Fotograf Daniel Månsson: "Affärsidén utgår från min passion" - filmtext

Sidan blev senast uppdaterad:

Fotografen Daniel Månsson berättar om sin passion för foto och om att följa sin dröm.

– Anledningen till att jag startade eget företag var att jag hade en stark passion att fotografera skate och surfing och jag hade en idé om hur jag ville driva mitt företag, berättar Daniel. Min affärsidé är att utgå från skate och surf, det är min passion. De kunder som vill jobba med mig uppskattar min drivkraft och min passion att berätta berättelsen kring surf och skateboarding. Min omsättning är egentligen en mindre del.

– Vilket forum det är försöker jag skjuta på mer och mer, säger Daniel. Jag började filma, gick över till foto, och nu är jag tillbaka i film. Jag vill även skapa ett mervärde för mina kunder genom att jag kommer in som en person som inte bara kan ta bilder, utan jag kan även skapa ett nytt koncept kring någonting. Numera har jag en podcast och  även ”Story behind the shoot” som är lite dokumentär där man ser hur jag får fram bilden. Min målgrupp är tidningar och reklambyråer. I slutändan så är de som ger mig jobb art directors och det är dem jag försöker nå ut till.

– Till dig som vill starta ett eget företag och som är lite yngre så tror jag absolut att grunden är att hitta ”vad är min passion?” och sen lära sig att bli mästare på det. Man brukar prata om 10 000 timmar, ungefär tio år. Det är en ganska lång process men när du väl har din passion och du har lagt de timmarna, då är du en mästare. Och är du en mästare har du ett företag som har något starkt att sälja, menar Daniel.

Vad det gäller investeringar och kapital så tror Daniel det är oerhört viktigt att bygga upp organiskt, att inte ta lån, utan menar att det är när du är helt fri som du också är fri att kunna lägga tid på det du verkligen vill. När det kommer till att investera i prylar menar Daniel att du inte ska investera i något som du inte verkligen vet kommer generera pengar.

– Att marknadsföra sig som fotograf eller sitt företag handlar om att ha en väldigt tydlig linje på vad du vill säga och vilka du vill nå, säger Daniel. Och jag kommer tillbaka till passionen. För har du passion, då kommer du vara stolt över det du gör och då kommer du vilja nå ut med det du gör.

– Baksidan av att ha ett eget företag och driva det är att du inte har någon ekonomisk trygghet i stort sett. Och har du en dålig månad då är det du själv som måste pusha på och driva på till nästa månad. Så det kan både vara negativt, men det kan också vara en drivkraft. Det bästa med att jobba som fotograf och inom mitt område, skating och surf, är att jag verkligen får jobba med min passion. Sen är det tufft och det är ett pris man får betala, det måste alla vara medvetna om. Men i mitt fall skulle jag inte byta bort det mot något annat, avslutar Daniel.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp