Kungshusen Medicinska använder Tullverkets e-tjänst Importera varor – filmtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Kungshusen Medicinska AB är ett familjeföretag grundat 1977 med säte i Mariefred.

I dag är de 17 anställda och de jobbar mot landsting, privat sjukvård och veterinärer, berättar Maria Kopsch, ekonomiansvarig på företaget.

Maria visar företagets lager; det är dit de får allt gods som kommer från både utanför och inom inom EU. Företaget säljer utrusning som man använder när man opererar människor, kameror eller "skop" som man kallar det för.

Krångligt förut har blivit enkelt nu

Tidigare var de tvungna att ta alla dokument som kom från speditörerna och utifrån dessa räkna ut hur mycket införselmomsen var, men när Maria fick höra talas om Tullverkets webblösning var det lite av ett "halleluja moment".

För att importera varor så måste man börja med att skaffa ett Eori-nummer och det hittar man väldigt smidigt på Tullverkets webbsida. Det som har underlättats mest för Maria är deras momsredovisning och när hon hämtar hem den så lägger den sig i ett Excel-ark, vilket är jätteskönt för den som jobbar med bokföring och siffror och har redovisningskraven på sig.

Maria är förvånad över att inte alla som håller på med import använder den här webbtjänsten; man kan få fram statistik och allt som har med import från utlandet att göra. Hon uppmanar alla att gå in och prova, det här är så mycket enklare, tydligare och roligare.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp