktig verksamhet i. Har du köpt något eller haft momspliktig försäljning är det här du fyller i det. Anders har inte hunnit med det än, så han fyller inte i något.
     
  11. Istället fyller han i fältet Startdatum för momspliktig verksamhet där han kan ange ett ungefärligt datum när verksamheten ska starta sin momspliktiga verksamhet.
     
  12. Verksamhet i och utanför Sverige. Var kommer företaget bedriva handel av varor och tjänster? Detta är viktigt för att veta vilka momsregler som ska appliceras. Anders kommer dock endast att arbeta i Sverige.
     
  13. Beskattningsunderlag. Det fylls i om det förekommer någon momsfri försäljning, men det är få saker som är momsbefriade så Anders väljer noll här.
     
  14. I avsnittet om moms kan du höra mer om de tre redovisningsmetoderna; helårs-, kvartals- eller månadsvis. Under rubriken Redovisningsperiod finns fem alternativ att bocka i. För de som har kvartals- eller månadsperioder lämnas inkomstdeklarationen den 12:e, alternativt den 26:e för de som bedriver någon typ av EU-handel. Kalendermånad gäller alltid hos företag som omsätter 40 miljoner eller mer, och de ska då lämna inkomstdeklarationen den 26:e varje månad. Anders tror sig inte komma upp i de volymerna utan väljer kalenderkvartal.
     
  15. Då är det dags att välja Redovisningsmetod. Då omsättningen inte överstiger tre miljoner kronor i det här fallet, sållas de alternativ som inte är relevanta bort. Redovisningsmetod handlar om hur momsen ska bokföras, det vill säga faktureringsmetoden, kontantmetoden, eller ej bokföringsskyldig enligt bokföringslagen. Den sistnämnda gäller exempelvis om du producerar el hemma med solpaneler och därför inte bedriver ett företag, men ändå är momsskyldig. Alla enskilda näringsverksamheter är bokföringsskyldiga och Anders väljer bokslutsmetoden.
     
  16. Under kategorin Preliminär inkomstdeklaration ska Inkomst av näringsverksamhet fyllas i. Det handlar om Verksamhetens överskott, en viktig siffra då den siffran du sätter här också är den som används i uträkningen av din preliminära skatt. En liten påminnelse om hur du räknar ut överskottet: intäkter, minus kostnader, minus schablonavdrag = överskott. Här fylls även Underlag för särskild löneskatt på pensionskostnad, eget pensionssparande i – hur mycket du tänkt tjänstepensionsspara åt dig själv? Och under Underlag för särskild löneskatt på pensionskostnad för anställda fyller du i om du tänkt pensionsspara åt dina eventuella anställda. Om du önskar få uppskov i tre månader med betalning av den preliminära skattebetalningen väljer du det här. Det kan du göra om du behöver komma igång lite med företaget innan du har möjlighet att betala in någon preliminärskatt.
     
  17. Nästa steg är Inkomst och skatt hittills under året. Här finns tre rutor; lön, förmåner och avdragen skatt med mera. Kolla på tidigare lönespecifikationer för att få fram informationen.
     
  18. Därefter Inkomst resten av året. Samma sak gäller här fast uppskattad inkomst framåt i tiden.
     
  19. Ränteinkomster, utgifter med mera fylls i under Kapital. Det kan handla om exempelvis bolån som du betalar ränta på och önskar få tillbaka delar av på skatten.
     
  20. Slutligen fylls Kontaktuppgifter i.
     
  21. Sen är det dags att Granska, skriv under och skicka in. Därefter är det bara att invänta svar från Skatteverket, och när det kommit är det klart!

En enskild firma får aldrig ett eget namn utan kommer att ha ditt namn. Vill du registrera ett eget namn på företaget så gör du det hos Bolagsverket.

Samma process som beskrivits ovan gäller för aktiebolag, med skillnaden att du först måste göra klart med organisationsnummer, aktiefördelning och så vidare hos Bolagsverket.

Beslutet om preliminärskatt tar några veckor. Det kan komma hem i posten eller i din digitala brevlåda hos Min myndighetspost. Är du registrerad där kommer de flesta handlingar som rör ditt företag dit.

Lycka till!

 

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp