Varumärkesskydd i andra länder – filmtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Det här webbseminariet vänder sig till dig som ska importera eller exportera varor och har funderingar kring varumärkesskydd.

Anton Blomberg från Patent- och registreringsverket förklarar att man oftast köper en vara till stor del på grund av varumärket. Det gör att varumärket i sig är en stor tillgång för företaget. För att se till att vara ensam om sitt varumärke på marknaden så ska du registrera det hos Patent- och registreringsverket. Skyddar du inte ditt varumärke, men använder det ändå, skulle du kunna riskera att göra intrång på någon annans rättighet om de registrerat ett liknande innan dig.

Börja med att registrera dig i de länder du tänkt marknadsföra dig på och där du tänkt sälja din vara eller tjänst. För registrering inom EU finns en organisation som heter OHIM. För registrering i övriga världen gäller organisationen WIPO. De har ett avtal som heter Madridprotokollet, dit kan du söka och välja vilka av medlemsländerna du vill skydda dig i. Det är bra att veta att du behöver en bas för att kunna söka, så se till att vara registrerad i Sverige hos Patent- och registreringsverket eller hos OHIM först.

För att kunna se vad som redan finns registrerat kan du kolla på Svensk Varumärkesdatabas för varumärken inom Sverige, eSearch plus är OHIM:s databas, TMview är en stor, nationell databas med många länders registrerade varumärken och  Romarin innehåller alla som är med i Madridprotokollet.

När det kommer till försäljning via nätet är det viktigt att ha koll i de länder du säljer till så att inget varumärke med ditt namn redan finns registrerat. Skriver du bara på svenska på din webbplats och riktar dig enbart till Sverige är det inte lika viktigt att ha koll internationellt, men så fort du skriver på engelska eller på något sätt vänder dig utanför Sveriges gränser är det viktigt att ha koll på den marknaden.

Att skydda sitt varumärke i Sverige kostar hos Patent- och registreringsverket 1800 kr. Registrering hos OHIM kostar 900 euro. På WIPO:s webbplats finns ett hjälpverktyg där du kan ange vilka länder du är intresserad av och där se vad registreringen kommer kosta.

När du ska söka varumärkesskydd utanför Sveriges gränser finns något som heter prioritet. Det innebär att när du ansöker hos Patent- och registreringsverket så har du sex månader på dig att även ansöka utomlands för att få behålla det ansökningsdatum som registrerats i Sverige. Söker du i maj i Sverige kan du alltså ansöka i oktober utomlands och ändå ha företräde framför någon som söker i samma land i augusti.

Vid tidsbrist eller kunskapsbrist kan det vara idé att ta hjälp av ett ombud för att få alla handlingar rätt. Det kan förslagsvis röra sig om en advokatbyrå som har det här som specialitet.

För att undvika att bli kopierad är att det viktigt att du registrerar dig, då har du alltid rätten på din sida. Du kan få hjälp av tullen med en ansökan om ingripande, då har tullen möjlighet att stoppa dessa varor när de kommer till Sverige. Tänk också på att bevaka din rättighet genom att regelbundet söka igenom databaserna för att se så att ingen registrerat något som liknar ditt varumärke. Om du skulle bli kopierad är det viktigt att höra av dig till företaget och informera om att de gjort ett varumärkesintrång. Skulle det vara så att ni inte kommer överens är det upp till Tingsrätten att avgöra.

För mer information och hjälp kan du kontakta:

Patent och registreringsverket   
www.prv.se
kundsupport@prv.se    
08-782 28 00

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp