Fel, fel, fel – poddtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Missar viktiga datum, glömmer betala, summeringsfel och vanliga felavdrag. I veckans avsnitt går vi genom de vanligaste felen företagare gör, hur du undviker att göra dem och andra bra fakta för dig som driver företag.

Många tycker att del låter alldeles för enkelt efter att ha lyssnat på Skatteskolan, så därför lyfter vi nu några av de vanligaste felen som företagare gör.

Vi börjar med att berätta att Skatteverket finns till för att hjälpa så mycket de kan.

Arbetsgivardeklaration

Ett av de absolut vanligaste felen företagare gör är att de inte lämnar in de deklarationer man ska. Det kan vara så att de glömt eller inte vet om att det ska göras. Exempelvis ska arbetsgivardeklarationen lämnas in varje månad den 12:e om du är registrerad arbetsgivare, oavsett om lön betalats ut eller inte. Det missar många vilket kan resultera i en förseningsavgift på 625 kronor.

Moms

Många missar att bokföra saker i rätt tid. Det har stor betydelse när det gäller momsen och den ska redovisas efter vilken redovisningsperiod du har. Som företagare har du en skyldighet att bokföra, vilket innebär att det är ett bokföringsbrott om den inte finns upprättad.

Det är inte alltid så lätt att skilja på vad som är företagets eller statens pengar. Momsen är exempelvis statens. Det är dock vanligt att företagare använder momsen för att göra investeringar i företaget. När momsen sen ska redovisas så har man kanske inga momspengar att betala in.

Fakturor

På fakturorna kan det också bli fel. Så som att momssatsen inte är utsatt i procent eller att det är fel på sammanräkningen av momsen. Då är det bara att begära en kreditfaktura, eller själv ställa ut en ny faktura och korrigera.

Arbetsgivar- och momsdeklaration

Det är många rutor att fylla i på arbetsgivardeklarationen. Men det är inte säkert att alla rutor gäller för dig, dessa kan lämnas tomma. Ett tips att göra det elektronisk, där finns en hjälpfunktion där det står exakt vad som ska fyllas i var.

Ett vanligt fel i momsdeklarationen när den inte fylls i elektronisk är att skriva med ören. Det ger en högre debitering än det ska vara då ören aldrig ska finnas med på momsdeklarationen. Sätter du ett kommatecken läses inte det in, så 100,45 kronor blir 10045 kronor. Att räkna fel är också vanligt, det undviker du vid elektronisk deklaration. Observera att det inte är fel i sig med pappersdeklaration, men det är lättare att göra fel. Ett bra tips är att läsa noga på momsdeklarationen.

Anställa

Ett vanligt fel är att glömma kolla skattestatusen på den du anställer. Har de en A-skatt blir du automatiskt arbetsgivare och behöver registrera dig som det.

Om du är i branscher där det måste fyllas i en personalliggare är det viktigt att se till att det blir av. Även om det är den anställde som glömt fylla i så är det du som företagare som är ansvarig. Är personalliggare inte tillgänglig eller förd på fel sätt kan du få en kontrollavgift på 12 500 kronor. Dessutom debiteras du med 2 500 kronor för varje person som inte är nerskriven men som skulle vara det.

Kassaregister

Du ska ha ett certifierat kassaregister och anmäla vilket du använder. Det är krav på att erbjuda kunden ett kvitto.

Preliminärskatt

Har du inte riktigt koll på hur det går i företaget är det lätt att det blir en feldebitering. Du ska uppskatta ditt överskott vid starten, det är på den siffran som preliminärskatten sen beräknas. Tanken är att du ska ligga så nära din slutgiltiga skatt som möjligt, även om det är svårt. Det finns ett verktyg som du kan använda för att justera i din preliminära inkomstdeklaration om du ser stora differenser. Du ska betala samma debitering varje månad oberoende av hur mycket du tjänar den månaden. Tänk på att om du ändrar din preliminära skatt sker det inte per automatik. Det måste först fattas ett beslut av Skatteverket innan du kan betala in. Skattekontot kommer att debiteras med samma belopp fram till det nya beslutet fattats. Om det saknas pengar på skattekontot kommer du få ett betalningskrav. I värsta fall kan skulden gå direkt till Kronofogden om den överstiger ett visst belopp.

Avdrag

De vanligaste felaktiga avdraget rör sådant som tenderar till det privata. Exempelvis utbildning som anses vara en personlig levnadskostnad. Har man gjort ett sådant avdrag är det bra att göra ett öppet yrkande, alltså skriva vad du gjort och varför. En kamera kan vara avdragsgillt för vissa verksamheter men inte för andra. Då kan också öppet yrkande vara bra att göra.

Skatteverket hjälper företagare första året med lite extra kontroller. Det kan liknas vid att självscanna, i början tittas det noggrannare för att man ska lära sig av eventuella misstag.

Övrigt

Ibland händer det att företagare vart så upptagna med att starta verksamheten att man inte tänker på vilka avtal som sluts. Exempelvis hyresavtal, tänk på hur långt det sträcker sig.

Frågor

Jag driver en klädbutik i Västerås men måste byta lokal. Jag har ett certifierat kassaregister, måste jag anmäla ett nytt kassaregister när jag byter lokal?

Nej, men du måste ange vid vilken adress just det här registret används.

Jag har inte skickat in någon preliminär inkomstdeklaration under året och nu när jag gjort mitt bokslut har jag kommit fram till att jag betalat alldeles för mycket skatt. Kommer jag få tillbaka det då?

Ja, det kommer du få. När du gjort din inkomstdeklaration och den är färdiggranskad kommer pengarna tillbaka.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp