Influencers, bloggare och gamers – poddtext
Sidan blev senast uppdaterad:Fler och fler livnär sig som influencers, bloggare och gamers. Branschen är på uppgång men många har fortfarande dålig koll på hur inkomsterna ska beskattas. Om du till exempel får en produkt skickad till dig, behöver du skatta för den? Och vad gäller när du vinner pengar i en e-sporttävling? Det och mycket mer ska vi gå igenom nu.
Ta emot produkter
I den här branschen kan det hända att du får produkter skickade till dig från företag, i hopp om att du ska marknadsföra dem i dina sociala kanaler. Då är du skyldig att skatta för marknadsvärdet av produkten, alltså det du fått betala om du köpt den själv och redovisa den som en intäkt. Samma sak gäller även om du till exempel lottar ut eller ger bort produkter. Om du däremot låter bli att hämta ut paketet eller returnerar det räknas det inte som en intäkt.
Donationer
Speciellt bland gamers är det vanligt att ta emot donationer. Dessa intäkter behandlas på samma sätt som dricksen i restaurangbranschen och ska alltså beskattas. Oftast gäller detsamma när det rör sig om elektronisk valuta.
Prispengar
Om du vinner pengar i en tävling betalar du skatt på vinsten. E-sporttävlingar räknas som arbete, så en vinst därifrån är en intäkt som du ska ta upp till beskattning.
Prenumerationer
Om besökarna på plattformen betalar för att få tillgång till ditt material räknas det som en intäkt som alltså ska beskattas.
Sponsorer
Även sponsorpengar är en intäkt. Om ett e-sportlag ska ut och tävla och får sponsring för resan räknas marknadsvärdet av resan som en intäkt. Samma sak gäller vid sponsring av kläder och andra produkter.
A-skatt och F-skatt
Hur beskattningen ser ut beror på om du har A-skatt eller F-skatt. A-skatt innebär att någon annan betalar preliminärskatt, sociala avgifter och arbetsgivaravgifter. Har du F-skatt är det du själv som ska betala skatter och sociala avgifter – egenavgifter om du har eget företag och arbetsgivaravgifter om du har ett aktiebolag.
T2 – inkomst av tjänst för inkomstgivande hobby
Om du har A-skatt och till exempel får en summa pengar eller en jacka skickad till dig ska de här inkomsterna läggas ihop med all annan inkomst av tjänst. Är den totala årsinkomsten över den gräns som gäller för det aktuella året ska den tas upp i beskattning. På din privata deklarationsblankett finns dina andra tjänsteinkomster redan ifyllda av det företag som anlitat dig, men sponsorpengar och andra gåvor ska fyllas i en blankett som heter T2 – inkomst av tjänst för inkomstgivande hobby (SKV2051) och skickas med som en bilaga. För dessa inkomster behöver du själv betala sociala avgifter.
Vid en anställning betalar arbetsgivaren skatt löpande under året enligt en preliminär uträkning. Men när det gäller T2-blanketten vet inte Skatteverket hur stor din årliga inkomst kommer bli, så istället får du en kvarskatt att betala. Därför är det viktigt att du har koll på alla intäkter du fått under året så du vet ungefär hur mycket skatt det blir.
Lämna in din vanliga deklaration i början av maj tillsammans med bilagan T2. Senast i augusti kommer slutbeskedet och från och med då har du 90 dagar på dig att betala in. Om din kvarskatt är över 30 000 är 12 februari ett viktigt datum att lägga på minnet – efter det blir det nämligen kostnadsränta på beloppet. Det finns två sätt att undvika detta:
- Genom att i slutet av året, när du har ett hum om hur stor kvarskatten blir, göra egna skatteinbetalningar till ditt skattekonto.
- Genom att lämna in en preliminär inkomstdeklaration i förhand där du uppger ditt överskott och redan då få en debitering av Skatteverket. Du behöver alltså inte vänta in slutskattebeskedet.
Marknadsföring via influencers, bloggare eller gamers
Om ett företag marknadsför sig genom dina plattformar och ersättningen betalas ut i pengar funkar det som en lön. Man kan säga att du blir ”anställd” av företaget. Om summan för ett år är över 1 000 kronor ska det tas upp på arbetsgivardeklarationen på individnivå. Där görs skatteavdrag och arbetsgivaravgifter betalas.
Om du får en produkt skickad till dig gäller samma sak, men för värdet av produkten. Eftersom det inte går att dra skatt på en produkt blir det kvarskatt för den anställda. Summan blir alltså förtryckt i deklarationen men utan att skatt har dragits, så det blir en restskatt. Om företaget tagit upp det i sin arbetsgivardeklaration behöver du inte själv ta upp det i T2-blanketten. Men en ersättning under 1 000 kronor som inte tas upp av företaget i arbetsgivardeklarationen ska med i T2-blanketten.
Egenanställning
Om ett företag vill anlita någon med F-skatt och du inte har det kan du istället vända dig till ett egenanställningsföretag. Det innebär att du blir anställd av dem per uppdrag och att de fakturerar i sitt namn och med sin F-skatt.
Momspliktig verksamhet
Men hur funkar det med moms? Kontinuitet och frekvens är viktigt för att avgöra om det är en momspliktig omsättning eller inte. Om det rör sig om en ”till moms beskattningsbar person” och finns en motprestation blir omsättningen momspliktig. Det vill säga, om du till exempel tar emot en donation är det inte momspliktigt, men om du tar emot sponsring eller en produkt som du sedan visar upp är det momspliktigt.
Avdrag
I den här branschen är mobiltelefonen och datorn central för att din verksamhet ska flyta på. Men kan du göra några avdrag för dina teknikprylar? Det finns inget helt enkelt svar på den frågan. Dels skiljer det sig om du har en egen näringsverksamhet eller ett aktiebolag. Men det är inte heller helt lätt att avgöra om datorn och mobilen enbart används i företaget eller om de också används privat. Normalt sett är datorer och mobiler privata levnadskostnader, men om du använder din egen telefon för att ringa i tjänsten kan det finnas avdrag. Men då behöver du kunna styrka användningen genom att visa samtalsmarkeringar. Du har inte rätt till avdrag för inköp av datorer, mobiltelefoner eller abonnemangsavgifter.
Ansvarig: Tillväxtverket