Hur mycket är dina egna pengar? – filmtext

Sidan blev senast uppdaterad:

När du får lön från din arbetsgivare är hela summan på kontot dina egna pengar. Så är det inte för egenföretagare. Egenföretagare ska även betala moms, skatt och sociala avgifter. Dessutom har verksamheten kostnader. Här förklarar vi mer vad det är du ska betala och hur mycket du får kvar i plånboken.

Du har en enskild firma och jobbar, till exempel, som webbdesigner. Den här månaden har du gjort fyra olika hemsidor och beloppet att fakturera för alla jobb är 40 000 kronor. På de 40 000 kronorna ska du lägga på 25 procent moms när du fakturerar. När du får betalt kommer 50 000 kronor in på kontot. Delen som är moms är inte dina pengar utan ska betalas till Skatteverket. I det här fallet är det 10 000 kronor. Av de 40 000 kronor som är kvar ska du betala de rörliga kostnaderna, det vill säga kostnader för inköpta varor. För att göra hemsidor har du köpt in bilder från en bildbank, några typsnitt och ett nytt datorprogram för 5 000 kronor. 35 000 kronor återstår på kontot.

Du ska även betala fasta kostnader, det vill säga kostnader som är desamma oavsett försäljningens storlek. Det kan exempelvis vara kostnaden för telefon, dator, lokalhyra och bokföring. I det här fallet totalt 5 000 kronor per månad. 30 000 kronor blir kvar.

Egenföretagare betalar själv skatt och sociala avgifter, vilket brukar bli runt 40 procent. På 30 000 kronor blir det 12 000 kronor. Kvar blir 18 000 kronor som är dina egna pengar.

 

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp