Hur du betalar preliminärskatt - filmtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Frisören Chris ställer sina frågor om preliminärskatt till Elisabet Fredholm, informatör på Skatteverket.

Hej, jag heter Chris och jag arbetar som frisör. Det är inte bara mitt jobb, utan det är även mitt största intresse då jag är med i Sveriges frisörlandslag och tävlar. Jag tycker det är lite svårt hur man beräknar sin preliminärskatt. Skulle ni kunna förklara för mig hur man gör?

Vårt svenska skattesystem bygger på att alla betalar en preliminärskatt under samma år som man har sin inkomst. Du som är företagare ansvarar själv för att betala in dina skatter och sociala avgifter.

Första året som du är företagare ska du, när du registrerar ditt företag, lämna uppgifter om ditt överskott. På det här överskottet räknar vi på Skatteverket fram hur mycket preliminärskatt du ska betala varje månad. Många tycker att det är svårt att göra en uppskattning av första årets vinst, men det går alltid att ändra med en preliminär inkomstdeklaration.

Den preliminära skatten betalar du med lika stora delar varje månad. Normalt sett är betalningsdatum den 12:e, skulle den 12:e vara en lördag eller söndag så betalar du nästa måndag. Den preliminära skatten består förutom av inkomstskatt även av sociala avgifter, som kallas för egenavgifter när du är egen företagare.

Du bör som företagare alltid göra en budget. Från budgeten får du ditt resultat, och det är på resultatet vi på Skatteverket beräknar din preliminära skatt. Din preliminära skatt ska försöka vara så nära den slutliga skatten som möjligt. Skatter ska inte betalas i efterhand. Om det visar sig att din budget är noll, så kan du självklart skriva noll i rutan för överskott. Du kan alltid ändra ditt överskott med hjälp av en preliminär inkomstdeklaration.

Hur kommer jag fram till mitt företags överskott?

Du tar företagets intäkter, minskar med kostnaderna och får fram ett resultat. Från resultatet ska du dessutom göra en schablonberäkning och då får du fram ditt överskott.

Du börjar betala din preliminära skatt med en månads förskjutning. Du betalar under ditt beskattningsår. Du som är ny företagare kan begära att få uppskov med att börja betala din preliminära skatt. Uppskovet kan du få i tre månader.

Upptäcker du under året att du har betalat in för mycket eller för lite preliminärskatt kan du när som helst göra en ändring. Ändringen gör du på den preliminära inkomstdeklarationen.

Vad är egenavgifter egentligen?

Egenavgifter är sociala avgifter. Det är de sociala avgifterna som finansierar det sociala skyddsnät vi har i Sverige. En arbetsgivare betalar förutom lön också arbetsgivaravgifter, men du som egen företagare måste själv betala in avgifterna i form av egenavgifter. Du ansöker om att få bli godkänd för F-skatt genom att använda verksamt.se. När du blir godkänd för F-skatt innebär det att du själv har fått förtroende för att sköta dina skatter och avgifter. Dina kunder behöver aldrig bekymra sig om att betala in skatt eller arbetsgivaravgifter för dig.

Du ansöker om att bli godkänd för F-skatt på verksamt.se. Du loggar in med din e-legitimation eller med ditt bank-id. Efter att Skatteverket har godkänt dig för F-skatt så kommer du få ett registerutdrag hemskickat i brevlådan. Att du blivit godkänd för F-skatt innebär att du själv har fått förtroende för att sköta dina skatter och avgifter.

Om du till exempel ska samarbeta med ett annat företag och behöver veta om företaget är godkänt för F-skatt så kan du kontakta Skatteverket. Om du som företagare skulle anlita någon som inte har F-skatt, då ska du betala in skatter och avgifter för den personen. Om du vill veta om ett företag är registrerat och godkänt för F-skatt så kan du kontakta Skatteverket.

Det enklaste sättet för dig som företagare att visa att du är godkänd för F-skatt är att ange det på din faktura. För dig som är delägare i ett handelsbolag gäller särskilda regler. Gå in på Skatteverket.se för att läsa mer. Var rädd om din F-skatt, har du blivit godkänd för F-skatt så är det ett bevis på att du betalar dina skatter och avgifter. Du gör det tryggt för dina kunder att anlita dig.

Hoppas att du har fått svar på dina frågor. Vill du veta mer går du in på skatteverket.se och verksamt.se. På skatteverket.se hittar du dessutom tid och plats för våra informationsträffar. Och du, använd våra e-tjänster. Det är snabbt, smidigt och enkelt. Du får dessutom hjälp med automatiska summeringar. Lycka till med ditt företagande.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp