Moms – poddtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Vad är moms? Och vems är pengarna? I det här avsnittet av Skatteskolan får du lära dig det mesta du behöver veta om moms. Skatteverkets experter berättar till exempel vilka skattesatser som gäller för din bransch och att momsen i de flesta fall inte påverkar företagets resultat.

Moms är en konsumtionsskatt på varor och tjänster, alltså, när vi konsumerar något betalar vi moms på det. Tanken med momsen är att de som är momspliktiga ska bära kostnaden för momsen, i de flesta fall är det slutkonsumenten. Som företagare är du i princip momsneutral, det vill säga du lägger på moms på det du säljer och du drar av moms på det du köper in.

Momssats

Den normala momssatsen är 25 %, men kan också vara 12 %, 6 % och i vissa fall är du helt momsbefriad. Livsmedel, restauranger (bara mat, inte alkohol) och vissa reparationer har en momssats på 12 %. 6 % gäller för böcker, tidningar, persontransporter så som taxi eller buss och även entréavgifter till kulturella evenemang. Försäljning och uthyrning av fastighet, sjukvård och tandvård är momsbefriat. Men för resten gäller 25 %. Om du funderar på vilken momssats du berörs av kan du läsa på skatteverket.se eller ringa skatteupplysningen.

Momsbefriad

Om du omsätter under 30 000 kronor per år är du momsbefriad oavsett vad du säljer. Det innebär att du inte ska göra något momspåslag vid försäljning eller momsavdrag vid inköp.

Ingående och utgående moms

Utgående moms är den moms du lägger på vid försäljning. Lätt att komma ihåg är faktura ut = utgående moms. Det är den summan du ska betala in till Skatteverket. Ingående moms kommer på inköp. Faktura in = ingående moms. Den summan betalas ut av Skatteverket.

Momsregistrering

Om du bedriver en momspliktig verksamhet ska du registrera dig för moms redan när du registrerar ditt företag. Det kan göras i efterhand, men ska helst ske vid registreringen. Du registrerar dig för den momssats företaget omfattas av. För exempelvis tandläkare så är själva tandvården momsbefriad, medan tandborstarna i receptionen ska beläggas med moms. Det är en så kallad blandad verksamhet, moms läggs bara på det som ska ha det.

För ett företag som säljer momspliktiga varor och tjänster påverkas inte resultatet av momsen utan den är separerad från företagets intäkter och kostnader. Självklart påverkas ändå betalningsförmågan, men momsen är statens pengar och inte företagets. Därför är det viktigt att skilja på dem.

Redovisningsperiod

På en momsdeklaration redovisas momsen. Det är en sammanställning över hur mycket du sålt med utgående moms och köpt in med ingående moms. På momsdeklarationen delas olika momssatser i din verksamhet upp och separeras från varandra. När den ska lämnas in beror på vilken redovisningsperiod företaget har. Vid en helårsredovisning lämnas en momsdeklaration om året. Helårsredovisning får du endast ha vid en omsättning på högst 1 miljon kronor. Har du en omsättning på under 40 miljoner kronor kan du välja att har en kvartalsvis redovisning. Om du har en omsättning på över 40 miljoner kronor måste du redovisa momsen månadsvis.

Momsdeklaration

När du ska lämna in din momsdeklaration beror som sagt på din redovisningsperiod. Det skiljer sig även åt beroende på om du har en enskild firma eller ett aktiebolag. Vid helårsredovisning för enskild firma ska momsdeklarationen lämnas in den 12:e samma månad som du lämnar din inkomstdeklaration, vilket är den 2 maj. Alltså ska momsdeklarationen in den 12 maj. Undantaget är om du har någon form av EU-handel, då är det den 26 februari som gäller. Exempelvis om du köper en annons på sociala medier som oftast drivs utanför Sverige.

Ett aktiebolag kan ju ha ett brutet räkenskapsår. Egentligen är grundregeln densamma, men med tanke på att de kan lämna inkomstdeklarationen vid så många olika datum så blir det lite krångligt. Lämnar du på papper är det en månad som gäller, lämnar du elektroniskt så är det en annan. Känns det svårt så finns ett kalendarium på skatteverket.se, sök efter ”viktiga datum” och fyll i ditt räkenskapsår så syns exakt alla datum att ha koll på.

Även vid kvartalsvis redovisning är den 12:e bra att hålla koll på. Kom ihåg att det är den 12:e i andra månaden efter periodens utgång som gäller. Alltså, har jag första kvartalet är det den 12 maj jag ska redovisa den perioden.

Redovisningsmetod

Din redovisningsmetod styr vilken redovisningsperiod du ska ta upp och redovisa momsen. Det finns två olika redovisningsmetoder, kontantmetoden och faktureringsmetoden. Kontantmetoden innebär att man som företagare redovisar och betalar moms i den redovisningsperiod betalning har skett. Det vill säga, du följer pengarna. Faktureringsmetoden innebär att redovisning av moms sker i den period man har skickat eller tagit emot en faktura, oavsett om den är betald eller inte. Då följer du istället fakturan. I slutet av året ska all moms med, oavsett metod.

Utrikeshandel

Vid utrikeshandel är det andra regler som gäller, och som inte tas upp i detta avsnitt. Istället erbjuds webbseminarier på skatteverket.se/informationsträffar. Alternativt gå in på verksamt.se/utland.

Omvänd skattskyldighet

Vissa branscher är berörda av omvänd skattskyldighet. Det innebär att det är köparen som redovisar både ut- och ingående moms. Läs mer på skatteverket.se

Frågor

Magnus undrar varför det finns olika momssatser.

Det är ett politiskt styrmedel för att man ska kunna styra konsumtionen. Vissa varor ska vara billigare än andra för att vi ska handla mer av dem. Alkohol och tobak har exempelvis högre moms och även punktskatt. Frukt och grönt å andra sidan har lägre momssats.

Monika undrar om det är så att man inte behöver ange ören i momsdeklarationen.

Helt rätt, i momsdeklarationen avrundar du alltid neråt till jämn krona.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp