Gå från idé till handling – filmtext
Sidan blev senast uppdaterad:När det gäller affärsidéer är just idén det viktigaste, ändå är det många bra idéer som aldrig blir av. Du kanske känner att det är för stort, att det kommer krävas en massa pengar eller att du helt enkelt inte vet vart du ska börja. Vi hjälper dig att komma igång.
Steg ett – formulera din idé
Det kan låta rätt självklart då du kan din idé utan och innan, men genom att skriva ner och ta ett steg tillbaka kan du se din idé utifrån, göra den mer konkret, lättare att förstå för andra och reda ut vilket behov eller problem din idé ska lösa.
Steg två – varumärkesskydda eller patentskydda din idé
Är du osäker om du ska varumärkesskydda eller patentskydda din idé kan du kontakta en inkubator eller en rådgivare i din stad. En inkubator kan hjälpa dig med det mesta och har dessutom tystnadsplikt.
Ett annat sätt, som är både billigt och tryggt, är att testa din idé på vänner och familj. Det är också bra att, för en kort stund, låtsas att du inte är du, utan en framtida kund av din tjänst eller produkt. Fundera då på:
- Vad har din idé för styrkor?
- Vad är unikt med din idé?
- Har din idé några svagheter?
- Vilka möjligheter har din idé?
- Finns det en marknad? Och hur stor är i så fall den?
- Finns det några hot?
- Finns det någon annan som gör någonting liknande?
Genom att testa din idé får du värdefull feedback och kunskap om vilka delar du kan förbättra ytterligare. När du har formulerat och testat din idé är det dags för nästa steg, att sälja den.
Steg tre – sälj din idé!
Vem eller vilka är avgörande för att idén faktiskt ska kunna bli verklighet? När du har tagit reda på det kan du boka ett möte med berörda. Tänk igenom hur presentationen ska genomföras och hur du ska paketera så att den passar den eller dom du pratar med.
Bara för att man har en bra idé betyder det inte att man känner sig trygg i att sälja in den. Kanske kan du ta med dig någon som kompletterar dig och stärker din presentation? Ta även hjälp av bilder, en film, en prototyp eller något annat som illustrerar det du vill säga om din idé.
Slutligen, ett tips som kanske är viktigare än alla andra, ge inte upp. Kom ihåg att det är du som innovatör som styr över ditt eget projekt. Det finns inga rätt eller fel.
Lycka till!
Ansvarig: Tillväxtverket