Skattekonto - filmtext

Sidan blev senast uppdaterad:

I den här texten får Sergej svar på sina frågor om skattekonto av Skatteverkets informatör Elisabeth Fredholm.

Fråga

Jag heter Sergej, jag är från Ukraina. Jag kom hit för tio år sedan och har studerat magisterprogrammet i Karlskrona, efter det beslutade jag mig för att starta mitt egna företag. Anledningen till att jag startade företag var för att jag inte kunde hitta något jobb. Företaget sysslar med att producera hemsidor och appar. Jag har fått ett kontoutdrag från mitt skattekonto, vad har jag för nytta av det?

Det är till ditt skattekonto som du gör alla dina inbetalningar. Ditt skattekonto stäms av varje månad. Du får ett kontoutdrag som visar alla beslut som Skatteverket har fattat när det gäller exempelvis moms och arbetsgivaravgifter. Du behöver inte vänta på att du ska få ett kontoutdrag utan du kan själv logga in på e-tjänsten Skattekonto. Du loggar in med en e-legitimation eller ett bank-id som din bank hjälper dig att skaffa. Där kan du bland annat anmäla ditt bankkonto för utbetalningar, se ditt aktuella saldo, se bokförda och kommande transaktioner och du kan även begära utbetalning.

Svar

Du som enskild företagare kommer inte att få något särskilt skattekonto till ditt företag utan det är samma som ditt privata. Däremot, om du startar ett aktiebolag eller ett handelsbolag kommer du att få ett särskilt skattekonto som är helt skilt från dig som privatperson.

Hur fungerar då ditt skattekonto?

Om du som företagare har moms att betala, till exempel den 12 maj, och du av någon anledning inte betalar i tid utan det dröjer kommer du få en betalningsuppmaning från Skatteverket som säger att du måste betala, i det här fallet, senast den 26 juni. Skulle du inte ha betalat då går din skatteskuld över till Kronofogden.

Tänk på att det kommer en ny månad och nya inbetalningar ska göras så att du inte glömmer att betala även dem när du har fått en betalningsuppmaning. Du som enskild företagare behöver inte skaffa ett särskilt bankkonto för ditt företags ekonomi. Men det kan vara bra att ha det för att skilja det från din privata ekonomi. Det underlättar både din bokföring och din redovisning till Skatteverket. Däremot måste du som har aktiebolag eller handelsbolag enligt lag har ett särskilt företagskonto på din bank.

Kan jag kvitta moms som jag får tillbaka mot sociala avgifter?

Ja, du kan kvitta den överskjutande momsen mot övriga skatter och avgifter. När det gäller F-skatten kan den inte kvittas förrän den har förfallit till betalning.

Hoppas du har fått svar på dina frågor. Vill du ha mer information gå in på skatteverket.se och verksamt.se. På skatteverket.se hittar du även tid och plats för våra informationsträffar. Och du, använd våra e-tjänster. Det går snabbt, smidigt och enkelt. Du får även automatiska summeringar. Stort lycka till med ditt företagande.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp