Så här fungerar moms – filmtext

Sidan blev senast uppdaterad:

När du säljer något ska du lägga på moms på priset. När du köper något har den som säljer redan lagt på moms. Moms är en slags skatt på varor och tjänster som du som företagare är med och hanterar åt Skatteverket. Egenföretagare håller reda på momsen i bokföringen och den ska redovisas i en momsdeklaration till Skatteverket.

Mellanskillnaden mellan momsen på det du sålt och på det du köpt avgör om du ska betala eller få tillbaka momspengar. Momsen ska alltid finnas angiven på kvittot eller fakturan i kronor och procent.

För att veta vilka uppgifter som ska redovisas till Skatteverket ska du i bokföringen hålla koll på försäljningen, momsen på försäljningen – så kallad utgående moms – och momsen på inköpen – ingående moms. Uppgifterna ska lämnas i momsdeklarationen.

Vi tar ett exempel och tänker oss att du är en webbdesigner som sålt fyra webbsidor för totalt 40 000 kronor, exklusive moms. Den utgående momsen är 25 procent och blir därmed 10 000 kronor. Du har köpt in ett datorprogram, typsnitt och bilder från en bildbank för 4 000 kronor, exklusive moms. Den ingående momsen är 25 procent och blir därmed 1 000 kronor. När företagets moms ska redovisas till Skatteverket hämtas uppgifterna för försäljningen, utgående moms och ingående moms, från bokföringen till momsdeklarationen. Mellanskillnaden för den utgående och den ingående momsen blir 9 000 kronor och ska betalas in till Skatteverket.

Momsdeklarationen ska skickas in i perioder. Du registrerar hos Skatteverket om du vill göra det per månad, kvartal eller år. Momsdeklarationen kan skickas in med Skatteverkets e-tjänst eller på en blankett som Skatteverket skickar, enligt den valda perioden. Tänk på att momsen ska betalas in samtidigt som du skickar in momsdeklarationen.

På de flesta varor och tjänster är momsen 25 procent. Men undantag finns. För försäljning av mat i butik eller servering av mat på restaurang ligger momsen på 12 procent. Försäljning av böcker, liksom tidningar, taxi och vissa kultur- och idrottsevenemang har en moms på 6 procent. Sjuk- och tandvård har noll procent moms.

Ett gott råd är att planera in momshanteringen i företaget redan från början. På skatteverket.se kan du få hjälp med att deklarera moms.

Läs mer om moms

Läs mer om bokföring

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp