Så får du bättre koll på ditt företags ekonomi – filmtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Det är bra att få en överblick över hur mycket pengar som kommer in i och går ut ur företaget varje månad. Det är också bra att veta hur mycket du kan ta ut i lön för att ha pengar kvar till skatt och framtida investeringar.

Hur håller du koll på din bokföring?

Bokföring är ett verktyg som hjälper dig att stämma av om ditt företag går med vinst eller förlust. Det finns många bra program och appar som kan hjälpa dig med din bokföring. Du kan också vända dig till en redovisningsbyrå för att få hjälp. Ju oftare du gör din bokföring, desto bättre kan du följa hur det går för ditt företag.

Olika konton

I din bokföring registreras intäkter och kostnader under olika konton. När du har bokfört kan du se exakt vart du har fått dina pengar ifrån och vad du har spenderat dem på.

Resultat

Det är inte alltid resultatet blir som man tänkt sig. Är det någon kostnad som du tycker är onödigt hög? Vilka produkter säljer bäst och vilka kunder ger störst intäkt? Den här informationen som du får från regelbunden bokföring kan hjälpa dig att sänka dina kostnader och öka din försäljning. Utifrån din analys kan du sen planera för kommande intäkter och kostnader genom att göra en budget.

Bokföring liknar en karta

Man kan likna bokföringen med en karta. Din analys av bokföringen är som en kompass och din budget är själva rodret som du styr med. Genom att regelbundet göra din bokföring, analysera dina intäkter och kostnader samt planera framtiden med din budget kan du få bättre koll på ditt företags ekonomi.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp