Finansiering – poddtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Ska du ta in kapital till ditt företag för första gången? I säsongspremiären av den andra säsongen av Skatteskolan – en podcast för företagare – går vi igenom hur banklån, offentliga stöd, crowdfunding, leasing och försäljning av aktier påverkar ditt företag?

Anders Nyberg får i den här säsongen hjälp av Skatteverkets Per Granqvist och Jenny Persson.

Företagslån

Hur fungerar det egentligen när man har beviljats ett banklån till sitt företag? Jo, pengarna går in i företaget på balanssidan av bokföringen, det klassas inte som en intäkt och kräver ingen beskattning. Hur räntan hanteras skiljer sig åt beroende på vilken företagsform du har. Som enskild näringsidkare har räntan i din inkomstdeklaration sammanräknats med dina utgiftsräntor. Viktigt är då att du tar bort utgiftsräntan i rutan för kapital och gör en korrigering så du inte dubbelbeskattas. För aktiebolag är räntan redan bokförd som en kostnad.

Ses Almi företagsstöd också som ett lån? Ja, det gör det. De har dock en högre ränta än vad banken har, men ur ett skatteperspektiv är det ingen skillnad. Vill du veta mer om Almis lån kan du kolla på www.almi.se.

Lån ska inte blandas ihop med det som kallas för egen insättning. Dessa pengar kommer från dig som privatperson och är redan skattade. Det är viktigt att de bokförs på rätt sätt, alltså under kontot Eget kapital. De innefattar ingen ränta.

Har du ett aktiebolag kan du låna ut pengar till företaget. Kom ihåg att det är en annan juridisk person som du gör affärer med och att det är viktigt att upprätta ett avtal mellan dig och den juridiska personen.

När du som privatperson lånar pengar från ditt aktiebolag kallas det förbjudet lån. Om du behöver göra ett sådant lån är det viktigt att du betalar tillbaka under en rimlig tid. Gör du inte det kommer pengarna ses som en lön och beskattas därefter.

Offentliga stöd och medel

Offentliga stöd och medel kallas ibland även för näringsbidrag. Många av dem kan vara regionala, så kolla med din länsstyrelse eller ditt regionförbund. Stöden klassas inte som ett lån utan antingen som direkta intäkter i ditt företag eller som kostnadsreduktioner. Beroende på vilket ska de behandlas därefter i bokföringen. Det är alltid upp till dig som företagare att se till att det blir rätt.

Stöd vid start av företag, även kallat Starta eget-bidrag, är ett stöd till dig som privatperson och inte till företaget. Har du en enskild firma behöver du en FA-skattsedel då bidraget betalas ut av Försäkringskassan till din A-skatt.

Riskkapital

Riskkapital innebär att du antingen säljer befintliga aktier i företaget eller upprättar en nyemission. Om tanken är att du ska få in medel i företaget så är inte försäljning av befintliga aktier att rekommendera. Kom ihåg att det är dina aktier du säljer och inte företagets, vilket gör att pengarna går till dig som privatperson och beskattningen sker hos dig. Det kan då vara bättre att upprätta nya aktier i företaget via en så kallad nyemission. Det innebär att du väljer hur många nya aktier du vill ha i företaget och anmäler det till Bolagsverket. Försäljningssumman ökar sedan aktiekapitalet i aktiebolaget. Välj att köpa själv eller sälj till någon annan. Om du säljer till någon annan tappar du lite av bestämmanderätten i ditt bolag, så det kan vara bra att behålla majoriteten själv.

Leasing

Ett leasingavtal innebär att någon får rättigheterna att använda en tillgång som ägs av någon annan. Fördelen kan vara att du slipper en större initial kostnad.

Crowdfunding

Digitaliseringen har gjort crowdfunding väldigt uppmärksammat på senaste tiden, men det är egentligen inget nytt fenomen. På svenska kallas det ibland gräsrotsfinansiering och innebär att ett stort antal personer tillfrågas att vara med och finansiera en satsning. Finansieringen delas in i fyra kategorier; donationsbaserad, lånebaserad, belöningsbaserad och andelsbaserad. Donationsbaserad innebär att en privatperson eller företag ger en donation till företaget. Det behöver inte betyda att de får något tillbaka. Medlen blir en intäkt hos företaget. Belöningsbaserad innebär att finansiären istället för pengar tillbaka får en belöning från företaget, exempelvis ett exemplar av något som företaget producerat. Även den finansieringen blir en intäkt i företaget. Tänk på att momsregistrering ska vara klar innan då det klassas som ett förköp om belöningen är en momspliktig vara. Lånebaserad innebär att privatpersoner lånar ut pengar till företaget. Här är det viktigt att läsa på vad det är för avtal och avgifter som gäller. Medlen behandlas som ett lån. Andelsbaserad ger en emission av aktier, eller ett vinstandelslån med vinstbaserad ränteutdelning. Även här är det viktigt med avtal.

Kryptovalutor

Många har hört talas om Bitcoins. I Silicone Valley händer det att företag ger ut sina egna kryptovalutor. För att göra det krävs ett säkerställande att valutan ska öka i värde. Det är sällan värt att lägga allt krut på, det finns säkrare sätt, även om detta är i ropet just nu.

Frågor

Ubbe och hans bästa kompis driver en hundkennel. De har ett aktiebolag ihop och Ubbe skulle behöva en aktieutdelning. Måste han göra en utdelning även till sin kompis då eller kan han ta ut en till bara sig själv utan att blanda in vännen?

Han måste blanda in sin kompis i detta. När året är slut och du har en vinst kan du välja att göra en utdelning, och det beslutet tas på bolagsstämman. Alla aktier får lika mycket utdelning så alla som har aktier får en del av utdelningen.

Sofie undrar vilka krav hennes företag måste uppfylla för att ett investeraravdrag ska gälla vid kommande investerarrunda?

Investeraravdrag är om du som privatperson investerar i olika typer av företag. Då kan du få ett avdrag i kapital. Kraven är bland annat att det måste vara ett mindre svenskt aktiebolag eller en svensk ekonomisk förening. Antalet anställda och delägare ska vara färre än 50 personer och nettoomsättning ska vara under 80 miljoner kronor. Gå in på skatteverket.se och skriv in investeraravdrag för att se exakt vad det är som gäller. Det är upp till varje privatperson när man investerar att ta upp det här på sin deklaration för att faktiskt få det här avdraget, det sker inte per automatik.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp