Avdrag och kostnader – poddtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Vad kan man dra av på sitt företag? Och hur fungerar det rent praktiskt? Veckans avsnitt av Skatteskolan handlar om avdrag och du får bland annat veta hur det fungerar med avdrag för lokaler, resor och kläder.

Det händer ofta att någon säger: ”Jag drar det på firman!” Men vad innebär det egentligen? Att göra ett avdrag på företaget innebär en kostnad som tas upp i ditt företag. Det ska vara en kostnad du behöver för att kunna generera intäkter, saker som är relevanta för företaget. Med relevant menas det du behöver i just ditt företag för att generera intäkter. Vad som är relevant beror helt på vilken bransch och verksamhet du är verksam i. Det som är okej för en snickare behöver inte vara okej för en frisör.

För att ha koll på vad som är okej att dra av och inte delas köpen in i tre kategorier:

  1. Självklara kostnader, de som har ett omedelbart och direkt samband med din verksamhet. Exempelvis lokal eller arbetsredskap.
  2. Blandade kostnader, då är det en bedömningsfråga från fall till fall. I vissa fall kan det bli ett skäligt avdrag för en del av kostnaden. Exempelvis dator, mobil eller surfplatta.
  3. Inget avdrag alls, när det rör sig om privata levnadskostnader. Exempelvis mat, bostad eller hygienartiklar.
     

Lokal

Behöver ditt företag en lokal är det en självklar kostnad, då är det helt okej att göra ett avdrag för hyran. För mindre företag är det vanligt är att sitta hemma och jobba, då gäller lite olika regler beroende på företagsform. För ett aktiebolag får du ta ut en marknadsmässig hyra för den delen av ditt hem som hyrs ut till företaget. För enskilda firmor kan du välja att upprätta en särskilt inrättad arbetslokal där verksamheten bedrivs. Arbetslokal i hemmet kan exempelvis vara en tandläkarpraktik med egen ingång, särskild ventilation, egen toalett för kunder, med mera. Då får du göra avdrag för de merkostnader inrättningen innebär, så som ökade kostnader för el och ventilation. Vid kontorsjobb, där du oftast sitter med datorn vid köksbordet, får du inte göra något extraavdrag. Som hjälp finns det färdiga schabloner som säger att du får dra av 2000 kronor/år i villa och 4000 kronor/år för lägenhet.

Har du ett aktiebolag måste det finnas ett upprättat hyreskontrakt, efter det kan du ställa ut en faktura. För enskilda firmor upprättas en bokföringsorder, den skriver du själv.

Resa

Huruvida en resa är avdragsgill eller inte beror på vilket transportmedel du använder. För tåg, flyg, båt eller buss så är det den faktiska kostnaden som tas upp. Tar du bil skiljer det sig åt beroende på företagsform. En enskild firma måste dessutom skilja på om det är en privat bil eller en inköpt bil i företaget. Tar du privat bil får du dra av 18,50 kronor/mil. Tar du företagets bil dras alla kostnader som hör till bilen på företaget. Tänk då på att det kan uppstå en så kallad bilförmån eller drivmedelsförmån. I ett aktiebolag klassas företaget som en egen juridisk person och du är anställd. Använder du din privata bil kan aktiebolaget betala ut 18,50 kronor/mil skattefritt till dig. Alternativt kan aktiebolaget äga bilen och drar då alla kostnader.

Arbetskläder

Skyddskläder är inga problem att köpa in om du har ett behov av det. Andra kläder, så som vanliga byxor eller en kavaj, är inte säker att du kan dra av. Det ska i så fall vara kläder du inte kan använda i andra sammanhang, gärna med stora loggor eller dylikt.

Avskrivning

En avskrivning innebär att du delar upp en kostnad under flera år i din bokföring. Själva utgiften sker vid köpet, men i bokföringen delas kostnaden upp. Avdraget sker då löpande under några år. För det här finns regler och metoder på www.skatteverket.se.

Hur går det till att ”dra av”

Rent praktiskt så får du ett underlag från affären, som ett kvitto eller en faktura, som ska in i bokföringen. Skillnaden mellan kvitto och faktura är att på fakturan står det alltid vem köparen är. Det är satt en beloppsgräns på 4 000 kronor inklusive moms då det går bra med vanligt kassakvitto. Överstiger beloppet 4 000 kronor måste du begära en faktura. Detta är viktigt för att du ska kunna få avdrag för den ingående momsen.

Särskilda regler

Det finns regler som kan belasta företagets resultat men som inte är avdragsgilla. Det är särskilda regler som hör till företaget och som ska påverka företagets bokföringsmässiga resultat, men som rent skattemässigt inte är okej att göra avdrag för. Det innebär fortfarande en kostnad som finns i din bokföring vilket innebär att i inkomstdeklarationen kommer det skattemässiga resultatet vara lite annorlunda än ditt bokföringsmässiga resultat. Dessa särskilda regler kan till exempel handla om representation, då du bjuder kunder på middag. Kostnaden hör till företaget och ska bokföras i företaget, men skattemässigt ger inte mat något avdrag. Det finns en egen ruta på inkomstdeklarationen en sådan kostnad fylls i.

Kolla gärna in avdragslexikonet på skatteverket.se.

Frågor

Magnus undrar hur det fungerar att dra av mobil och dator på firman, vad är det egentligen som händer i företaget när man gör ett avdrag?

Man har en kostnad i företaget. Du måste köpa in något till företaget som du behöver för att kunna generera intäkter. När kostnaderna ökar, minskar resultatet och du betalar mindre skatt.

Vad gäller för resor till kontoret, får man göra avdrag för dem, undrar Sten-Erik.

Att ta sig till sitt arbete klassas som privata resor och de kan du aldrig göra avdrag för i firman. Om Sten-Erik bedriver en enskild firma kommer de här resorna att finnas med på hans näringsbilaga, men det är inget som bokförs. Det är skillnad att åka till ett möte, vilket klassas som en tjänsteresa.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp